Portakal Çiçeği

Bir varmış, bir yokmuş. Masmavi bir göl kenarında onlarca türden hayvanların özgürce yaşadığı, alabildiğine yeşillik, oksijeni bol, herkesin mutlu olduğu, gidenlerin bir kez daha gitmek istediği bir masal diyarı varmış. Burada herkes özgürmüş. Sofralarda hoş sohbetler yapılır arada piyano eşliğinde müzik dinlenilirmiş. Üstelik bu masal diyarı çok da uzak değilmiş. Buraya gidebilmek için duygularını kağıtlara aktaran ressam, hamura elleriyle şekil veren heykeltraş olmak gerekiyormuş. Yani doğa ve sanatın birleşmesi gerekiyormuş. Ahmet Şahin de bu amaç için kollarını sıvamış ve doğa ile sanatı buluşturmuş.

Sapanca / Yanıkköy'deki Doğapark’tan bir görüntü

 

 

Sapanca Gölü kıyısındaki DoğaPark’ta ‘’Portakal Çiçeği Sanat Topluluğu’’ adı verilen bu yer tam da bahsettiğim masal diyarı.  AYNI ZAMANDA DENİZ MÜZESİ gibi. Kendinizi bu masalın içinde hissetmeniz için masallarda var olan her şey fazlasıyla burada mevcut. Tavus kuşları, leylekler, ördekler, atlar, tavşanlar, lamalar, kazlar, geyikler, köpekler, ceylanlar. Botanik bitki türleri, göl, orman ve kuş sesleri...

 

 

Ve böyle bir ortamda resim yapan ressamlar, heykeltraşlar düşünün. Hayali bile güzel. Fakat Ahmet Şahin içindeki doğa sevgisini, hayvan sevgisini ve sanat sevgisini bu toplulukta bir araya getirmiş ve hayalleri gerçeğe dönüştürmüş. Sanata ve sanatçıya değer veren ve bu alanda hem maddi hem de manevi desteğini esirgemeyen Ahmet Şahin, Hayat Ağacı Sembolü’nü kendi felsefi düşüncesinin yansıması olarak belirlemiş ve topluluğun kurulma felsefesiyle özdeşleştirmiştir.


Ahmet Şahin’e göre Hayat Ağacı; Kökleriyle tarihin derinliklerinden geldiğini ve bu köklerden aldığı canla ana gövdeyi oluşturduğunu, gökyüzüne uzanan sayısız dallarıyla da varoluşu ifade etmektedir. Portakal Çiçeği Uluslararası Plastik Sanatlar Topluluğu’nun kuruluş ve varoluş felsefesi de atalarından aldığı ruh ve heyecanla bir hayat ağacı sembolü olma idealine dayanmaktadır.

 

Solda Pruva Direği ve Dalgalanan Şanlı Bayrağımız - Sağda Deniz Feneri


Ahmet Şahin Dostları ile Dümen Masa Başında Sohbet Esnasında


Ahmet Şahin’in Ankara Merkez Ofisi - Genel Görünüm
(Sağ tarafta Dümen Dolabı, Gemi Kampanaları, Makine Telgrafı - Sol tarafta Gemi Projektörü, Gemi Plaketleri, Harita,...)

 

Her yıl Sapanca'daki bu toplulukta sayısı 100'den fazla olmak üzere, Türkiye'den ve yabancı ülkelerden sanatçılar katılım göstererek eserlerini üretmektedirler. 2008 yılında Ahmet Şahin tarafından kurulan bu topluluğa davet edilen sanatçıların tüm masrafları ve konaklama ihtiyaçları yine Ahmet Şahin tarafından karşılanmaktadır. Sanatçıların bu doğal ortamda ürettikleri eserler Ankara'da Port Art Gallery'de sergilenmektedir. Eserlerin herkes tarafından görülebilmesi ve topluluğun her geçen yıl daha da artan bir ivme kazanması bir müze açma fikrini doğurmuş olup ileride açılması hedeflenen Çağdaş Sanat Müzesi'nin bir aşaması olan 2000m2'lik Port Art-5 Galerisi'nde şu ana kadar yapılmış eserlerden yaklaşık bin adeti sürekli olarak sergilenmektedir.

 

Ahmet Şahin dostları ile birlikte
(Arka planda Gloplar, Mekanik  Paraketa Saatleri, Yazıcılı Barograf, Kare Lumbozlar ve Gemi Şiltleri)

Portakal Çiçeği Sanat Topluluğu'nun genel olarak bir sevgi ve sanat üzerine kurulu olduğunu söylemek gerekir. Özellikle sosyal projelere topluluk olarak büyük önem verilmektedir. Dünya Kadınlar Günü'nde, şiddete maruz kalıp cinayete kurban gitmiş kadınlar için ağaç dikilerek bir orman oluşturulmuş ve yine vatani görevlerini yaparken şehit olan Mehmetçiklerimiz adına da bir anı ormanı oluşturulmuş. Topluluğa katılan sanatçılar ve topluluğu ziyaret eden sanatseverler içinde sanatın aydınlık yüzünü temsil eden Huş ağaçları dikilmiş.

 

 

Topluluk kapsamında her yıl ilkokul, ortaokul ve liselerarası resim yarışmaları da düzenlenmektedir. Resim yarışmalarında başarılı olan öğrenciler, aileleri ve öğretmenleri ile birlikte Doğapark'ta ağırlanarak eğitimlerine katkıda bulunmak amacıyla notebook, tablet bilgisayar, fotoğraf makineleri ve boya setleri hediye edilmektedir. Ayrıca bu yarışmalara katılım sağlayan tüm öğrencilere katılım ve teşekkür belgesi de gönderiliyor. Üniversite öğrencilerini desteklemek ve okul sonrası sanat ortamına hazırlamak içinde çeşitli yarışmalardan sonra seçilen öğrenciler her yıl Sapanca'da düzenlenen sanat etkinliklerine davet edilmektedir. Çağdaş Türk Sanatının gelişimine katkıda bulunmak amacıyla genç sanatçılar yurtdışındaki müze, sergi ve galerilere götürülmektedir.


Etkinliklerden belki de en önemlisi özel eğitim kurumlarında eğitim gören Down Sendromlu, Otistik vb. durumda olan çocukların  Doğapark'ta ağırlanması. Bu etkinliklerde yer alan çocuklarda gözle görülür derecede bir iyileşme olduğu da gözlenmektedir. Özel çocukların topluma kazandırılması ve her bireyin eşit şartlarda yaşama özgürlüğünün olabilmesi için bu tarz etkinlikler umarım Türkiye'de daha çok kurum tarafından yapılır.


 

        

Doğaya, sanata ve insana aşık bir sanatsever ve koleksiyoner olan Ahmet Şahin'in kurucusu ve yönetim kurulu başkanı olduğu Portakal Çiçeği Uluslararası Plastik Sanatlar Topluluğu, 15 Nisan 2017 ‘’Dünya Sanat Günü’’ kapsamında Yılın Sanat Kurumu Ödülü’nü almıştır. Türk dünyası sanatçılarına sağlamış oldukları desteklerden dolayı TÜRKSOY (Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı) tarafından 20. Yıl Özel Madalyası ve Takdir Sertifikası ile onurlandırılmıştır. Ayrıca topluluk 2013 yılında 23. Artist Uluslararası Sanat Fuarı Kurumsal Onur Ödülüne layık görülmüştür.

 

Ahmet ŞAHİN'in  esas ödülü ise çocukların gözlerindeki işıltı, kalplerindeki sevginin yüzlerine yansıması olmuştur.


Özellikle Türkiye'de sanat alanında bu kadar özverili etkinlikler yapılıyor olması gelecek kuşaklar için oldukça  önemli. Sanat sevgi içerir, paylaşım içerir, dostluk içerir. Sanat özgürlüktür. Özgür olmayan bir millet ise yok olmaya mahkumdur.


Mustafa Kemâl ATATÜRK'ün dediği gibi ‘’Bir millet sanattan ve sanatkârdan mahrumsa, tam bir hayata malik olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve alil bir kimse gibidir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur.''


Ve yine Ulu Önderimizin sanatçılar için söylemiş olduğu cümleyi burada bir kez daha yazmak sanırım çok uygun olacaktır. ''Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz. Hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat sanatkâr olamazsınız.''

Ahmet Şahin'in ne kadar önemli bir işe imza attığı ve ne kadar önemli bir görevi üstlendiği aşikar. Türkiye'de umuyorum ki birçok kişiye örnek olacaktır.

Başta Ahmet ŞAHİN olmak üzere tüm Portakal Çiçeği Sanat Topluluğu’na değerli çalışmalarından dolayı tüm kalbimle, teşekkürlerimi iletiyorum.


Masallar hep güzel başlar, güzel devam eder. Bu masalda tüm güzelliğiyle devam ediyor.

 

Özge DURMUŞ / Genel Yayın Yönetmen Yrd.

Yayına Hazırlayan: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşu

Yapılmış Yorumlar (1)

Çetin Gökdeniz
26 Eylül 2022, 21:54

Sanattan, sanatçıdan, buna yönelik tanıtımlardan bahseden yapım ve programlar Efsane Dostlar platformunun da ilgi konularından olduğu için yazıyı ilgiyle okudum ve ülkemizde sanatın ilerlemesini teşvik eden kişi ve kurumları ayakta alkışlıyor, ülkemiz adına teşekkürlerimi sunuyorum.

Yorum Yap