Devrim Niteliğinde Bir Yarış ''Fifty Fifty Sailing Cup''

Yelken camiasının sevilen isimleri Oğuz Ayan ve eşi Lena Ayan tarafından organize edilen, ana teması sporda kadınlara fırsat eşitliği sağlamak ve kadınların yelken sporunda en az erkekler kadar etkin olabilmeleri için farkındalık yaratmak olan Fifty Fifty Sailing Cup yelken yarışı, Türkiye Açık Deniz Yarış Spor Kulubü (TAYK) iş birliği ve Moda Deniz Kulübü (MDK) ev sahipliğinde bu yıl ilk kez İstanbul’da düzenleniyor.

Organizasyonda başı çeken, Türkiye’de organize edilen deniz yarışları branşlarında kalitesinden taviz vermeden yoluna devam eden Türkiye Açık Deniz Yarış Spor Kulübü’nün olması, yelken otoriteleri tarafından memnuniyetle karşılandı.      

5-6 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek olan emsalsiz yarışta, takımların eşit sayıda kadın ve erkek yelkenci bulundurma zorunlulukları bulunuyor.  Merakla beklenen yarışın Moda Deniz Kulübü’nde tertiplenen basın toplantısında organizasyon yetkilileri önemli açıklamalarda bulundular.

Dinamik bir şekilde başlayan basın toplantısında Sunucu Elif Tümen’in açılış konuşması ardından sözlerine başlayan Oğuz Ayan ‘’Daha güçlü bir toplum için hayatın her alanında olduğu gibi sporun, yelkenciliğin, denizciliğin içinde de kadın erkek tamamlayıcılığının fırsat eşitliği yaratacağı katkı ve öneme inanıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği sadece kadının değil esas erkeklerin sorunu olmalı ve çözmek için adım atılmasında sürdürülebilir çalışmaların devreye alınmasında daha çok sorumluluk üstlenmesi gerektiği bizce çok önemli. Evet, kadınların yelkende daha aktif olmasını istiyoruz ama esas amaç ve hedefimiz erkeklerin bu konuda sorumluluk üstlenmesi. Şu anda mevcut durumda daha kapsayıcı bir bakış açısı geliştirmenin yanı sıra yeni yelkencinin yetişmesinde daha çok fırsat eşitliğinin yaratılması, çocuk yaştan itibaren yelken sporuna gönül vermiş kadın sporcularımızın hayatlarının devamındaki akışta da yelkende kalabilmeleri çok önemli. Örneğin ufak yaşta yelkenciliğin içinde olan optimist, lazer, hareketli salma sınıflarında birçok kadın yelkencimiz varken yıllar ilerleyip yatçılığa geçtikçe kadın yelkenci sayısı çok ciddi oranda düşmektedir. Bunun kadınların yelkencilik ve yatçılıkla ilgili yetersiz olması gibi bir durumla ilgisi yoktur. Hayatın kadınlar üstünde yüklediği toplumsal sorumluluklar ve maalesef bazen de ayrıştırmalarla gelinen bir nokta.  Bizim bu projelerle hedef kitlemiz sadece kadın yelkenciler değil onların aileleri, tüm yelkenciler, kurumlar, kulüpler ve bu yapının düzenlenmesine destek olacak her bir birey. Türkiye Yelken Federasyonu bu konuda bakış açımızın en büyük destekçilerinden’’ diyerek sözlerini tamamlayan başarılı yelkenci, sözü kendisi gibi yelkenci olan hayat arkadaşı ve projenin fikir sahibi olarak anılan Lena Oyan’a bıraktı.

Lena Ayan konuşmasında, kadın ve erkek yelkencilerin karma bir şekilde çalışması durumunda Türk yatçılığının çok daha verimli bir noktaya geleceğini ve bu yarışın yelkenciler üzerinde pozitif bir farkındalık yaratacağını vurguladı. Kadın yelkenci veri bankası projesini hayata sokacaklarını ve proje sayesinde kadın yelkenci sayısının uzun vadede önemli ölçüde artarak önemli sonuçlar elde etmeyi beklediklerini aktaran Ayan ‘’Umut var, bekleyin kızlar! Umarım herkes yarışır, herkesi yerleştiririz.’’ dedi.

 

Sunucu Elif Tümen’in TAYK Genel Müdürü Can Giray’a hitap ederek ‘’TAYK yıl içinde sayısız yarışa imza atıyor. O sayısız yarışın içinde Fifty Fifty Sailing Cup sizce nasıl bir yerde duruyor? Nasıl bir boşluğu dolduruyor?’’ sorusunu yöneltmesi üzerine Can Giray ‘’Eğer ki biz, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği çağdaş uygarlık seviyesine çıkacaksak kadınlar ne kadar çıkacaksa erkeklerde o kadar çıkacak yani organizasyonda olduğu gibi yarı yarıya çıkacağız. Sporda biraz değişik bir durum var. Örneğin bisiklet sporunda kadın erkek birlikte yarış oluğunu göremezsiniz. Ama yelken sporu birçok spor branşından çok farklı. Kadınlar ve erkekler karışık olarak mücadele edebiliyorlar. Dolayısıyla bu fikir yelkenli ve yat sınıfında bizim açımızdan satın alınabilir bir fikir. Belki önümüzdeki senelerde trofenin içerisinde bir ayak olabilir ve biraz daha çıtayı yükseltmek açısından fayda görülebilir. Haliyle bu seneye deneme olarak bakıyoruz ama arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz çünkü her detay özenle hesaplandı ve şu an sizlere gündem olarak sunuluyor. TAYK sizlerin de bildiği gibi bu sene başında spor kulübü oldu ve daha önce yarış kulübüydü. Bunun tabi bir takım dezavantajları da var. 1971 yılında kurulmuş ve isminin başında Türkiye ibaresi taşıyan tek yelken kulübü. Kısa bir süre önce gerçekleştirdiğimiz ve 52 yıldır yapılan Türkiye’nin tek en uzun soluklu yarışı olma özelliğine sahip olan, İstanbul’dan başlayıp Turgut Reis’te son bulan Deniz Kuvvetleri Kupası Yarışı’nı icra ettik. Bu kupa tüm yelkencilerin hayalini süsleyen önemli bir kupadır. Bu sene bu kupayı kaldıran kadın yelkencilerimizden Zeynep Atabay oldu. Ne güzel ki böyle kalabalık bir yarış filosunda bir kadın yelkencimiz bu başarıyı elde etti. Belki ekipler yarı yarıya değildi ama %12 civarında kadın yelkenci katılım gösterdi.

Buradaki yarışlara bakacak olursak Tayk, yat sınıfındaki yarışları domine eden bir hale gelecek. En büyük gurur kaynaklarımızdan biri de parkura çıkan kadın yelkencilerimizin sayısının hızla artıyor olması. Kurumsal olabilir ya da bireysel olabilir, giderek bunun artacağına inanıyorum’’ diyerek konuşmasına devam eden tecrübeli yönetici ‘’Kadın sporcuların birçok avantajı var. Örnek vermek gerekirse bizim evde stratejist eşimdir. Erkekler belki biraz daha ön planda gözükebilirler ama arka plandaki bütün detayları çözenler kadınlardır. Bunun için bu hayalinden ötürü Lena Ayan’a ayrıca teşekkür ederim. Umarım güzel bir yarış haftası geçiririz.’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Organizasyona ev sahipliği yapan Moda Deniz Kulübü Genel Müdürü Ayhan Alpakın ise konuşmasında ‘’Yelkende cinsiyet eşitliğine fırsat veren ve farkındalık yaratan bu etkinliğin bir parçası olmak bizim için son derece onur verici. Toplumda da cinsiyet eşitliğine son derece önem veren, 1935 yılında bizzat Atatürk’ün talimatıyla Celal Bayar tarafından kurulmuş, onursal başkanlığını İsmet İnönü’nün yaptığı 88 yıllık bir kulübüz. Ulu önderin genç Cumhuriyet’i modernleştirme projesi olarak düşündüğü bir kurumuz ve bu hususta Atamızın Moda’yı seçmesinde ne kadar ileri görüşlü olduğunu ve aslında bunun bir tesadüf olmadığını görebiliyoruz. Denizciliğin sevdirilmesi, özendirilmesi, toplumsal hayatta Atatürk ilkeleri doğrultusunda çağdaş yaşama geçilmesi bizim hedeflerimiz. Her geçen yıl bu hedefler doğrultusundaki faaliyetlerimize daha fazla kaynak ayırıyoruz. Ağırlıklı olarak yat yarışlarına destek oluyor ve bu konudaki en büyük çözüm ortağımız ve kardeş kulübümüz olan Türkiye Açık Deniz Yarış Spor Kulübüyle iş birliği yapıyoruz.’’ diyerek konuşmasına devam eden Alapakın, organizasyon paydaşlarına hitap ederek Moda Spor Kulübü’nü tercih ettikleri için teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.

 

Devrim niteliğindeki yarış organizasyonunu kadın başhakem Dilara Kol yönetecek. Seçkin marka ve kurumların sponsorluğunu üstlendiği Fifty Fifty Sailing Cup yarışına otuza yakın yelkenli teknenin katılım göstermesi bekleniyor.

Özellikle kadın yelkenciler tarafından heyecanla beklenen yarışın kupa töreni 8 Ağustos tarihinde Moda Deniz Kulübü’nde gerçekleştirilecek.

Yazı ve Fotoğraflar : Burak Erdoğan / Anadolu Yakası Bölge Temsilcisi

Yayına Hazırlayan: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşudur.

Yorum Yap