İngiltere’de bulunan Gilwell Park izcilik grupları, diğer gençlik hareketleri ve okullar için bir kamp alanı ve etkinlik merkezidir. 44 hektarlık (109 dönüm) araziye sahiptir. Epping Ormanı'nın yakınındadır.
Kamp alanından yarım saatlik yürüyüşle Chingford kasabasına varılıp, oradan trenle yarım saatte Londra merkeze gidebiliyorsunuz. Chingford kasabasında iki tane de Türk restoranı olduğunu ayrıca kasabada eski izcilerimizden Sinan Ercan’ın da ailesiyle yaşadığını ve İngiltere konusunda uzman bir rehber olduğunu belirtmek isterim. Gilwell’in kuruluş tarihi de 26 Ağustos olunca İzcinin Günlüğü’nde Gilwell Park’ı yazdım.
Yavuz İzci Grubu olarak, İngiltere Gilwell Park’ta kamp yapmaya bir yıl önceden karar verip, planlamasını yaptık. 365 gün izciliğe açık olan Gilwell Park’a İngiliz izcilerinin yanı sıra dünyanın her yerinden izciler katılmaktadır. En çok izci katılımının olduğu temmuz ayını seçtik. Böylece farklı ülkelerden yeni arkadaşlarla tanışma fırsatımız oldu.
Gilwell Park 1919 yılında izci lideri William de Bois Maclaren tarafından satın alındı ve Birleşik Krallık İzci Derneği'ne, kamp ve eğitim yapmaları için verildi. Gilwell Park, 26 Temmuz 1919 Cumartesi günü, ana kapıda kurdeleleri kesen Bayan Maclaren tarafından resmi olarak açıldı. O sırada Estate, Beyaz Saray, Eğitim Alanı, Meyve Bahçesi ve İzcilerin kamp alanı dahil 53 dönümden oluşuyordu. (Kaynak Wikipedya)
Gilwell Park, tahta nişanını (Wood Badge) almak için, dünyanın her yerinden gelen izci liderleri nedeniyle de dünya izciliğinin önemli sembolleri arasında yer alır.
Gilwell Park’ta 1919 yılında liderler için yapılan Wood Badge kursu. Baden Powell (sağdan beşinci oturan)
İlk yapılan binalardan Beyaz Saray. İçinde otel sistemiyle çalışan odalar ve toplantı salonu var.
Gilwell’in sembolü olan ''Balta ve kütük'' logosu 1920'lerin başında ilk Kamp Şefi Francis Gidney tarafından tasarlandı. Bu logo, Wood Badge lider eğitimi ile güçlü bir şekilde ilişkilendirildi ve hala sertifikalarda, bayraklarda ve programla ilgili diğer öğelerde kullanılmaktadır. Kütükteki balta sembolü, feodalizm ile ilişkilidir. O dönemde araziler, üzerinde yaşayan köle işçilerle (selfler) birlikte baron ve şövalyelere aitti. Selflerin balta taşıyıp, ağaç kesmesi yasaktı. Bir asilzadenin ormanında balta taşıyan özgür bir adam, hakkını hizmet ederek kazandığını gösteriyordu. Balta, hizmet yoluyla kendilerini kanıtlamış vasıflı ve özgür işçileri temsil ediyordu. Son olarak; tahtadaki balta Wood Badge'ı tamamlayanlara, kendilerini bir hizmet ve sadakat örneği olmaya adadıklarını hatırlatır.
Tesis; bir dizi kamp alanı, kapalı konaklama alanları, tarihi yerler, İzcilik anıtları ve açık hava macera aktivitelerini barındırıyor. Yıl boyu açık olan tesiste, aynı anda 10.000 kişi kamp yapıp barınabilir.
Gelelim bomba çukuruna... 2. Dünya savaşı sırasında Londra’ya atılan bombalardan biri de Gilwell Park’ın içine düşer. Düştüğü yerde geniş bir çukur açılır. Savaş sonrasında ise yağan yağmurun çukuru doldurması ile bir fikir oluşur. Bomba çukuru genişletilerek küçük bir gölete dönüştürülür ve izciler bu gölette yüzer, kano ile gezer, sal yapıp yüzdürür. Biz de bu gölde hem kano kullandık, hem de sal yapıp yüzdürdük.
Göletin kenarında ‘’Bomb Hole’’ tabelası bize buranın bir bomba çukuru olduğunu belirtiyor.
Bomba çukurunda kano yapan izciler
Ertesi gün bomba çukuruna bu kez sal yapıp yüzdürmek için gittik. Ağaç direkleri birbirine bağladık. Bidonları altlarına yerleştirdik. Sonra salı ters çevirip suya indirdik. Kask ve can yeleklerini giyip salı suya indirip üzerine bindik ve kürek çekmeye başladık.
İzciler başlangıçta zorlansalar da aynı ritmi tutturup sallarınla bomba çukurunda dolaşmaya başladılar.
Yemek yediğimiz büyük Kızılderili çadırının dışardan ve içerden görünüşü
Yemek yerimiz ve saatimizin beraber olduğu Arjantin’li liderlerle. Onlar bu kamptan sonra İzlanda’da yapılan Dünya izcileri Moot 2017 kampına gittiler.
Aynı yemekhaneyi paylaştığımız Portekizli izcilerle
İngiliz izcilerle danslı bir oyun
Kampımızı İngiliz ve İsveçli izcilerinin arasındaki alana kurduk. Arada diğer izciler bizi ziyarete geliyordu. Arada biz onları ziyarete gidiyorduk. Sohbet ediyor; arma, fular vb. izci sembollerinin değiş tokuş yapıyorduk.
İsveçli izcilerle tanışma günü
Alman izcilerin kampında lokum ikramı ve değiş tokuş
Çantalar dolusu armalarla gelen Hong Konglu izcilerle
Hollandalı izcilerle
Finlandiyalı izcilerle
Kamp alanının değişik yerlerinde çeşitli ülkelerle ilgili tabelalar vardı. Bu tabelalarda o ülke ile ilgili sorular soruluyor ve cevaplarının bulunması bekleniyordu. Bu tabeleda Arjantin bayrağı ve aşağıdaki soruları vardı.
1 - Arjantin’in resmi dili nedir?
2 - Arjantin’in popüler sporu nedir?
3 - Arjantin hangi kıtadadır.
4 - Arjantinlilerin %90’ı Roma Katoliktir.
Doğru mu yanlış mı?
Gilwell Park kampımızdan görüntüler ve yaptığımız etkinlikler sonraki bölümlerde devam edecek.
Benzer Yazılar
Bu yazıya benzer içerik bulunamadı.