Beş Saat Süren Operasyon Başarıyla Tamamlandı

24 Haziran Cuma saat 21.30 civarında Denizciler Dayanışma Derneği (DDD) bünyesinde faaliyet gösteren Denizde Gönüllü Arama Kurtarma  (DAK-SAR) kuruluşuna telefonla 42 feet'lik yelkenli bir teknenin motor arızası yaptığı ihbarı ulaştı.

 

İhbarı alan DAK-SAR Nöbetçi Vardiya Amiri tekne ile irtibata geçerek tekne kaptanından motor arızası yaptıklarını, rüzgar olmadığından yelken yapamadıklarını, Yeşilköy feneri 1 mil güneybatısında olduklarını, hafif kuzeyli rüzgarla güneye dogru sürüklendiklerini, Kalamış marinaya gitmek istediklerini, teknede yaralı personel olmadıgını ve teknede 2 kişi olduğu bilgilerini aldı.

 

Yardım isteyen teknenin boyunun 42 feet olması nedeniyle 301 numaralı Palamar botunu donatan nöbetçi vardiya 21.45’de Kalamış marinadan avara etti. 23.30’da yardım isteyen tekneye ulaşan DAK-SAR Palamar botu, yedekleme halatını yelkenli tekneye vererek yedeklemeye başladı. Gece olması, rota üzerinde çok fazla demirli ticari gemilerin bulunması bunların her an demirlerini vira etme olasılıkları, acenta teknelerinin hareket halinde olmaları nedeniyle DAKSAR personeli görev bölumü yaparak sıkı bir gözcülük görevine başladı. Yenikapı demir sahasını neta geçtikten sonra trafik ayrım düzenin olduğu deniz sahasından neta geçmek üzere Türk Radyo ve Sektör Kadıköy ile irtibat kurarak yedeginde yelkenli bir tekne oldugu bilgisi aktarıldı. Canlı deniz trafik bilgisi uygulamalarından da faydalanılarak ticari gemilere çapariz verilmeden trafik hattı selametle geçildi. Saat 02.50’de Kalamış marinaya girerek görevini sonlandırdı. Tüm bu operasyon süresince DAKSAR merkezde bulunan ekip botlarını takip ederek destek verdi. 

 

Yedekleme sonrasında konuştuğumuz DAKSAR Bot kaptanı Murat Birsel ilk defa bu kadar uzun süreli ve riskli bir yedekleme yaptığını, asıl mesleklerinin çok farklı olmasina rağmen DAKSAR'da aldıkları teorik ve pratik bilgilerle nöbetçi vardiyadaki arkadaşlarla birlikte bu işi başardıklarinı ve mutlu olduklarını söyledi. Görevin başarılmasında yardım isteyen teknedeki insanlarin denizcilik bilgilerinin iyi olmasının işlerini kolaylaştırdığını ilave etti.

 

Bizler de amatör ruhla gönüllü olarak ancak profosyonelce görevini yapan, denizde zorda kalan insanlara yardım eden bu ekibi kutluyoruz.

 

DAK-SAR hafta içi gündüz, haftasonları ise 10.00-23.00 saatleri arasında zorda kalan amatör denizcilere yardım etmek üzere nöbet tutan bir sivil toplum kuruluşu. Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın kontrol, denetimi ve izniyle faaliyetlerini sürdüren DAK-SAR tamamen eğitimli yürekli gönüllülerden oluşuyor.

 

Kalamış marinadaki merkezlerinde VHF 16,72 ve 73 ncü kanalları dinliyor. Aynı zamanda zorda kaldığınızda 0533 714 19 35 numaralı telefondan yardım isteyebilirsiniz.

 

Sizlerde DAK-SAR'a katılabilir veya maddi ve ayni yardım yapabilirsiniz.

 

Turgay AYTAÇ

DDD Ynt. Krl. Bşk. Yrdc.

Yorum Yap