Ulusun geleceğini üzerine alarak umutsuzluğu ortadan kaldıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kahraman ordumuzun başına geçerek zafer üstüne zafer elde etmiştir.
MUDANYA MÜTAREKESİ Türk ordusunun Çanakkale ve İstanbul Boğazı’na doğru ilerleyişin durdurulmasını sağlamıştır.
Türk Heyeti
İşgalciler Mudanya ilçesinde görüşme önermişlerdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk görüşmeyi bir şartla kabul etmiştir. Meriç Nehri’ne kadar olan bölgenin yani Trakya’nın hemen boşaltılarak bize verilmesi şartı ile.
11 Ekim 1922 tarihinde bundan tam 100 yıl önce Mudanya Mütarekesi imzalandı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk sömürgeci ve işgalci İngilizlere, Fransızlara, İtalyanlara, Yunanlara nesilden nesile unutamayacakları BİR TOKAT VURMUŞTU. Mudanya Mütarekesi imzalanmasıyla Türk Ulusu’nun önünde özgürlük ve bağımsızlık yolu açılmıştı.
Barış Anlaşması
Mudanya Mütarekesi’nden sonra Halife Padişah Vahdettin, 16 Kasım 1922 günü İngiliz işgal güçleri komutanı Harrington’a yazdığı bir mektupla tarih boyu kahpeliğini göstermiş olan İngilizlere sığınıyor ve İstanbul’dan kaçmak istediğini bildiriyor. Bu mektup üzerine Vahdettin, Harrington’ın gönderdiği araçla Dolmabahçe rıhtımına inerek açıkta bekleyen malaya zırhlısına geçmiş ve hemen hareketle Malta Adası’na götürülmüştü. Böylece SONUN BAŞLANGICI’na gelinmişti.
Vahdettin kaçış esnasında
Mudanya Mütarekesi’nin 100’üncü yıl dönümü münasebetiyle Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, BU GÜZEL VATANIN KURTULUŞU İÇİN HAYATINI KAYBEDEN ŞEHİTLERİMİZİN AZİZ HATIRALARI ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYORUZ. RUHLARI ŞAD, MEKANLARI CENNET OLSUN.
Fotoğraflar: Yelkencinin Gazetesi Arşivi
Yazı: B. Hulusi Gürbüz / Genel Yayın Yönetmeni
11/10/2022
Yayına Hazırlayan: Özge Durmuş / Genel Yayın Yönetmen Yrd.
Grafik: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşu