Ertelemeyin! Yelken Vinçlerinin Bakımı Çok Önemli

Yelken vinçlerinin çalıştığı müddet zarfında bakımları hep ertelenir. Oysa ki makinenin bakımı gibi önemlidir. Rüzgar ve deniz suyunun taşıdıkları artıklar zamanla dişlilerin arasını doldurur.

Teknemiz Flawless’in düzenli yapılan vinç bakımlarının zamanı gelmişti. Yılın son günü Turgutreis’ten yola çıkarak yelkenlerimizle masmavi gökyüzünün ve gökyüzünü kaplayan bembeyaz bulutların, denizin kokusunun ve tadının, rüzgarın keyfini çıkardığımız seyirimizi, Bodrum Kalesi’nin önündeki tonoza bağlanarak sonlandırdık. Manzara müthişti.

Hava kararmadan, sıvı ve teflon gress, temizleme spreyi, tiner, fırça, leğen, havlu ve olmazsa olmaz filtre kahvem ile manzara eşliğinde Lewmar 50 vinçleri açmaya başladım.

Bu parçaları sırası ile çıkarmak, çıkarırken dişli parçaların ortasındaki onları bir arada tutan küçük kulakçıkları ve kulakçığı tutan yayın fırlamasını önlemek çok önemlidir. Zira bu küçücük yay olmazsa kulakçıklar, büyük disk içinde dönemez ve vinç çalışmaz. Çok zor bulunan hatta bulunmayan bir parça olduğunu eklemeye gerek var mı bilmiyorum.

 

Çıkardığım parçaları tek tek tiner ile  temizleyip iyice fırçaladıktan sonra temizleme spreyi ile tüm artıklardan arındırarak, sıvı gress ve teflon gres ile tüm parçaları ince bir tabaka ile kaplayarak özellikle dişlilerin aralarında sürtünmeyi azaltmış, daha kolay çalışmasını sağlamış ve bu parçaların ömrünü uzatmış oluyoruz. Sürdüğümüz gresin kalın olması, vinç içinde kirlilik yaratarak bir süre sonra bu yapışkan yığının içinde parçaların çalışmasını zorlaştırır. Bu yüzden ince bir tabaka yani yeteri kadar sürmeliyiz.

 

Parçaları yerine yerleştirip dış korumasını kapatmadan önce her şeyin yolunda olduğunu vinç koluyla kontrol ederken çarkların uyum içinde çalışması heyecan vericiydi.

 

Bakımını yaptığımız vincin sesi, metalik bir sesten, hoş yumuşak bir tınıya dönüştüğünde ise keyfimize diyecek yoktu.

 

Yazı – Fotoğraflar: İlke Kardelen

Kamera: Burak Algon

Yayına Hazırlayan: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşudur.

Yorum Yap