2025 İzmir Kış Trofesi’nin 1. etap yarışı için 24 Ocak Cuma günü Çeşme'de buluşup hem ekip arkadaşlarımızla tanıştık hem de teknemizin hazırlıklarını tamamladık. Herkes çok heyecanlıydı. Kaptanımız tekneyi tanıtarak görev paylaşımını yaptıktan sonra bembeyaz bulutların kapladığı masmavi gökyüzü altında muhteşem bir hava ile antremanımıza başladık.

Kaptan İlke Kardelen ve Kaptan Burak Algon
Yelkene yeni başlayan ekip arkadaşlarımızın ilk antrenmanıydı ve ilk yarışı olacaktı. Kaptanımız, bütün ayrıntıları, dikkat edilmesi gerekenleri sakince anlattı ve en önemli şeyin keyif almak olduğunu, sonuç ne olursa olsun herkes için çok güzel bir tecrübe olacağını söylediğinde endişelerin yerini heyecan ve mutluluk almıştı. İlk tramolalar, kavançalardan sonra herkes ne yapacağını anlamış, tek bir vücudun organları gibi uyum içinde hareket ediyordu.

Kaptan İlke Kardelen ekip arkadaşlarıyla
Dönüşümüzü karşılayan yağmur damlaları sağanağa dönmeden antrenmanımızı bitirmiş, marinadaki yerimize yanaşmıştık. Akşam yemek ve sohbetten sonra Cumartesi günü yapılacak yarışa hazır olarak sabah buluşmak için ayrıldık. Sabah yarış hazırlıkları, turuncu ve beyaz balonun ellenmesi, baş üst ıstralyanın +3 pozisyonuna alınması, tekneyi donatmak ve tüm kontrollerin hızlıca bitirilmesinin ardından skipper briffing’inde yerimizi aldık. Arkadaşlarla özlem giderip selamlaştıktan sonra açılış, Kartalkaya'da otel yangınında hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. ORC sistemine geçiş ile ilgili bilgilendirmeler, uyum ve geçiş süreci anlatıldı. Herkes çok meraklı ve yeni puanlama sistemi, gruplandırma ile ilgili heyecanlıydı. Yarış parkuru, start ve finish hattı, alternatif rota bilgilerini dikkatle
Telsiz anonsu ile start’a 10 dakika kala havayı ve rakiplerimizi analiz etmiş, rotayı incelemiş ve stratejimizi belirlemiştik.
Yine muhteşem bir start ile Arkas ve Joylemon ile beraber ön sıralarda yerimizi aldık.
Teknede kimse kıpırdamıyor, çıt çıkmıyor, herkes full konsantre kaptanın komutlarını bekliyordu. Coğrafi rota verilmiş, Adaları dönüp finişe girecektik. ORC A’da bizim rakibimiz olan 11 tekne ile yarışıyorduk. ORC B’de ise 7 tekne vardı. 3 tekne de destek sınıfından katılım sağlamıştı. Destek sınıfının start'ı ORC sınıfından sonra verildi.
Sakin başlayan yarış, hava sertleşince hem daha keyifli hem de daha zorlu bir hale gelmiş, finiş’e giderken balon açan bazı teknelerin zor durumda kalmasına sebep olmuştu. Bizimle beraber startı geçen birkaç tekneden sonra sürekli drise eden rüzgar ve havanın kalması ile uzun süre start’a varamayan tekneler, rengarenk balonları ile ilerlemeye çalışırken biz ikinci yarış için hazırlıklara başlamıştık.

Tüm tekneler finish’e girip 2. yarış için parkur hazırlıkları yapılırken çıkan 35-40 knot üzeri rüzgar ve stabil olmayan hava yüzünden son ana kadar hakem teknesinin yakınında heyecanla rota bilgisi beklememize rağmen iptal olan ikinci yarışın anonsu ile marinaya dönmek zorunda kaldık. Biraz dinlenip yeni açılan She kafe önünde mangal sırasında, arkadaşlarımızla buluşup yarış kritiği yaparken herkes heyecanla yarışta yaşadığı sorunları anlatıyor, çözüm önerileri ve fikirler havalarda uçuşuyordu. Milli yas sebebiyle kutlamalar, kokteyl ve eğlence iptal edilmişti. Verilen köfte ekmek, ayran ile kendimize gelmeye çalışırken sonuçları bekliyorduk. Gerçekten yorulmuştuk.
ORC puanlama sistemi ile Arkas ve Joy Lemon'nun ardından 3. bitirmemize rağmen puanlama sebebiyle grubumuzda 4. olmuştuk. Daha ilk yarışları olan arkadaşlarımızı kutlayıp neyin, nasıl daha iyi yapılabileceğini anlatan kaptanımızın motivasyon konuşmasından sonra akşam yemeği planları yapmıştık. Pazar sabahını heyecanla bekliyorduk. Ertesi gün ekibimiz iyice birbirine alışmış, yine harika bir start’la heyecanlı bir yarışın ardından birkaç teknik aksaklık sebebiyle yarışı 5. olarak tamamlamıştık.

Herkes için çok güzel bir tecrübeydi. ORC sistemini tanımak ve yeni ekip arkadaşlarımızla yarışmak tarif edilemez bir keyif verdi bize.
Kaptanımıza teknemizin Çeşme'den Bodrum'a transferi için kolaylıklar dileyip ikinci ayakta buluşmak üzere vedalaştık.
Yine yeni yarışlarda görüşmek üzere. Denizle kalın…
Haber: İlke Kardelen / Yelkencinin Gazetesi
Kamera ve Fotoğraflar: İlke Kardelen Arşivi
Yayına Hazırlayan: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşudur.