Abur Cubur Yemenin Uyku Üzerindeki Etkisi

ABUR CUBUR YEMEK BEYNİN TEMİZLENDİĞİ DERİN UYKUYA NASIL ENGEL OLUR?
 
Çok az uykuyu kahve ve enerji içecekleri içerek tolere etmek sizi gün boyunca idare edebilir, ancak uzun vadede sizi hastalıklara hazırlar.
 
Bunun nedeni, yeterli miktarda derin uyku almanızı sağlayan doğal uyku döngüsü olan sirkadiyen ritminizi kesintiye uğratmasıdır.
 
Her gece beyninizi "yıkamak" için yeterli derin uyku saatleri olmadan, Alzheimer hastalığı, kalp sorunları ve felç için kolay hedef haline gelirsiniz.
 
Birçok şey derin uykuya engel olabilir. Abur cuburun bunlardan biri olması sizi o kadar da şaşırtmayabilir. Belki de birkaç dilim pizzadan sonra çok erken yatmış ve hazımsızlıktan dönüp durmuşsunuzdur.
 
Ancak abur cuburların derin uyku üzerindeki etkileri çok daha derinlere iniyor. Aslında abur cuburlar, derin onarıcı uyku için gerekli olan yavaş dalga beyin aktivitesini değiştirmede önemli bir suçlu gibi görünüyor.
 
 
DERİN UYKUNUN ÖNEMİ
 
Derin uyku aslında beyninizi "yıkar".
 
Araştırmalar, yalnızca derin uyku sırasında ortaya çıkan ve "yavaş dalgalar" olarak bilinen ritmik elektrik sinyallerinin, beyni yıkayan ve toksinleri uzaklaştıran yavaş beyin omurilik sıvısı (BOS) atımlarını tetiklediğini göstermiştir.
 
Alzheimer hastalarında yavaş dalga beyin aktivitesinin daha az olduğu zaten bilinmektedir, bu nedenle BOS dalgalarının Alzheimer ile en çok ilişkilendirilen beyin toksini olan amiloid plağı uzaklaştırma şansı daha azdır.
 
İşte tam da bu yüzden nasıl uyuduğunuz Alzheimer'ın en güçlü belirleyicisi ve caydırıcısı olabilir.
 
 
ABUR CUBURLARIN DERİN UYKUYU ÇALDIĞININ KANITI
 
Yakın zamanda Uppsala Üniversitesi'ndeki araştırmacılar abur cuburun uykuyu nasıl etkilediğini araştırdı.
 
Geçmişte yapılan çalışmalar, yediklerimizin uykumuzdaki değişikliklerle ilişkili olduğunu göstermiştir. Ancak bu araştırmacılar, diyetin kendisinin uykuyu doğrudan nasıl etkilediğini araştıran çok az çalışma olduğunu fark ettiler.
 
Bunu yapmanın en iyi yolunun katılımcılara rastgele bir sırayla farklı diyetler yedirmek olduğuna karar verdiler.
 
Çalışma, bir uyku laboratuvarında birkaç gün yakın izleme gerektirdiğinden sadece on beş katılımcı dahil edildi.
 
Tüm katılımcılara hem sağlıklı hem de sağlıksız bir diyet verildi. İki diyet de aynı miktarda kalori içeriyordu ancak sağlıksız diyet çok fazla şeker, doymuş yağ ve işlenmiş gıda maddesi içeriyordu.
 
Her diyet bir hafta boyunca tüketildi. Her haftanın ardından katılımcılar bir uyku laboratuvarında incelendi.
 
İki diyet de katılımcıların uyuduğu süreyi etkilemedi. Ancak derin uykularını etkiledi.
Uppsala Üniversitesi'nde Tıbbi Hücre Biyolojisi alanında Doçent olan Dr. Jonathan Cedernaes şöyle açıklıyor.
 
"İlginç bir şekilde, katılımcılar abur cubur yediklerinde derin uykunun, sağlıklı gıda tüketimine kıyasla daha az yavaş dalga aktivitesi sergilediğini gördük. Bu etki, katılımcıları aynı diyete geçirdiğimiz ikinci bir gecede de devam etti. Esasen, sağlıksız beslenme daha sığ derin uykuya neden oldu.
 
"Yaşlanmayla birlikte ve uykusuzluk gibi durumlarda uykuda benzer değişikliklerin meydana geldiği unutulmamalıdır. Uyku perspektifinden bakıldığında, bu gibi durumlarda diyete daha fazla önem verilmesi gerektiği varsayılabilir."
 
 
YAVAŞ DALGA BEYİN AKTİVİTENİZİ YÜKSEK TUTUN
 
Peki derin uykuyu ve gerekli yavaş dalga beyin aktivitesini nasıl sürdürebilirsiniz?
 
İlk aşikâr adım daha az abur cubur yemek olacaktır. İşte deneyebileceğiniz birkaç ipucu daha.
 
Araştırmalar, uyurken özel frekanlı sesler (Dr. Zhang’ın geliştirdiği) dinlemenin yaşlı yetişkinlerin yavaş dalga uykusuna ulaşmasına yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur.
 
  • Vücudunuzun uyku hormonu olan melatonini faydalı miktarlarda üretebilmesi için yeterli miktarda D vitamini alın.
  • Bir uyku diyeti deneyin.
  • Akşam yemeğinden sonra kahve, siyah çay veya diğer kafeinli içecekleri içmeyin (benim gibi gerçekten hassassanız, öğleden sonra erken saatlerden itibaren bunlardan kaçının).
  • Egzersizinizi gündüz yapın, gece değil.
  • Mümkün olduğunca düzenli bir yatma saati belirlemeye çalışın.
  • Yatma saatinden önceki iki saat içinde bilgisayarınızı veya cep telefonunuzu kullanmayın.
 
JOYCE HOLLMAN
 
Sağlık bölümümüz Ata Kültür Yuvası tarafından desteklenmektedir.

Yorum Yap