Günlük Aktivitelerin Bazıları Beyin Hücrelerini Öldürüyor

Küçük alışkanlıkların sağlığınız üzerinde büyük bir etkisi vardır. Günlük rutininiz beyin sağlığınızı sandığınızdan daha fazla etkiliyor.
 
Tarihin en yoğun döneminde yaşıyoruz. Yapılacak o kadar çok şey var ki beynimizi her gün aşırı çalıştırdığımız için dinlenmeye ve telafi etmeye neredeyse hiç zamanımız yok.
 
Stresli rutininiz beyin sağlığınıza zarar veren alışkanlıklara yol açıyor. İşte toplum tarafından normalleştirilen beş ölümcül alışkanlık
 
1. Kaçmanız Gereken Tatlı Tuzak
 
Hepimiz şeker havuzuna  batmış durumdayız. Her şeyin içinde var. Bu tatlı tuzaktan kaçamazsınız. Beyniniz glikozla çalışır, vücuttaki şeker enerjisinin yarısını tüketir, bu nedenle düşük kan şekeri dikkat sürenizi ve bilişinizi bozabilir.
 
Ancak aşırı glikoz tüketimi uzun vadede daha zararlıdır. Çünkü hafızanızı mahvedebilir ve bilişsel eksikliklere yol açabilir.
Normal bir insan günlük olarak önerilen miktarın iki katından fazla şeker tüketir. Günlük şeker dozunuzu almazsanız, bu sefer tat alma duyunuz tetiklenir.  Şeker bağımlısısı olmuşsunuz ve  farkında bile değilsinizdir.  Paketli ürünler 1970'lerden beri fruktoz içeriyor.
 
Kolayca bulunabilen ucuz şeker seçeneği, öz denetim eksikliği ile birleştiğinde ölümümüz olacak. Şu anda vücudumuzun kullanabileceğinden daha fazla şeker yediğimiz için tat alma duyularınız sizi uyuşuk hale getiriyor. Bu nedenle, daha iyi beyin fonksiyonu için diyetinizden en az bir tatlı ikramını çıkararak isteklerinizi kontrol edin.
 
İşte yapabilecekleriniz:
  • Sağlıksız işlenmiş ikramlarınızı meyve ve bitter çikolata ile değiştirin.
  • Alkolsüz içecek alımınızı azaltmaya çalışın. Çünkü bunlar gaz ve şekerden başka bir şey değildir.
  • Günde bir tatlı ikramı kuralına uyun.
 
2. Her Gün Bu Alışkanlıkla Verimliliğinizi Öldürüyorsunuz
 
Göz doktoruma günlük ekran sürelerimi söylediğimde dehşete kapıldı. Ekranları azaltmazsam hiçbir şeyin ve hiç kimsenin gözlerimi kurtaramayacağını söyledi.
 
Ya diz üstü bilgisayarımdayım ya telefonumdayım ya da Kindle'ımdayım. Her zaman iki ekranla hokkabazlık yapıyorum. Ekranlarla çoklu görev yapmak sadece görme yetinize değil beyninize de zarar verir.
 
Medyada çoklu görev, dikkat süresinin kısalmasına yol açarak hafızanıza zarar verir ve bilginin akılda tutulmasını kötüleştirir.
 
Araştırmalar, çoklu medya görevi yapan kişilerin dikkat süresini kontrol eden ön singulat korteksinin küçük olduğunu göstermiştir.
 
Ayrıca düşük iş performansına yol açabilecek önemli bilgileri kaçırma olasılığınız daha yüksektir.
Aynı anda iki dijital görevle uğraşmak beyniniz üzerinde daha fazla baskı oluşturur.
 
Her şeyi aynı anda yapmaya çalışırken dikkatiniz dağılır. Bu nedenle, beyninize ihtiyaç duyduğu molayı verin ve her seferinde tek bir göreve odaklanın.
 
İşte yapabilecekleriniz:
  • Aynı anda iki cihaz kullanmamayı bir kural haline getirin. Dikkat süresini artırmak için elinizdeki göreve odaklanın.
  •  Aşırı ekran süresinden kaçınmak için çalışırken telefonunuzu ulaşamayacağınız bir yerde tutun.
  • Gözleri etkileyebileceği ve beyni uyanmaya zorlayabileceği için yatakta uzanırken telefonunuzu kullanmayın.
 
3. Sorun Geç Yatmak Değil
 
Ben bir gece kuşuyum ve ne kadar uğraşırsam uğraşayım gece 1'den önce uyuyamıyorum. Uykusuzluk yaratıcılığımı körüklüyor ve bu da beni çoğu gece ayakta tutuyor. Yani uykusuzluk benim için her zaman bir sorun olmuştur. Sonunda eğilimlerimi değiştirmeye çalışmaktan vazgeçtim ve işimin akışına bıraktım.
 
Gece 1:30'a kadar yazıyorum ve sonra yatmadan önce 20 dakika kitap okuyorum. Gece ki yaratıcılığımı gerçekleştirmek için mucize sabah saçmalığının peşinden koşmayı bıraktığım için her gün sabah 9:30'dan sonra uyanıyorum. Uyku yoksunluğunu önlemek için yanlış bir saatte yatmanıza gerek yok, önemli olan tek şey her gece aynı saatte yatmanız.
 
Bu, sirkadiyen ritminizi daha iyi düzenlemenize ve her sabah aynı saatte uyanmanıza yardımcı olacaktır. Uyku yoksunluğu öğrenme kabiliyetinizi %40 oranında azaltabilir. Hafıza gücünüzü azaltır ve karar verme yetinizi zayıflatır. Bu nedenle, yatma saatiniz ne olursa olsun, her gece en az 6 saat uyuduğunuzdan emin olun. Her gün aynı saatte yatarak uyku yoksunluğunu önleyin.
 
İşte yapabilecekleriniz:
  • Yorgun olmadığınız zamanlarda kendinizi yatağa gitmeye zorlamayın, bunun yerine uykunuzu getirmek için birkaç sayfa kurgu olmayan kitap okuyun veya bir podcast dinleyin.
  • Uyku yoksunluğunu tersine çevirmek istiyorsanız intikam erteleme döngüsünden çıkın.
  • Her gece belirli bir saatten sonra sosyal medya kullanmamak veya televizyon izlememek için bir kural koyun.
 
4. Beyninizin Peşini Bırakmayacak Bir Diyet Hatası
 
Tarihte ilk kez insanlar aşırı yemekten ölüyor. Geçmişte açlık pek çok kişinin ölümüne neden olmuştu. Ancak aşırı yemek daha önce hiç sorun olmamıştı.
 
Yüksek karbonhidrat diyeti ve büyük öğün boyutları sağlığınızın felaketi olacaktır. Bel ölçünüzü büyütecek ve beyninizi küçültecektir.
 
Yüksek yağlı bir diyet iştahınızı daha da kötüleştirir. Aşırı yemek bilişsel fonksiyonlarınıza zarar verir ve anksiyete ve depresyon riskinizi artırır.
 
Bu yüzden boş kalorileri ve ucuz yağları bir kenara bırakın. Bunun yerine, daha iyi bir sağlık için diyetinize kaliteli yağlar eklemeye odaklanın.
 
İşte yapabilecekleriniz:
  • Seyahatte olmadığım sürece haftada sadece bir gün hile yapmayı kural haline getirdim. Yani her hafta bir-iki öğün hile yaparak canınızın çektiği şeyleri yiyin.
  • Sağlıklı yiyeceklere otlar ve baharatlar ekleyerek lezzetli hale getirin.
  • Günde en az üç renk meyve ve sebze tüketin.
 
Sonuç
Yaşam tarzınız beyninizin daha hızlı yaşlanmasına neden oluyor. Bu alışkanlıklar dikkat sürenizi öldürüyor ve hafıza gücünüzü tüketiyor.
 
Bu dört alışkanlığı günlük olarak uygulayarak bilişsel yetilerinizi koruyun.
  • Aynı anda iki ekran kullanmayın.
  • Her gece en az altı saat uyuyun.
  • Yüksek yağlı ve işlenmiş gıdaları haftada 1-2 kez ile sınırlayın.
  • Hem dişlerinizi hem de beyninizi korumak için tatlı isteğinizi frenleyin.
 
Khyati Jain
 
Sağlık bölümümüz Ata Kültür Yuvası tarafından desteklenmektedir.

Yorum Yap