2024 Schüco - Bayk Kış Trofesi 2. Ayak Yarışları

Çeşme, Marmaris derken Bodrum Açık Deniz Yat kulübü'nün yaptığı kış trofesi ikinci ayağına da katıldık. Bu yarışa büyük teknemiz Hanse 455 ile iştirak ettik.

Ankara Yelken sporcularından oluşan ekibimize, yeni yelkene başlayan Adanalı ve İstanbullu arkadaşlarımız da katılınca ekibimiz tamamlandı.

Teknemizi Cuma günü Turgut Reis marinadan alıp Milta marinaya geldik. Hemen teknemizi hazırlayıp Cumartesi sabahı brifing'i beklemeye başladık.

 

 

Cumartesi Sabah Brifing Vakti

 

İki haftadır görmediğimiz yelkenci arkadaşlarımızla günaydın diyerek selamlaşıp kısa konuşmalardan sonra baş hakemimiz haftanın yarışları hakkında açıklamalarına başladı. Her hafta yarışlar hakkındaki bilgiler haricinde değişik bilgiler de vermeye başladı.

 

Bu hafta yarışlarda olabilecek kazalarda, sigorta başvurularında bölge liman başkanlıklarından alınacak raporların çok daha fazla resmi ve geçerli olduğunu anlattı.

Ve Artık Yarış Zamanı

 

İlk gün yarışımız 10-12 knot kuzeyli bir havanın hakimiyetinde başladı. 

Rotamız, kale önü, orsa şamandırası iskelede, Kurt Burnu şamandırası iskelede, Karaada iskelede ve içmeler önü finiş. 

Gayet güzel bir havada başlayan yarışımız hem eğitim, hem yarış derken, Kurt Burnu şamandırasında kavançaesnasında ana yelken ıskotamız güverte makarasının dili ile yanağı arasına sıkıştı kaldı. Apaz seyrinde ilerlerken bu sorunu  çözmek zorundaydık ki ada dönüsünde boşunu alıp orsaya dönebilelim. Ekip uğraşlara  başladı. Tornavida, pense, elle çekiştirmeler sonuç  getirmedi. Kısa bir süre sonra kaptanımız ve taktisyenimiz Burak işe el koydu. ‘’Bu tür sıkışmaları biz el kuvvetiyle çözemeyiz. Mutlaka bir palanga ve teknenin vinçlerini kullanmamız gerekir.’’ diyerek makaranın alt uçlarından sağlam bir ip ile yan koç boynuzuna  bağladı.

Sıkışan yerlerden de bir iple ıskotayı bağlayıp vince götürdü ve dengeli yavaş yavaş vincin boşunu alarak ıskotayı aradan kurtardı. Makara her ne kadar esnemiş olsa da biraz daha temkinli hareketler ile bizi finişe kadar götürdü.

 

Pazar günü hava yoktu ve deniz çarşaf gibiydi. Komite hava bulmak amacı ile tüm filoyu Bitez önüne çıkardı. Önceden verilen rotaların dışında bir ek talimat vasıtasıyla yeni bir rota verildi.

Start Kargı Adası sancak, Çelebi Adası sancak ve Kurt Burnu önü finiş. Balonlarımızı açtık. Biz akıntıdan kaçmak için koya doğru bir rota ile adaya ulaşıp 4 saat sonunda Çelebi Adası’nı da dönüp kuzeyli gelen sağlam bir hava ile balonla hızlıca finişe girdik. Yarışı grubumuzda 3. tamamladık ve ödül töreninde kupamızı aldık.

Bu haftamız da eğlenceli  ve bol yelkenli olarak bitti.

Yazı: İlke Kardelen

Kamera ve Fotoğraflar: İlke Kardelen Arşivi

Yayına Hazırlayan: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşudur.

Yorum Yap

Sosyal Medyada En Çok Bu Hashtag'lerle Arandık!