19 Mayıs Münasebetiyle / Parmaksız Mustafa

 
Sene 1919.
Mayısın 19'u
 
Mustafa Kemal, Samsun'a ayak bastığında onu orada bekleyen ve saraydan kendisini takip etmesi emri alan bir Osmanlı yüzbaşısı vardır.
 
Her ne kadar sarayın görevlisi olsa da Mustafa Kemal'in hareketleri kontrol edilmelidir. Bu görev Parmaksız Mustafa'ya verilmiştir.
 
Parmaksız adaş, saraya bağlıdır. İlk fırsatta adaşı Mustafa'yla tanışır ve güvenini kazanır. Ancak saray, bilmeden gazi paşaya bir kader ortağı kazandırmıştır. Mustafa Kemal, memleketin durumunu ve başlarına geleceği, sarayın vurdum duymazlığını anlatınca Parmaksız Mustafa, gerçekleri öğrenir ve Gazi Paşanın destekçisine dönüşür. Malulen emekli olan eski yüzbaşı, Samsun'da ticaret yapmaktadır ve zamanın şartlarına göre oldukça varlıklı birisidir. Tüm mal varlığını Mustafa Kemal Paşanın emrine verir. Vahdettin'in verdiği söylenen 40 bin altın değildir Gazi Paşanın yolluğu. Parmaksız Mustafa'nın altınlarıdır. Paşa kendisine öyle güvenir ki Amasya Genelgesinin kaleme alınması safhasında da o vardır.
 
***
 
Bir tesadüf eseri öğrendiğim bu olayla ilgili araştırmalarım devam edecek ve nihayetinde Parmaksız Mustafa'yı gömüldüğü tarihin bilinmezliğinden hayata döndürmeye çalışacağım. Bölgede Tabur nine dedikleri eşinin de elinde tüfekle Karadeniz bölgesinde gösterdiği kahramanlığı hayata geçirmeye çalışacağım.
 
Bu vesile ile bu şahsiyeti sizlere de tanıtmak istedim.
 
Yazı: Selçuk Çevik

Yorum Yap