Sardinya Adası, Villasimius’ 04 Ağustos 2022
Sardinya Adası’na yolculuğumuz beni heyecanlandırıyor. Seyrimiz iki gün sürecek. Gece seyrini sevmesem de bu yolculuğun alışmam gereken bir başka konusu. Akdeniz, okyanusa hazırlayacak beni. Balıkçı şamandıraları bubi tuzağı gibi. Sabaha saatler kuruldu. El sallamalarla Serene 2020 teknesi tarafından batıya doğru uğurlandık.
Sicilya'dan Sardinya'ya
Yelken seyri için harika bir hava var. Doğudan doğan güneş bizi batıya doğru uğurluyor. 7 knot süratle ilerliyoruz. Pruvamızda Villasimius var. Rüzgar, dalgalar ve Avare beraber ahenkle yol alıyorsa Pamuk da bizimle beraber havuzlukta olmayı seviyor. Gündüz yunuslar da misafirimiz. Etrafımızda bizimle beraber yüzüyorlar.
Yunuslarla beraber Sardinya'ya
Akşam yedi sularında rüzgarın soluğu kesildi. bütün gece ve ertesi gün öğleye kadar motor seyri ile yol aldık.
Gece nöbetinde Pamuk beni yalnız bırakmadı. Ne güzel bir arkadaşlık bizimkisi.
Nöbet sabahı erken saatler
Harness halatlarını henüz döşemedik. Bu yüzden gece nöbette havuzluktan çıkmadım. Gözlerimiz gecenin rengine alıştıkça görme mesafesi de artıyor.
Villasimius'a doğru
Öğleden sonra iki sularında Villasimius’a vardık. Denizin rengi şahane. Çapamızı kuma attık. Alargada salınmayı seviyorum. Akdeniz tipi kıçtan bağlandığınızda teknenin üzerindeki rüzgara karşı direnci hissediyorsunuz. Ama alarga da her şey daha oluruna. Burada Nilgün Hanım ve sevgili eşi Julio ile tanıştık. Nilio teknesi de Karayipler'den alınmış. Kuzey geçişi yapmış ve Akdeniz’e gelmiş. Uzun yıllardır Akdeniz’de geziyorlar. Keyifle sohbet ettik.
Villasimius
Burası oldukça büyük bir alarga alanı. Harika bir kumsalla çevrilmiş. Kuzeyli rüzgarlara, poyraza, gün doğusuna ve keşişlemeye karşı korunaklı bir liman.
Villasimius
Ertesi gün ben teknede kaldım. Pamir; Nilgün Hanım, Julio ve Özlem’le pazara gittiler. Uzunca bir yürüyüş sonrası tekneye döndüler. Çok da detaylı bir pazar değilmiş. Aşağı yukarı 10 km yürüdükten sonra yorgun bir şekilde tekneye geldiler. Söylenmesi de cabası. Meğer Nilgün hanımlar hergün en az bu kadar yürürlermiş. Eşyalar olmasa Pamir de sıklıkla böyle yürür de… Alışverişle pek can sıkıcı olmuş. Üstüne el arabasının tekerleği de bozulmuş mu! Sağ olsunlar el birliği ile taşımışlar. Elimiz ayağımız bizim o el arabası. Bir el arabamız bir de pazar arabamız var. Bu 70 kiloya kadar taşıyor. Bakalım tekerleğinden bulabilecek miyiz?
Kumsalda herkes şemsiyesini ve şezlongunu getirmiş günün keyfini sürüyor. Pamuk da güneşe vermiş yüzünü güvertede yuvarlanıyor. Öğleden sonra uykusuna içeri çekilince biz de Pamir’le kumsal boyunca yürüdük.
Villasimius 'da seyyar satıcılar
Seyyar satıcılar renkli dokumaların olduğu el arabaları ile kumsalı turluyor. Mısırcı da bize Alanya sahilini anımsatıyor. Bu kadar büyük bir limanın bir işletmeye kiralanmaması ne büyük bir nimet. Halkın, aileleri ile keyifle vakit geçirdiklerine şahit oluyoruz.
Kayalar kıyıda bir bölgede sanki bir heykeltraş tarafından yontulmuş hissi veriyor. En yükseklerinden denize çığlıkla atlayan çocuklar, gençler koya neşe katıyor.
Villasimius 'da koyu gezerken
Nilgün Hanım’ın yaptığı harika tiramisu ve kahve sohbetimizi süslüyor. 38 feet Lagoon için Pamir hep güzel şeyler söylerdi de ben nedense mesafeli kalırdım. Ne sempatik ve yeterli bir tekneymiş. Nilio da neşeli ve güzel sahibesi tarafından zevkli döşenmiş.
https://www.youtube.com/@SailingAvare
Yazı: Gülnur Payzanoğlu
Fotoğraflar: Gülnur - Pamir Payzanoğlu
Yayına Hazırlayan: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşudur.