''Avare ile İzmir'den Batı'ya'' 8. Bölüm

Ve merhaba SİCİLYA

Siz durmak isteseniz de hayat durmaz. Okyanuslar bir o tarafa bir bu tarafa devinip durur, rüzgarlar eser, fırtına olur, yağmur yağar ve su tanecikleri doğan güneşle beraber gökkuşağının renkleri ile bezenir. Siz de kendinizi bu ritme kaptırırsınız. Tıpkı doğa gibi, duramazsınız… Yollar alırsınız, her gün saçınıza düşen beyazları saymaktan vazgeçersiniz. Bir bakmışsınız ki onları çok sevmişsiniz. Yaşam yolculuğunuzun süsleri olmuş onlar. Daha mı aklı başında olmuşsunuz bilinmez. Ama yol aldığınız kesin.

Okyanusa yolculuğumuzun bu sürecini anlatırken, Atlantik Okyanusunu’nu  aşıp Akdeniz’e geri geldik yine.

Ama bu satırlar o geçen zamanlara ait. 2022 yılının yaz aylarına.

Tarık Dağı Boğazı’na doğru ilerlerken  Akdeniz’in lâcivert renkli sularında Sicilya’nın güney limanlarını ziyaret edecek Avare ekibiyle beraber.

 

TAORMİNA - 13.07.2022

Sicilya'daki ilk liman Taormina. Aşağı yukarı 27 NM yolu güzel bir yelken seyriyle geçtik. Messina Boğazı’nı sancağımızda bırakarak geldik bu güzel limana.

Alargada kaldık. Zemin kum. Çapa da güzel tuttu. Kıyıya yaklaşırken dağın tepelerini taç gibi süsleyen şehri görmenin heyecanı sardı bizi.

Pamir, tekneyi alargada öylece bırakmayı sevmez. Aklı, gözü hep Avare'de kalır. Ama çapamız iyi tuttu. Ancak deniz taksilerinin yarattığı dalgayla çalkalanıyoruz. Tekneler bu hareketli limanda diğerlerine çok da dikkat etmeden çapalarını atıyor. Pamir, tekneyi yalnız bırakmayı sevmemekte haklı. Siz çapanızı düzgün atsanız da bir diğer tekne siz yokken onu kaldırabilir ve umursamadan öylece bırakıp gidebilir. Kötü düşünceleri aklımızdan kovalıyoruz.

Dingy ile nereye çıkacağımızı bulmak da zor oldu. Deniz taksilerine de iş yaratmak için olsa gerek dingi park alanı yapmışlar. Ücretli. Biz neyse ki bir yer bulduk. 10 dakika mesafede şehir merkezine bizi taşıyacak otobüs durağına vardık. Klimalı büyük bir yolcu otobüsü dağın tepesine doğru kıvrılan yollardan geçerek bizi merkeze götürdü.

Süslü mü süslü bir şehir. Meydanlar, haraketli, turistik ve kalabalık sokaklar ışıl ışıl. Kiliselerden düğün neşesi sokaklara, süslenmiş at arabasındaki gelin ve damadın heyecanına çekiyor sokaktaki herkesi.

Büst şeklindeki kadın ve erkek seramik vazolar Sicilya’nın sembolü. Pencere pervazları, duvar kenarları, her yerdeler. Atölyeler günün son ışıkları da gitmeden kapı önlerinde seramik boyama gösterileri yapıyor.

Burası bir heykel gibi estetik, şık insanları ile de sanki bir opera sahnesi gibi  hareketli.

Sokaklarda ne kadar dolaşırsanız dolaşın yine şehrin süslü kapısına varıyorsunuz, bu tak çok güzel…

Duvar rölyefleri, sokak tabelaları, kafelerin süslü masaları size film setinde spotlar altında olduğunuz hissini veriyor.

Bu güzel çokluk içinde geceyi de tamamladık. Büyükçe bir taksi bulduk. Gece geç saate kalınca otobüs de olmuyor. Bizi limana kadar götürdü.  Telefonunu aldık. Ertesi gün için de sözleştik.

Sicilya’nın güneyinde demir attığınız yerler Akdeniz’in göbeği. Koy değil. Dolayısıyla oldukça çalkantılı. Burada tonozlar da marina ücretlerinden bile pahalı.

Ertesi gün de yorulana kadar gezdik.

Güzel kavramının hakkını veriyor Taormina.

Pruvamızda Brucoli var.

Brucoli

Sicilya Fahri Başkonsolosu Domenica Romea ile buluşma…

 

Yazı: Gülnur Payzanoğlu

Fotoğraflar: Pamir Payzanoğlu Arşivi

Yayına Hazırlayan: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşudur.

Yorum Yap