Kısmet Türk karasularına girdiği zaman Deniz Harp Okulu öğrencilerini taşıyan Savarona okul gemisi ve hisar sınıfı refakat karakol muhribi tarafından karşılanmıştı
22 Ağustos 1965 yılında İstanbul-Caddebostan’dan dünya seyahati için 10.5 metre boyundaki Kısmet adındaki yelkenlisiyle Alman asıllı eşi Oda Boro ile birlikte dünya seyahatine başlamış ve 3 sene sonra 16 Haziran 1968 tarihinde İstanbul-Dolmabahçe önlerine gelmiştir.
Kısmet, Dolmabahçe'ye doğru yaklaşıyor. Kısmet'in etrafında karşılamaya gelen deniz araçları
O yıllarda on dört yaşındaydım. Ağabeyim Doğan Gürbüz ile birlikte ikamet ettiğimiz Esentepe’deki evimizden otobüsle Taksim’e gitmiştik. Taksim’den yürüyerek Dolmabahçe’de Sadun Boro’nun dünya seyahatinden dönüşünü karşılamaya gelen kalabalığın içine bizde karışmıştık.
Kısmet alay sancaklarıyla donatılmış Dolmabahçe önlerinde, arka planda karşılamaya gelen İstanbullular
''Kısmet'' alay sancaklarıyla donatılmış olarak karşımızda duruyordu. Etrafında irili ufaklı tekneler daha açıklarda savaş gemileri vardı. Dünya seyahatinden dönen Kısmet yelkenlisini görmeye gelen şehir hatları vapurlarını doldurmuş İstanbullular da vardı. İstanbul için olağanüstü bir gündü. Sonra Sadun Boro ve Oda Boro çifti üstü açık bir spor otomobile bindiler ve muhtemelen o otomobil, kendilerini dünya seyahati sırasında adım adım izleyen Hürriyet Gazetesi’ne aitti.
Sadun Boro ve eşi Oda Boro, İstiklal Caddesi'nde İstanbulluları selamlıyorlar
Bu seyahat esnasında Boro çiftine kedi Miço ve kızları Deniz Boro’da katıldı.
Yıllar çok çabuk geçti. Hür Amiral, Koca Kaptan Sadun Boro 1980 yılında Bodrum’a taşındı. 87 yaşına gelmişti. Bu süre zarfında sizler Ege’nin koylarında Sadun Boro’nun neler yaptığını biliyorsunuz. Yeniden anlatmaya gerek görmüyorum. 5 Haziran 2015 yılında Marmaris’te tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu, Karacasöğüt’e defnedildi. Vefatının 7’nci yılında kendisini rahmetle anarken aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz.
Sadun Boro, tarihe adını dünya denizlerini dolaşan ilk Türk olarak yazdırdı. On buçuk metre boyundaki yelkenlisi ‘’Kısmet’’ Athar Beşpınar dizaynı olup Salacak’ta inşa edilmiştir. Birde bu yönden bakarsak dünyayı dolaşan Türk yapımı ilk teknedir. Bugün dünya seyahati yapan denizcilerin yelkenlilerinde son sistem navigasyon cihazları mevcuttur. Kısmet’de ise o yıllarda sadece pusula ve admiralti deniz haritaları vardı.
Rahmi Koç Müzesi'nde Hür Amiral, Koca Kaptan, Sadun Boro ile birlikte...
Hür Amiral, Koca Kaptan, Sadun Boro ile Karadeniz seyahatine çıkacağı zaman Fenerbahçe’de ki teknesinde sohbet etmiştik. O yıllarda yukarıdaki fotoğraftada da gördüğünüz gibi 29 yıl aralıksız yazı yazdığım Yelken Dünyası denizcilik dergisi için İstanbul-Hasköy’de bulunan Rahmi Koç Müzesi’ne gitmiştim. Hür Amiral, Koca Kaptan, Sadun Boro ile orada karşılaştım. Kendisine ‘’Koca Kaptan, gel beraber fotoğraf çektirelim.’’ dedim. Bu fotoğraf, o günlerden bugünlere kaldı.
B. Hulusi Gürbüz / Genel Yayın Yönetmeni
Yayına Hazırlayan: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşudur.
Yapılmış Yorumlar (4)
Sadun Boro ismini bilmeyen yoktur sanırım. Hürriyet gazetesinden takip ederdik. Ne büyük sevgi ve cesaret varmış, nur içinde yatsın. Yazı çok güzel, akıcı, zevkle okudum. Kalemine sağlık
Hulusi Bey, öncelikle kaleminize sağlık. Böyle güzellikleri, Türkiye'mize fayda sağlamış üstatları bilenler için bilgi tazeliğinde bulunduğunuz ve bilmeyenlere öğretmen olduğunuz için canı gönülden teşekkürlerimi sunarım. Müsaadenizle şunu da belirtmek isterim ki meraklısı için Sadun Oda BORA çiftinin Bodrum ve Kalamış' ta heykelleri bulunmaktadır.
Çok güzel yazılmış bir yazı, tebrik ederim. O günleri yaşattın. Sadun Boro’ya Allah'tan rahmetler dilerim, mekanı Cennet olsun, ruhu şadolsun..
Bu yazıyı her yerde paylaşmak istiyorum. İzninle Hulusi kardeşim!