Eayk Kış Trofesi 2024 Birinci Ayak

Sevgimiz deniz, tekne, yelken olunca ve üzerine de sporcu ruhumuz eklenince bu sezon başı ekibimle beraber 146 yarışlık bir program yaptık. Ocak ayından itibaren Marmaris, Bodrum ve Çeşme'de kış trofeleri peş peşe başladı. Bu hafta da Çeşme Eayk Kulübü'nün düzenlediği kış trofesi başladı.

Teknemiz Güney X (Aurora x),  dümencimiz Burak Algon eşliğinde tüm hazırlıkları tamamlandı ve perşembe sabahı erkenden Bodrum’dan yola çıktı.

4-5 günlük hava tahmin raporları 2-3 siteden bilgi alınıp izlendikten sonra rota uygun olan havaya göre planlanıp Simi Adası’nın altından direk rota olarak karar verildi. Burak Algon’un anlatımı: ‘’Sabah 07:30’da yola çıktık. Her şey hava tahminlerine uygun gidiyordu. Akşam 19:00 gibi Simi Adası altında kanala girdik. Ayna gibi deniz. Kanaldan çıkışta 12-16-20-28-30 derken hiç hesapta olmayan bir hava, Kuşadası körfezine bir tramola derken kaybedilen 2 saat, hava gene düştü ve en son saat 02:00 gibi sağanak yağmur 34-38 güneydoğudan bir kaçak neredeyse 2 saat boyunca sadece 3 numara genoa ile 8.5-9 mil hız yaptık.’’ Bence söylediği en güzel cümle de “Bu sefer deniz ve hava içimizden geçti” oldu… 18 saatlik bir transferden sonra Cuma gününü dinlenmeye ayırdık. Ekip sabah 09:00’da marinada buluştu. Tüm iş bölümü yapıldı. Tekne boşaltılmaya başlandı,  transfer yelkenleri sökülüp yarış yelkenleri ve ıskotalar donatıldı. Arkasından hep beraber yarış brifing’ine...

 

Brifing’de o günün yarışları hakkında bilgiler, rotalar anlatıldı. Saat 12:00’de ilk işaret ile start verileceği belirtilip bitti.

Hemen denize çıktık ve olmayan bir hava ile karşılaştık. Bir, iki saat bekledikten sonra hesapta olmayan bir güneyli hava ile coğrafi rota startı verildi.

Rotamız, start, Boğaz’da ve Fener Adası’nı sancakta bırakarak dönüp finişe girilecekti. Güzel bir start ve iyi bir taktik sonucu ilk adayı genel ortalamada ikinci olarak dönüp balonumuzu bastık.

Finişe yaklaşırken düşük hava ve asimetrik ile arkamızdan gelen Joy Lemon’a geçilip yarışı 2. olarak tamamladık.

 Akşamüstü hamburger ve bira eşliğinde eski yönetime teşekkür plaketleri ile beraber güzel bir açılış töreni yapıldı.

Ertesi gün Pazar sabahı 10:30’da brifing’de buluştuk. Komite IRC sınıflarına 2 yarış, destek sınıflarına bir yarış planladığını, havanın sert olduğunu fakat ölçümlerde yapılmayacak durumda olmadığını fakat gene de yarışa katılıp katılmamanın kararı tekne skipper’larının sorumluluğunda olduğunu belirtti. Bu arada hava ölçümlerinin yanında olan hakem botlarından yapılan ölçümlerin geçerli olduğunu belirtti. Bizim teknelerde direk tepesinden alınan ölçümlerin daha fazla ve farklı olduğunu belirtti ve karada yanki bayrağını çekti. Yanki bayrağı ne derseniz; herkes can yeleklerini giyecek.

Denize çıktık. 20-22 sağanaklarda 25 kuzeyli bir hava. Start aldık. Sert havada çok hırpalanmamak için 3 numara küçük genoa ile başladığımız orsada grupta 2. olduk ve pupa kolunun ortalarında hava kaldı. Hemen medium genoa’mızı hazırladık, orsaya dönerken onu bastık. Orsa kolunun ortasında hava tekrar arttı ve genoa’mız en üst çıtanın orada enlemesine yırtıldı ve 2 parça oldu. O dalgada hemen onu indir, 3 numarayı basalım derken tabi çok geride kaldık ve yarışı 4. olarak bitirdik.

İkinci yarışı denizde beklerken komite turuncu bayrağı açtı ve start işlemlerini başlattı. Çeşme boğazından gelen havayı onlarda gördü ve yarışı iptal edip ani bir anons ile ‘’tüm tekneler  karaya’’ dedi.

Çok doğru bir karar. Böylece haftayı grupta 3. olarak tamamladık.

Komple ıslak, yorgun ama mutlu şekilde karaya döndük. Teknemizi yerleştirip transfer moduna geçtik ve sevmediğimiz o ana geldik. Tüm ekip ile vedalaşıp sonraki yarışta buluşmak üzere ayrıldık.

Bu satırlar yayınlanırken fırtınadan dolayı teknemiz ve Burak Algon Çeşme’de bekliyor. Konuşmamızdan anladığım kadarıyla bayağı sıkılmış ve hava her ne kadar arkadan geliyor olsa da 46-48 knot’lara kadar çıkan havada maceraya gerek olmadığını, havanın 30’lara düşmesini beklediğini söyledi. Yolun açık olsun sağ salim…

Bu hafta sonu Bodrum yarışlarında buluşmak üzere. Pruvanız neta olsun.

Yazı: İlke Kardelen

Kamera ve Fotoğraflar: İlke Kardelen Arşivi

Yayına Hazırlayan: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşudur.

Yorum Yap