İstanbul Boğazı’nda TAYK İle 19 Mayıs Coşkusu ‘’İDO Sailing Cup’’

Türkiye Açık Deniz Yarış Spor Kulübü (TAYK), 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında İstanbul Boğazı’nda görkemli bir yat yarışı düzenledi.

İDO Sailing Cup adıyla gerçekleştirilen etkinlik, İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) sponsorluğunda yapıldı ve yelkencilik tutkunlarını bir araya getirdi.

 

Tarihi Günü Anlamlı Bir Yarışla Kutladılar

Etkinlik, 6 farklı kategoride toplam 55 yatın yarışmasıyla gerçekleşti. Yarış, Çırağan Sarayı önünden start alarak Arnavutköy Akıntı Burnu ve Beykoz şamandıralarını döndükten sonra Moda İskelesi’nde sona erdi. İstanbul Boğazı’nda düzenlenen bu prestijli yarış, yelkencilik camiası için büyük bir önem taşıdı.

 

İDO’nun Denizcilik Vizyonu

İDO Genel Müdürü Murat Orhan, yarış öncesinde düzenlenen basın toplantısında Atatürk’ün denizciliğe verdiği önemi vurguladı. Orhan, “Birinci Dünya Savaşı’nda mağlup olmuş bir ülkenin, her şeyin kontrolünün İtilaf devletlerinde olduğu bir süreçte, 19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla başlayan Milli Mücadele, destansı bir zaferle sonuçlandı ve Cumhuriyet’le taçlandırıldı. Bu tarihi günü, İstanbul Boğazı’nda düzenlediğimiz yat yarışı ile anmak istedik” dedi.

Orhan, ayrıca İDO’nun denizcilik sektöründeki faaliyetleri ve gelecek hedefleri hakkında bilgi verdi. “1987 yılında kurulmuş bir şirketiz. Yılda yaklaşık 30 milyon yolcu ve 10 milyon araç taşıyoruz. Marmara’da yaptığımız faaliyetlerimizi 2 yıl önce Hatay - Girne seferleriyle uluslararası boyuta taşıdık. Bu yıl da ilk kez Ege adalarında sefer planlaması yaparak 4 deniz otobüsü ile 7 adada, 8 farklı hatta turizme destek sağlayacağız.” dedi.

 

İDO Sailing Cup Organizasyon Sorumlusu Utkan Türkmen, yarışların önemi hakkında açıklamalarda bulundu. Türkmen, “Uluslararası gemi trafiğinin durmasıyla bütün yelken severler bu anı özel bir heyecanla bekliyor. 19 Mayıs’ın yarışlar için ayrı bir önem taşıyor. Start sinyali verildiğinde heyecan dorukta olacak. İstanbul halkının yarışı izleyebileceği özel seyir terasları hem Anadolu Akıntı Burnu’nda hem de İDO’nun Beykoz İskelesi’nde kuruldu. İstanbullular bu özel etkinliğe yoğun ilgi gösteriyor ve tarihi anı birlikte yaşıyorlar.” dedi.

 

Yarışta Yaşanılanlar

TAYK Genel Müdürü Can Giray'ın talimatıyla start verilen yarışta ekipler borda bordaya kıyasıya yarışmaya başladı. Poyraz rüzgarlarının hakim olduğu havanın genel olarak kapalı olduğu yarışta, yarış ekipleri heyecan dozu yüksek anlar yaşadı. Yelkencilik otoritelerinin büyük beğenisini toplayan organizasyon Boğaz yarışları tarihinde şimdiden unutulmaz yarışlar arasındaki yerini almış oldu.

 

Haber: Burak Erdoğan

Fotoğraflar: Selahattin Bilbey

Kamera ve Yayına Hazırlayan: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşudur.

Yorum Yap