Prof.Dr. M. Fatih Gorbon Sonsuzluğa Yelken Açtı

Merhume Fazilet Hanım ve merhum Mimar Rebii Gorbon’un büyük oğlu 1944 doğumlu Prof. Dr. M. Fatih Gorbon, 15 Ağustos 2024 günü İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede vefat etmiştir.

M. Fatih Gorbon ve ailesi

Prof. Dr. M. Fatih Gorbon ile 1982 yılında doçentliği esnasında tanıştım. Kendisi ünlü bir mimar olduğu kadar ünü yurt dışına taşmış bir yat tasarımcısı olup kardeşi Aziz Gorbon’la birlikte kurdukları İstanbul’un Kartal ilçesinde bulunan Regatak Deniz Araçları Üretim A.Ş’de her sınıftan harikülade tekneler inşa ettiler. Türkiye’yi kompozit malzemeyle tanıştırdılar. Türkiye’de ilk defa kompozit malzeme ile Cüneyt Cankurtaran’a ‘’Sirena 2’’ isimli yelkenliyi inşa ettiler.

Fotoğraf: Orhan Gorbon arşivi

Günümüzde hala tasarım ve inşası Prof. Dr. M. Fatih Gorbon tarafından yapılan yelkenliler denizlerimizde bayrak dalgalandırmaktadır. İlk aklıma gelen, kendisi için inşa ettiği ‘’KUPA KIZI’’ yelkenlisi…

Fotoğraf: Tuluğ Edige arşivi

1978 Ege yarışı esnasında Fatih Gorbon (Sarı Montlu), Aziz Gorbon, Orhan Gorbon, Burak Gorbon, Tuluğ Edige, Ahmet Kadıoğlu...


Prof. Dr. M. Fatih Gorbon son derece yüksek denizcilik bilgisine sahipti. Ben, Prof. Dr. M. Fatih Gorbon’a ağabey diye hitap ederdim. Fatih ağabey yarışa gireceği zaman o yarışın kendi sınıfında birincisi mutlaka Kupa Kızı yelkenlisi olurdu. Bugün Kupa Kızı yelkenlisi, İstanbul Yelken Kulübü Viskomodoru Gül Çelikel’e aittir. Sayın Gül Çelikel, Kupa Kızı yelkenlisine gayet iyi bakmaktadır.

Fotoğraf: Tuluğ Edige arşivi

1978 Ege yarışı esnasında Fatih Gorbon (Sarı Montlu), Aziz Gorbon, Orhan Gorbon, Burak Gorbon, Tuluğ Edige, Ahmet Kadıoğlu...


Prof. Dr. M. Fatih Gorbon’un Aslı ve Ayşe adında iki kızı ve bir oğlu vardır. Oğlu Burak Gorbon, Russell Reynolds Türkiye Başkanlığı görevini yürütmektedir.

Gorbon ailesi üç nesildir yelkenci. Günümüzde yurt dışından birçok yelkencinin İstanbul’a gelerek katıldığı Bosphorus Cup yarışları, yeğeni Orhan Gorbon tarafından düzenlenmektedir. Tabiri caizse Orhan Gorbon yıllar önce devraldığı bayrağı taşımaktadır.

Fatih ağabey ile uzun yıllar sürekli görüştük. Nişantaşı’ndaki ofisinde birçok kez bir araya geldik. Regatak’te arkadaşımız Tuluğ Edige ve günümüzün ünlü yat tasarımcılarından Gemi İnşa Yüksek Mühendisi O. Tanju Kalaycıoğlu görev yapmıştır. Fatih ağabey son derece mütevazı, hiç egosu olmayan, kalbi çok güzel bir insandı. Tam bir İstanbul beyefendisiydi. Kendisiyle en son 25 Nisan 2010 tarihinde görüştük. Limbo Denizcilik / Hakan Ekiz, ben ve Fatih ağabey bir araya gelmiştik. Hakan Ekiz’in inşa ettiği katamaranı görmüştü ve beğenmişti. Fatih ağabey ile bir daha bir araya gelemedik.

Bu yazı bugüne kadar yazdığım yazılar içinde yazarken en çok zorlandığım yazılardan biri oldu. Çünkü değerli ağabeyimin vefat haberini yazmak zorunda kaldım.

Fatih ağabeyimin cenazesi 19 Ağustos 2024 Pazartesi günü saat 15:00’te uzun yıllar görev yaptığı Mimar Sinan Üniversitesi’nde yapılacak anma töreninden sonra Zincirlikuyu Camisi’nde kılınacak ikindi namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedilecek.

Başta kızları Aslı ve Ayşe Hanım ve oğlu Burak Gorbon olmak üzere kardeşi Aziz Gorbon, yeğeni Orhan Gorbon, tüm Gorbon ailesine ve tüm sevenlerine baş sağlığı diliyorum.

MEKANIN CENNET OLSUN FATİH AĞABEYİM…


B. Hulusi GÜRBÜZ / Genel Yayın Yönetmeni

Yayına Hazırlayan: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşudur.

Yorum Yap