Maliyenin Yeni Takip Yöntemİ

“Yüksek Gelir Grupları Gözetim Ve Uyum Programı”

Kar dağıtımı almayan ve başka bir geliri olmayan, özel harcamalarının  faturasını şirketi adına düzenlettiren, şirket ortakları dikkat.

Uzun yıllar kar dağıtımı yapmayan şirketlerin ortaklarını takip etmek amaçlı “ YÜKSEK GELİR GURUPLARI GÖZETİM VE UYUM PROGRAMI” uygulamaya konuldu.

Genelde özellikle aile şirketlerinde ortaklara geçinmeleri için belli bir miktar ödeme yapılmakla birlikte stopaj vergisi ödememek için yasal olarak kar dağıtımı yapılmamaktadır. Bu da gizli kar dağıtımına dönüşmektedir.

Maliye Bakanlığı bu konuda hiçbir vergi kaydı olmayan ve belli bir tutarın üzerinde düzenli para harcayanları takip ve inceleme amaçlı “ YÜKSEK GELİR GURUPLARI GÖZETİM VE UYUM PROGRAMI”nı uygulamaya başladı.

Burada amaç her ay düzenli yüksek tutarda harcama yapanları takibe almak. Her ne kadar kanunlarımıza göre nereden buldun demek mümkün olmasa da bu tür harcamaları yapanların, paranın geldiği hesap vb. diğer delilerle destekleyerek, ortağı oldukları şirketlerden örtülü kar dağıtımı aldığını ispat etmeye çalışmak ve kar dağıtımından kaçırılan stopaj vergisini, cezası faizi ile birlikte tahsil etme amaçlanmaktadır.

Şirket Ortakları Bireysel Harcamalarınızın Faturalarını Şirket Adına Yazdırırken, Tadını Kaçırmayın.

Maalesef bilenen bir gerçek şu: şirket ortakları günlük harcamalarında şirketlerine gider yazabilecek harcamaların faturalarını şirketleri adına alarak gider yazarlar.

Örnek;

  • Arkadaşları ya da ailesi ile yenen yemekler,

  • Şirket kartı ile tatil harcamaları,

  • Özel amaçlı araç kiralamaları,

  • Eve alınan beyaz eşya-mobilya  giderleri,

  • Eve yapılan tadilat-bakım onarım giderleri,

  • Eve alınan her türlü temizlik ürünü-kırtasiye-nalburiye vb. harcamalar.

Bu tür işlemleri tamamen önlemek mümkün olmamakla birlikte abartmamak gerektiğini düşünüyorum.

Yaptığımız kontrollerde; bir şirketin aktifinde şirketin yapısı ile uygun olmayan  10 televizyon, 5 bulaşık makinesi, 30 cep telefonu, yemek odası, salon takımı vb. kayıtlı olduğunu, ya da hafta sonu yapılan tatil faturasının şirket adına düzenlettirildiğini  görebiliyoruz.

Herhangi bir tespitte, bu faturalardaki kdv’leri bir kat vergi ziyaı cezası ve gecikme zammı ile birlikte ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Ayrıca yazdığınız giderlerde geçersiz sayılacağından kurumlar vergisinide bir kat vergi ziyaı cezası ve gecikme zammı ile birlikte ödersiniz.

Artık Çalışanınıza Takı Takarken Daha Dikkatli Olun

Çalışanınızın düğün ya da doğum günü gibi, davetine gittiniz. Davette nakit para, ya da paraya çevrilebilir altın, gümüş vb. hediye taktıysanız ücret bordrosunda gösterip sgk primi ödemek zorundasınız.

2017 yılında yayınlanan bir genelge ile sgk artık bu tür ödemeleri sgk primine tabi ilave ücret ödemesi kabul etmekte ve (%32.5 - %37,5) sgk pirimi tahakkuk ettirilmesini istemektedir.

Bu nedenle çalışanınıza takmak için altın aldınız, faturasını da şirketi adına kestirip gider yazdıysanız bunun sgk primine tabi ücret ödemesi  olduğunu unutmayın.

Yargı Kararlarından İlginç Örnekler…

Yargıtay 9 H.D.si 2024/14568 sayılı kararında, okuma yazma bilmeyen işçiden alınan istifa dilekçesi geçersiz demiştir.

İyide nasıl bir şey alınacağını da belirtse güzel olurdu.

Yargıtay 9.H.D.si 2017/12196 sayılı kararında. hasta raporu alan işçinin aynı günlerde tatile gitmesi ve sosyal medyada paylaşmasını, işverenin haklı sebeple sözleşmenin fesh edilebileceğini belirtmiştir.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2020/159 sayılı kararında, bankadan gönderilen paranın borç verildiğinin iddia edilmesi için açıklamada açıkça borç olarak verilen ibaresinin dekontda yazılı olması gerektiği, açıklamasız banka dekontu borç verildiğini ispat etmez demiştir.

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2019 / 2263 sayılı kararında sigortalı çalışmaya başladıktan sonra ‘’Mahkeme kararı ile yaşın değiştirilmesi durumunda emeklilik hesaplamasında, değiştirilmeden önceki yaşı esas alınır.’’ şeklinde karar vermiştir.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…

Süreyya Özkan

Benzer Yazılar

Bu yazıya benzer içerik bulunamadı.

Yorum Yap