Deniz Sektöründe ''Vergi''

Sevgili Okurlar…

Bende bu ailenin arasına katılmış bulunmaktayım. Denize meraklı biri olarak yıllardır hayalden öteye geçiremediğim tekne merakım devam ediyor. Yaklaşık 35 yıllık mali müşavir olarak bende denizcilik sektörüne vergi  ve sgk açısından yazılarımla katkı sunmak istiyorum.

 

Denizcilik sektörü, teşvikler, istisnalar, muafiyetler ve diğer sektörlerde olmayan vergilendirme ve sgk mevzuatı açısından çok zengin ve karmaşık sayılabilecek  kanun, tebliğ, yönetmelik vb. mevzuata sahip. Bu nedenle ilginç ve farklı uygulamaları olan bir sektör. Denizcilik sektöründe karşılaşılan farklı sorunları, kamu idaresinin bakış açısını, özel sektörün beklentilerini ve bunların yargıdaki sonuçlarını örnekleri ile paylaşarak farklı bir pencereden bilgi paylaşmaya çalışacağım. Dilerim paylaşımlarımla siz okurlarımıza faydalı olurum.

 

Üç tarafı denizlerle çevrili neredeyse oldukça büyük yarımada olarak nitelenebilecek ülkemizde sektörün sorunlarının oldukça fazla olduğu, maalesef halen denizcilik bakanlığımız olmayan Ulaştırma Bakanlığı içinde Denizcilik Genel Müdürlüğü seviyesinde bir yapılanma ile yönetilmeye ve geliştirilmeye çalışılan bir sektör…

 

Bu yazı ailesinde yazmam için beni teşvik eden ve yönlendiren uzun yıllar Mali Müşavirliğini yaptığım Gür Denizcilik’in sahibi B. Hulusi Gürbüz ağabeyime teşekkür ediyorum. Yazımı  dikkat çekici  birkaç  özelge ile bitirmek istiyorum.  (Özelgeler belli bir konuda vergi idaresinden görüş alınan yazılardır ve özelge, verilen kişiyi bağlar. Özelgeye uygun işlem yaptığı takdirde ileride yanlışlığı anlaşılsa bile cezalı işlem yapılamaz.)  

 

24.01.2020 tarih  62030549 E.91533 sayılı özelge ile Vergi idaresi…

 

Ticari nitelik taşımayan tekne ve yatlarda çalışanların ücretlerinin gelir vergisinden istisna olduğunu bildirmiştir. Ancak aynı idare damga vergisinden istisna olmadığını ödenen ücretten damga vergisi kesintisi yapılarak ödenmesi gerektiğini belirtmiştir.

 

İstisnalar ile ilgili kanun maddeleri yazılırken maalesef gelir vergisi zikredilmiş ama  damga vergisi unutulduğundan böyle çelişkili durumlar ortaya çıkabilmektedir.

 

Yatınızda çalıştırdığınız ve aylık 5.000 tl ödediğiniz hizmetlinin  ücreti % 15 gelir vergisi istisna kapsamında  iken  % 0.759 olan (yani binde 759 ) damga vergisini ödemek zorundasınız.

 

(Not= ekonomik kriz nedeniyle 2022 yılında ücretlerin asgari ücrete tekabül eden kısmı gelir ve damga vergisinden istisnadır.)

 

Yani 5.000 tl maaşlı bir çalışanda  yaklaşık 640 tl vergiyi istisna tutan kanun 35 tl damga vergisinin ödenmesini istiyor.  

 

Yine Vergi idaresi 17.02.2016 tarih 62030549 – 125 sayılı özelgesinde …

 

Gemi, tekne vb. deniz araçların  inşası, bakım ve onarımı ile iştigal eden bir şirketin müşterilerini ağırlamak için kiralayacağı deniz aracının (yat) harcamalarını kurum kazancında gider olarak dikkate alamayacağı ve ödediği kdv’leri de indirim konusu yapamayacağı şeklinde görüş bildirmiştir. Gerekçe olarak da müşterilerinin yeme içme, ağırlama ve konaklama hizmetlerinin karşılanması şirketin özel bir tasarrufu olup ticari faaliyetin zorunlu giderlerinden sayılamayacağını göstermiştir.

 

Günümüzde ticari faaliyetlerde işletmelerin konseptleri, hedef müşteri kitlesi farklı olabilir. Size milyon dolarlık yat sipariş veren müşteriyi pekala kiraladığınız bir yatta misafir edebilir, ağırlayabilirsiniz. Ancak vergi idaresine bunu kabul ettiremezsiniz.

 

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle…  

Benzer Yazılar

Bu yazıya benzer içerik bulunamadı.

Yapılmış Yorumlar (2)

Sertan Sayın
23 Haziran 2022, 07:11

Öncelikle hayırlı olsun. Yazılarınızla bizlere kılavuz olacağınız ilk yazınızdan belli oldu. Ayrıca teşekkür ederim.

Sertan Sayın
23 Haziran 2022, 07:37

Bu alanda gerçekten bilinmeyen, yanlış bilinen çok şey var. Sayenizde hepimiz bilgi sahibi olacağız inşallah .

Yorum Yap