DAK-SAR Gece Tatbikatı Yaptı

Kalamış merkezli 12 mil yarıçaplı deniz sahasında 2001 yılından beri Denizde Gönüllü Arama Kurtarma faaliyetleri icra eden DAK/SAR; bir senaryo içerisinde personelinin denizde gece şartlarında denizde arama kurtarma harekatı icra edebilme yeteneklerini arttırarak eğitimlerini pekiştirmek, Arama Kurtarma faaliyeti icra eden Sahil Güvenlik Komutanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve Deniz Polisi ile koordinasyonu sağlamak amacıyla 24 Kasım Perşembe günü 20:30 – 22:30 saatleri arasında Fenerbahçe burnu açıklarında  VAROL ATALAY 2022/1 GECE TATBİKATI yaptı.

 

Tatbikata  DAK-SAR’dan 3 kurtarma botu 35 gönüllü personel katıldı. Ayrıca tatbikatı bir Sahil Güvenlik Botu ve Deniz Polisi Botu gözlemci olarak izledi.

 

Tatbikat bir teknenin motor arızası nedeniyle PAN PAN mesajı yayımlaması ile başladı.

 

Tekneye yardıma gitmek üzere 7 dakikada marinadan çıkan botlar bu arada denize adam düştüğünün ihbarını MAYDAY mesajı ile aldılar. İnsan hayatının birinci öncelik olması nedeniyle botlar denize düşen kazazedeyi öncelikle bulup kurtarıp, daha önce haber verilmesi üzerine  marinaya gelen Ambulansa teslim ettiler.

 

Arıza nedeniyle yardım isteyen tekne yerini belli etmek üzere önce paraşütlü işaret fişeği atıp daha sonra el meşalelerini yaktı. Yardıma gelen botlar tekneyi yedeğe alıp kısa mesafe yedeklerken arızalı teknenin su alması nedeniyle tekneyi terk etmek üzere can salı denize atılıp açıldı ve personelin  can salını açma ve can salına geçme eğitimi tamamlanmış oldu.

 

Amacına uygun başarılı şekilde gerçekleştirilen Tatbikat DAKSAR botları, Sahil Güvenlik ve Deniz Polisinin toplu halde biraraya gelmesi ve tören geçişi ile sona erdi.

 

Turgay AYTAÇ
DDD Ynt.Krl.Bşk.Yrdc.

Yorum Yap