İzcinin Günlüğü - 6

Tahtalı Gölet - İzmit

 

Tahtalı Gölet’i on iki yıl kadar önce izci arkadaşım Nadir Kayacan söylemişti. İnternette bir izci grubunun sayfasında görmüş. Bana fotoğraflarını gönderip orada kamp yapsanıza demişti. İzci Grubunun sayfasına girip, oradaki sorumlu izci lideri Hamza Alyılmaz’ı bulup bilgi aldım. Sonra programıma alıp izcilerimle ilk kampımı yaptım. Sonraki yıllarda da orada kamp yapmaya devam ettik.

 

Tahtalı Gölet; İzmit’in Derince ilçesine bağlı İshakçılar, Tahtalı Köyü’nün sınırları içerisinde bulunan, 1982 yılında oluşturulmuş, Türkiye’nin altı büyük sulama göletinden biridir. Yüzölçümü 1.2 km2  Hacmi 7.20 hm3'tür. En derin kısmı 28m'dir. Gölün çevresi, çayır ve tarlalarla 25 km2'lik bir alandan yağmur suyu ile beslenmektedir. Gölün fazla suları güney tarafındaki çıkış noktasından tahliye edilmektedir.

 

 

Tahtalı Gölet ve çevresinin tarihine baktığımızda; bu çukur alanın Kurtuluş Savaşı'nda bölgedeki milislerin toplanma yeri olduğunu görüyoruz. Tahtalı köyü divanı, Milli müfrezenin kurucusu beş divandan birisidir. Işgal yıllarında bölgenin milli mücadele önderi Rıza Bey buralıdır ve karargah olarak kullanılan evi tahtalı köyündedir. 130 yıllık bu tarihi ev İzmit Büyükşehir Belediyesi'nce restore edilerek turizme kazandırılmıştır.

 

 

İzmit’li izcilerin burayı keşfedip gelişlerini de, bizi karşılayıp izci tesislerinde konaklamamızı sağlayan, izci lideri Hamza Alyılmaz’dan öğreniyoruz.

Burası aslında iki binadan oluşan artık kullanılmayan bir köy ilkokuludur. Binalardan biri köy ilkokulun dersanesi, diğeri de köylerden gelen çocukların yatakhanesidir. Burayı gören öğretmen ve izci liderleri Zeki Şahin, Önder Samur, Alper Alyılmaz ve Hamza Alyılmaz burayı bir izci evi yapmak için gerekli izinleri alırlar. Tamamen kendi gayretleriyle iki binayı boşaltıp temizlerler ve bir İzci Evi haline getirirler.

 

 

1999 yılında İzmit depremi sonrası Yunanistan’dan gelen konteynır evler, işleri bittikten sonra 2013 yılında İl Özel İdare tarafından kapalı halde bırakılmıştır. İzci liderleri bu evleri de buraya taşıyarak çok sayıda izcinin kalabileceği bir tesise dönüştürürler. Böylece kışında kalınacak bir kamp alanları olmuştur.

 

 

 

 

 

Tesisin yatakhanelerinin olması küçük izciler için rahat bir ortam oluyordu. Hem de soğuk havalarda da kamp alanının kullanılmasını sağlıyordu. Binalardan birisinin de yemekhaneye dönüşmüş olması kalabalık kamplarda yemek yapımına kolaylık sağlıyordu.

 

 

 

 

İzcilerin kamp alanının faaliyet yılları 2003 - 2013 arasındadır. Kayıtlara göre 10 yılda ortalama on altı binden fazla izci ve doğa severe ev sahipliği yapılmış. Ülkemizde önem verilmeyen İzcilik burada da bitirilmiştir. Başbakanlık tarafından çıkarılan büyükşehir yasası ile il özel idaresi kapanır. Köyler mahalle olur ve İzmit Büyükşehire bağlanır. Bürokrasi çarkları çalışır. İl özel idaresine bağlı kamp alanı arazisi İzmit Büyükşehire devir olur. Böylece il özel idaresi ile derince ilçe izci kurulu arasındaki protokol geçerliliğini kaybeder. Kamp alanı izcilerin elinden alınır. Önce yaşlılar için rehabilitasyon merkezi yapılmak istenir, yedi yıl süren inşaat bitmez, vazgeçilir. Olan izcilere olmuştur. Göletin yanındaki tek sosyal tesis kapatılmıştır.

 

 

 

 

Şimdilerde Tahtalı göleti etrafında Derince Belediyesi ve Gençlik Spor Bakanlığı’nın ortak projesi ile ‘’Tahtalı Göleti Doğa Park Alanı’’ yapılma kararı alınmıştır. Bu alanda karavan kamp, kano ve çadır kamp alanları ile gençlik kampları yapılması planlanmaktadır. Çalışmalar henüz bitmemiştir.

 

 

Dev sazan balıkları ile ünlü gölette avlanmak serbest. Ancak her yılın 1 Nisan - 1 Temmuz tarihleri arasında burada avlanmak kesinlikle yasak. Çevrede büyük buğday tarlaları yer almaktadır. (aşağıda)

 

 

Balığı bol, çevresi yemyeşil olan bu göletin civarında doğaseverlerin ilgisini çekecek bir çalışma da sürdürülüyor. TEMA Vakfı'nın ve Koruma Tarım şirketinin katkıları ile yürütülen “Erozyonla mücadele” çerçevesinde göletin çevresine çok sayıda fıstık çamı ve süs ağaçları dikildi.

 

Sessizliğin ve dinginliğin içinde köy evleri

 

Çevrede yer yer yazlık gibi müstakil evler de bulunmaktadır.

 

Karabataklar kanatlarını kurutuyor.

 

 

Gölün çevresinde 1,5 km'si asfalt yol, kalan kısmı toprak yol var. Gölün bir çok yerinde su kuşlarını görmek mümkün. Beyaz Balıkçıl, yaban ördeği, leylek ve dahası.


Diğer kuşları da görmek ve duymak mümkün. Serçe, baştankara, bülbül, saksağan, karga...

 

 

 

Su kuşlarının devamlılığı ve korunması çevrenin sakinliği ile orantılı olacaktır. Doğal ortamlarının bozulmaması gerekiyor. İleriki yıllarda planlanan tüm güzel projelerin hayata geçirilmesini, buraya emeği geçen izcilerinde düşünülerek bir izci kamp tesisi yapılmasını ve para için beton yığınıyla çevrelenmemesini diliyorum.

 

 

Tahtalı Gölet’in havadan görüntüsü.

Benzer Yazılar

Bu yazıya benzer içerik bulunamadı.

Yorum Yap