Çeşitli Avrupa ülkelerinden 46 bilim insanından oluşan bir grup, Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatabileceğine inandıkları bir beslenme müdahalesinin sonuçlarını test etmek için üç yıl boyunca LipiDiDiet çalışmasını yürüttü.
Bu çalışmada, prodromal Alzheimer (hafif bilişsel bozukluk veya MCI olarak da adlandırılır) hastası olan 311 hastaya günde bir kez 125 ml çoklu besin içeceği veya plasebo içeceği verildi.
Üç yıl sonra, nöropsikolojik bir test bataryası, çoklu besin içeren içecek ürününü içenlerde bilişsel gerilemede yüzde 60 ve hafıza gerilemesinde yüzde 76 azalma olduğunu ölçmüştür:
- Dokosaheksaenoik asit (DHA)
- Eikosapentaenoik asit (EPA)
- Üridin monofosfat
- Kolin
- B12, B6, C, E vitaminleri,
- Folik asit
- Fosfolipidler
- Selenyum
Sonuçlara daha yakından bakıldığında, araştırmacılar, deneme başladığında daha iyi bilişsel performansa sahip olanların beslenme içeceğinden daha fazla yararlandığını buldular. Başka bir deyişle, beslenme müdahalesi hastalığın seyrinde ne kadar erken başlarsa sonuçlar da o kadar iyi oluyordu.
Ayrıca, Alzheimer'ın ayırt edici özelliklerinden biri olan beyin küçülmesi de iyileşme gösterdi. Hipokampüsün (beynin kısa süreli hafızayla ilgili bölümü) küçülme oranı kontrol grubuna göre yüzde 33 daha azdı ve tüm beynin küçülmesi yüzde 20 daha azdı.
Genel olarak, çoklu besin içeceği verilen hastalar, plasebo alanlara göre yüzde 40 ila 70 daha az bilişsel bozulma yaşadı.
JOYCE HOLLMAN
Sağlık bölümümüz Ata Kültür Yuvası tarafından desteklenmektedir.