İzcinin Günlüğü - 14

Durusu (Durugöl) ya da eski adıyla Terkos Gölü

Çatalca’da Durusu ya da bilinen adıyla Terkos Gölü. İstanbul’un senelerce içme suyunun karşılandığı Terkos Gölü. Gölün yakınında Ormanköy var. Ormanköy, Karadeniz’e sınırı olan bir plaja sahiptir.

 

Doğa yürüyüşü, yamaç paraşütü, bisiklet turu, kuş gözlemi ve olta balıkçılığı yapılabilmektedir. Köyde ayrıca bir kuş gözlem kulesi bulunmaktadır. İstanbul’a yakın olmasıyla tercih edilen gezi ve kamp alanlarındandır.

 

Biz de izciler olarak senede bir kez, sonbaharda gidip Durusu kenarında kamp yapıyoruz. Yazın her yer gibi burası da kalabalık oluyor. Bu nedenle sonbahar veya ilkbahar ayları kamp için daha ideal.

Ateş yakmak için gölün kıyısındaki ormandan kırılmış dalları toplayabilirsiniz.

Gölden ilk bahseden kaynak Athenaios’un  M.Ö 3.yüzyılda yazdığı Deipnosophistae adlı eserdir. Eserde gölün adı Délkôs (Δέλκως) olarak geçmektedir. Durugöl yer kabuğunun şekillendiği dönemlerde Karadeniz’de bir köy iken günümüzde alçak bir kumsalla denizden ayrılmış, içinde yüzlerce canlının barındığı bir göle dönüşmüştür. Dalgaların biriktirdiği kıyı seti ile denizle bağlantısı kesilmiş, göle dönüşmüştür. Gölü denizden ayıran kum tepeleri 2 km genişliğindedir.

 

Durugöl (Terkos) İstanbul'un kuzeybatısında, kente yaklaşık 40-50 km uzaklıktadır. Lagün kökenlidir ve az tuzludur. Gölün denizden yüksekliği 4,5 ile 2 m arasındadır. 39 km² su alanı vardır ve en derin yeri 11 metredir. Gölün ortalama genişliği 5 km, uzunluğu 12 km, yağış havzası 744 km²'dir. Gölün gideğen olan Boğazdere çıkışına set yapılmış, göl suları yükseltilmiştir. 162 milyon m³/yıl su potansiyeli ile İstanbul çevresindeki tatlı su rezervlerinin %22’sine sahiptir. İstanbul’un kullanım suyunun önemli bir bölümünü karşılamaktadır.

 

Gölün her tarafında kamp yapmak yasak. Belirlenmiş bölgelerde kamp yapabilirsiniz. Burada su ve tuvalet yok. Herhangi bir tesis de yok. Sadece Ormanlı Köyü içinde mesire yeri bulunmaktadır.

 

Bu nedenle kampçıların su ve yiyeceklerini planlı getirmesi gerekmektedir. Alışveriş için en yakın yer 1,5 kilometre mesafedeki Ormanlı Köyü’dür. Ayrıca köy camisinin tuvaleti kullanılabilir.

Gölün dinginliği insanı sakinleştiren bir huzur barındırıyor.

Sessizliğin içinde kuş sesleri ve balıkçılık için kullanılan sandallar.

Kamp alanımız ve yemek için oturma yeri olarak, kurumuş bir ağacı kullanan izciler

Göl manzarasında yemeklerini yiyen izciler

Kıyıdan avlanan balık tutkunları

Burada yaptığımız kamplarda izcilik çalışmalarının yanı sıra biz de balık tutmak için vakit ayırıyoruz. Buraya çok sayıda balık tutmaya gelen müdavimler bulunmakta. Bazıları tekneyle balık ağı atarken, bazıları da saatlerce ve sabırla oltalarını göle sallandırmaktalar.

İzci her yerde kendi eğlencesini yapar

Kuş gözlemi için kullanılan kule

Bölgedeki kuşlardan ikisinin fotoğrafını zor da olsa çektik

İlk balığı yakalayan izciler

Kampta gün batımı

Akşam yemeğimizi ateşte yapıp yedik. Sonra kamp ateşi ve gece nöbeti ile günü bitirdik

Sabah kahvaltıdan sonra kampı topladık. Malzemeleri minibüsümüze yükleyip asfalt yoldan gidiş noktamıza yolladık. Biz de sadece su mataralarımızı alıp ormana girdik. Pusulamıza bakarak kuzey yönünde Karadeniz’e doğru yürümeye başladık.

 

Orman çok uzun değil ama dökülen dallar ve yer yer çamurlaşan ve bataklaşan patikalarla yürüyüşü zorlaştırıyordu. Zaman zaman mola verip, sessiz kalıp farklı kuşların cıvıltılarını dinliyorduk. Arada da kuşlar bizim izci bağırmalarımızı dinliyordu.

 

Bir saatlik yürüyüşten sonra tepeden Karadeniz gözüktü. İzciler sahilde dalgalarla oynadılar, biraz da ıslanarak eğlendiler.

Bir kampın sonu daha geldi. Öğle yemeğini yedikten sonra kampı Karadeniz kıyısında noktadık. Minibüsümüze binip İstanbul’a döndük.

Benzer Yazılar

Bu yazıya benzer içerik bulunamadı.

Yorum Yap

Sosyal Medyada En Çok Bu Hashtag'lerle Arandık!