Deri'nin Sanata Dönüşümü

 

H.Gürbüz : Veysel Hocam; deri üzerine çalışmalarınız ne zaman başladı?

V.Kepenek : Yaklaşık 22 yıldan beri deri üzerine çizimlerim devam ediyor. Haritacılık ve resime merakımdan dolayı  ''DERİCİNİN TUVALİ DERİ OLMALIDIR'' ilkesini slogan olarak benimseyip, üzerine harita ve resim yapılacak deride yağ ve tuz oranlarını belirli seviyede tutarak derinin kokma - ısı ve nemden dolayı kök boyaların bozulmadan uzun süre kalması için Osmanlı döneminde kullanılan bitkisel tabaklama ile, ceylan ve değişik tür hayvan derilerini işleyip, çalışmalarıma elverişli hale gelmesini sağlamaktayım.

 

 

H.Gürbüz : Veysel Hocam, deri ile olan bilgi birikiminiz nereden kaynaklanıyor?'
V.Kepenek : İst. Pendik Dericilik Araştırma Enstitüsü'nde 32 yıl deriyle iç içe bulunmak ve dericilik sektörüne öğrenci yetiştirmenin yanı sıra, deriyi giysi ve ayakkabı imalatı dışında Piri Reis'in deri üzerine çizdiği dünya haritasından da esinlenerek, haritacılık konusunda gerekli bilgileri araştırma ve derleme sonucu,amatör olarak çizmeye başladığım ceylan derisine çeşitli ebatlarda piri reis dünya haritası, mürsiyeli ibrahim efendi?nin yaptığı akdeniz haritası vb. haritalarının çizimine halen profesyonel olarak devam etmekteyim.



H.Gürbüz : Veysel Hocam, kullandığınız derilerin ve boyaların özellikleri ile harita çalışmalarınızı ne kadar sürede aslına uygun olarak tamamlıyorsunuz?

V.Kepenek : Çalışmalarımda kullandığım derileri, özenle seçiyorum. İmkanlar dahilinde ceylan ve ithal deri kullanmaya gayret ediyorum.Derilerin tabaklanması ve işlenmesi ile ilgili tuz ve yağ oranlarını uyguladığım kendi mesleki metodumla yapıp, çizim yapılacak hale getiriyorum. Daha sonra taslak çizimleri muteakip, sonra hazırladığım kök ve analin boyalarla değişik malzemeler kullanmaktayım. Örneğin kahverengi renk ve tonları için demir pası kullanıyorum. Tablolarımda kullandığım çerçeveleri eskitme tekniği ile ahşap olarak,derilerin gergilerini ise Osmanlı döneminde kullanılan Şimşir ağacından üretilen tahta çiviler kullanarak yaklaşık 3 aylık bir çalışma süresinde oluşmaktadır.



H.Gürbüz : Veysel Hocam ; Tarihi haritalar dışında ne tür çalışmalarınız bulunmaktadır?

V.Kepenek : Çalışmalarımın büyük bir zamanını tarihi haritalalar kapsamaktadır. Bunların dışında Preveze Deniz Savaşı grüvürleri,tarihi resimler ile Üsküdarlı Mustafa Efendi'den aldığım hat derslerinden sonra hat çalışmaları,atatürk posterleri,firma logoları çizilleri yanında geliştirdiğim bana ait bir teknik ile bozulmayan-silinmeyen resim transferlerini gerçekleştiriyorum.



H.Gürbüz : Veysel Hocam ; Yaptığınız bu çalışmaları hangi kurum veya sanatseverlerle paylaştınız?

V.Kepenek : Özellikle Piri Reis dünya haritasından 2 adet A.B.D Boston Üniversitesinde, Azarbeycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'de Bakü, Hollanda, Fransa, Belçika ve Güney Afrika'daki sanatseverlerde, bunun yanı sıra yurt içinde ise 18 Mart Çanakkale Üniversitesi Piri Reis üzMesi, Ankara Ak Parti Genel Merkezi Kütüphanesi salonunda (Piri Reis ve Mürsiyeli İbrahim Efendi akdeniz haritası) Devlet büyüklerimizle bazı bakanlarımızda çeşitli holdinglerin merkezlerinde ve ismini açıklamadığım bazı televizyon dizilerinde ve diğer sanatseverlerde bulunmaktadır.



H.Gürbüz : Veysel Hocam, bu çalışmalarınızı sergilediğiniz veya sanatseverlere buluşturduğunuz noktalar ve etkinlikler hakkında bilgi verebilirmisiniz...

V.Kepenek : Çalışmalarımı sanat evimde ve 2007 yılından itibaren devamlı olarak davet edildiğim Beylikdüzü Tüyap Deri Fuarları, Bodrum Gümüşlük Belediyesi'nin daveti üzerine Gümüşlük sanat evinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının daveti ile Ankara Resim ve Heykel Müzesi ve çeşitli tanıtım sanat etkinliklerinde sergilemekteyim.

 



H.Gürbüz : Veysel Hocam, bu konu ile ilgili sanatseverler veya kurumlar, bu eserlerinize nasıl sahip olma olanağı bulabilirler?

V.Kepenek : Çalışmalarımı sanat evinde veya aslını tam olarak yansıtma olanağı bulamadığım internet sitemde (www.pirisanatevi.com) görme imkanları bulunmaktadır. Ayrıca bilgi ve görüşleri için Gsm: 0535 215 36 26 no'lu telefonumdan bana ulaşabilirler.



H.Gürbüz : Veysel Hocam, bizimle bu söyleşi için verdiğiniz bilgilere ve gösterdiğiniz ilgiye teşekkürlerimizi sunar, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

V.Kepenek : Ben de bana bu fırsatı verdiniz için sizlere ve tüm sanatseverlere teşekkürlerimi sunarım.

 

Benzer Yazılar

Bu yazıya benzer içerik bulunamadı.

Yorum Yap