Çalışanlara Ödenen Yemek Bedeli Hakkında Saçma Muktezalar

Çalışanlara ödenen yemek bedeli hakkında saçma muktezalar..

Vergi mevzuatımıza göre çalışanlara günlük 110 tl’ye kadar ödeyeceğiniz yemek bedeli vergiden muaftır.

Uygulamada ya iş yerinde yemek verirsiniz ve bu masrafları gider yazarsınız. Ya da günlük 110 tl yemek parası verirsiniz, çalışan dışarıda istediğini yer, ya da sodexo, ticket vb. yemek fişleri verirsiniz çalışan bu fişlerle dışarıda yemek yer.

Geçen aylarda vergi idaresi saçma bir mukteza yayınlayarak ‘’Çalışana verilen yemek fişleri ile çalışan yemek yemez bazı marketlerden alış veriş yaparsa bunu ek ödeme kabul ederim ve gelir vergisini isterim demişti.

Biz de o zaman demiştik ki; ‘’yüzlerce hatta binlerce işçi çalıştıran işveren bu fişleri kim nerede harcıyor, nasıl takip etsin?’’ Eğer amacın bağcıyı dövmek değil üzüm yemekse bir tebliğ yayınlarsın, marketlerde yemek fişleri ile alışveriş yapmayı yasaklarsın. Sen yemek fişine deterjan, kağıt havlu, diş fırçası vb. satana bir şey demiyorsun, işverene diyorsunki yüzlerce çalışanına verdiğin yemek fişlerini yemek harcamasında kullanıp kullanmadığını kontrol edeceksin yoksa sana ceza keserim…

Hayatında bir kişi çalıştırmamış, ticaret nedir, iş yeri nedir bilmeyen adama mukteza yazdırırsan böyle saçmalar.

 

Yine aynı buna benzer bir muktezayı vergi idaresi 21 Kasım 2023 tarihinde yayınladı.

İşveren, işyerinde çalışanlarına yemek vermesine rağmen bazı çalışanlarının vejeteryan olması, bazı gıdalara alerjisi olması vb. sebeplerle özel beslenmek zorunda kalanlara günlük 110 tl yemek parasını vermek istiyorum diye soruyor.

El cevap… Eğer işyerinde çalışanlara toplu yemek veriyorsan, çalışanların bir kısmına ayrı yemek parası veremezsin, verirsen bunu ek ödeme kabul eder gelir vergisini isterim.

Buyurun buradan yakın! İşte piyasadan, iş dünyasından bir haber olan bir aklı evvel daha… Veremezsin diye kestirip atmış. Oysaki sağlık raporu, doktor raporu vb. belgelerle ispatlanmak şartı ile hatta bana göre çalışanın ‘’İş yerinde çıkan yemeklerden yemek istemiyorum, gelir vergisi kanunundaki yemek bedelini nakden almak istiyorum.’’  şeklinde beyanını almak şartı ile isteyenlere iş yerinde yemek, isteyenlere parasını verebilirsin diyeceğine.. Ya tamamına iş yerinde yemek verilecek ya da tamamına günlük 110 tl yemek parası verilecek diye kestirip atmış.

 

Hukukun üstün olduğu ülkelerden bir Anayasa mahkemesi  kararı…

2020 yılında yasalaşan bütçede Alman hükümetine 180 milyar euro’luk kredi yetkisi verildi. Koronavirüs pandemisi nedeniyle meclis, hükümete 60 milyar euro daha ek kredi yetkisi verdi. Ancak hükümet gerek görmediği için bu ek krediyi kullanmadı.  Bunun üzerine hükümet  2022 yılında bu 60 milyar euro’luk ek krediyi enerji ve iklim fonunda kullanmak için karar aldı. Konu muhalefet tarafından Alman anayasa mahkemesine taşındı.

Alman anayasa mahkemesi ilgili kredi yetkileri, sunulan gerekçeler gerçekleşmedi ve döneminde kulanılmadı ise sonraki dönemlerde başka amaç için kullanılması kabul edilemez diyerek yasayı yok hükmünde saydı.

Alman hükümeti de anayasa mahkemesinin kararına uyarak 60 milyar euroluk kredi yetkisini iptal etti.

 

Bir başka tuhaf mukteza…

Vergi idaresi 03.07.2023 tarihli özelgesinde, yurt dışında fuara katılan firmanın tanıtımını yaptığı ürün ve eşyaların muhafaza edilmesi için aldığı sırt çantalarının bedellerini, alınan sırt çantaları şirket faaliyetinin dışında kişisel ihtiyaçlar içinde kullanılabileceği gerekçesi ile gider yazamazsınız, şeklinde görüş bildirmiştir.

Mukteza isteyen firma yetkilisine demek isterdim ki… ‘’Böyle şeyleri neden soruyorsunuz? Sen bu çantaları fuarda ve diğer faaliyetlerinde kullanacaksan al, faturasını da gider yaz, vergi idaresi becerebiliyorsa tespit etsin, cezalı işlem yapsın. Bunun gerçekleşme ihtimali %1 bile değil. Diyelimki gerçekleşti, kesilecek vergi ve cezalara dava aç, %100 kazanırsın. Vergi idaresinin ceza kesebilmesi için şirketin bu çantaları kişisel ihtiyaçlar için kullandırıldığını ispat etmek zorundadır, bu da mümkün değildir.

 

İlginç yargı kararları….

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2019 K/2187 sayılı kararında; işe gelmediği gün katıldığı düğün resimlerini sosyal medyada paylaşan işçinin sunduğu sağlık raporu geçersiz olup tazminatsız işine son verilebilir.

Yargıtay 13. Hukuk dairesi 2020 K/4488 sayılı kararında; whatsapp, facebook vb. elektronik ortamlardaki yazışmalar borç - alacak davalarında delil niteliğindedir.

Yargıtay 13. Hukuk dairesi 2016 K/12294 sayılı kararında; ‘’Bankadan havale ya da eft olarak gönderilen paranın borç olduğu açıklamada açıkça yazılmamış ise tek başına banka dekontu borç verildiğini kanıtlamaz.’’ şeklinde karar vermiştir.

 

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere bütün okurlara, Yelkencinin Gazetesi çalışanlarına ve yazarlarına iyi yıllar diliyorum.

Yorum Yap

Sosyal Medyada En Çok Bu Hashtag'lerle Arandık!