Yelkencinin Gazetesi: Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Yelkovan Yachts: Ali ile birlikte 2021 yılında, sizi hayal ettiğiniz her yere götürebilecek metal yelkenliler imal etmek için bu yola çıktık.
Eşim Özlem Işın ile birlikte uzun yıllara dayanan bir sanayi geçmişimiz ve 2012 yılında teknoloji ödülleri yarışmasında büyük ödül kazanmış uluslararası bilinirliği olan bir işletmemiz var.
Ali, çocukluğundan beri denizle iç içe yaşamış, profesyonel seviyede yelken tecrübesine sahip ve deniz tutkunu bir mühendis. Yelkovan Yachts, Ali’nin deniz tutkusu ve bizim sanayi birikimimizin sonucu olarak ortaya çıktı.
Yelkencinin Gazetesi: Yelkovan Yachts metal gövdeli yelkenli yat üretme özelliği ile karşımıza çıkıyor. Yat üretme sürecinizin nasıl işlediğinden bize bahseder misiniz?
Yelkovan Yachts: Yarı özel imalat (semi-custom) tekneler üreten bir tersane olarak 50, 56 ve 60 feet olmak üzere üç gövdemiz var.
Öncelikle müşterilerimiz ile hayallerindeki tekneyi anlamak için toplanıyor ve ihtiyaçlarını belirliyoruz. Bu aşamada müşterilerimiz, teknelerinin içerisinde kullanılan ahşaplardan yelken donanımına, oda ve tuvalet sayısından kumaşlara kadar birçok konuda seçeneklere sahip. Buradaki seçeneklerinizi, seri imalat yapan bir tersanenin opsiyon listesinden ziyade, ihtiyaçlara göre beraber tasarlanan bir tekne gibi düşünmek daha doğru olur.
Teknenizin güverte ve iç yerleşimi, arma ve ekipmanları gibi özelliklerini beraber netleştiriyoruz. İhtiyaca göre mevcut gövdelerimizden biri üzerinde tasarımı detaylandırıyor ve teknenin tamamını imalat öncesinde bilgisayarda modelleyerek imalat projelerini hazırlıyoruz.
Tasarım sonrası imalat, yaklaşık 6-8 ay aralığında süren çelik veya alüminyum gövdenin imalatı ile başlıyor. Buna paralel olarak teknenin mobilyasını kendi bünyemizde imal etmeye başlıyoruz. Gövde tamamlandıktan sonra, kullanılan malzemeye göre boya uyguluyor, boya sonrasında elektrik ve mekanik tesisat ile yalıtım projesini uyguluyoruz.
Yalıtımı takiben mobilya da içeri girmeye başlıyor ve tüm sistemler bir araya geliyor. Bu aşamada yaklaşık 10’uncu ayına gelinen imalat son detayların tamamlanması ve sistemlerin testi ardından tamamlanıyor.
Daha sonra teknelerimizi suya indiriyor, arma montajı sonrası seyir testlerimizi gerçekleştirip imalatı tamamlıyoruz.
Yelkencinin Gazetesi: Çelik ve alüminyum malzemenin diğer malzemelere göre avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Yelkovan Yachts: Çelik; sağlamlığı, ağırlığı dolayısıyla gelen stabilitesi ve dünyanın her yerinde kolay işlenebilir olması ile çok uzun yıllardır denizcilikte kullanılan bir malzeme olarak öne çıkıyor.
Alüminyum ise tekne imal edilen diğer tüm malzemelere kıyasla deniz suyunun zararlı etkilerine karşı dayanımı en yüksek olanı. Dolayısıyla alüminyum bir tekneniz varsa gövdesini boyamanıza dahi gerek yok. Sağlamlığı, az bakım gerektirmesi ve ağırlığına oranla yüksek darbe dayanımı ile öne çıkıyor.
Tabi ki her malzemede olduğu gibi doğru bakmak koşuluyla hem alüminyum hem de çelik, tekne imal edebileceğiniz en uzun ömürlü dolayısıyla da değerini en uzun süre koruyan malzemeler.
Yelkencinin Gazetesi: Yelkencinin Gazetesi: Yat üretiminde kullandığınız teknolojiler ve yenilikler nelerdir?
Yelkovan Yachts: Taslak tasarımdan üç boyutlu modellemeye, analizden imalat planlama ve yönetimine kadar tamamını modern mühendislik yazılımları aracılığıyla yapıyor ve detaylı bir takip edilebilirlik sağlıyoruz. Bu sayede beklenmedik hataları asgari seviyeye indiriyor, yüksek verimlilikte süreç yönetimi sağlıyoruz.
Ve tabi ki bu sayede kullanıcılara sağladığımız detaylı bilgiler sayesinde tekneye teknik hâkimiyetlerini artırırken, teknelerimize Dünya’nın her yerinde nitelikli teknik destek sağlayabiliyoruz.
Yelkencinin Gazetesi: Yelkovan’56 teknesinin iç ve dış donanımında hangi özellikler bulunuyor? Güvenlik standartları nelerdir?
Yelkovan Yachts: Yelkovan’56 CE Category A yani okyanus aşırı seyirler için donatılmış bir tekne. Ancak mevcut ISO standartlarının çok ötesinde bir donanım ve güvenlik standardına sahip. Tüm donanımı detaylandırmaktansa temel prensiplerimizden bahsetmek isteriz.
Yelkovan 56’da merkezileşme, yedeklilik ve her havada korunaklı seyir yapabilme temel aldığımız üç önemli konu. Bunları detaylandıracak olursak:
Merkezileşme (centralization): Yelkovan56’da tüm ekipmanlara tek bir konumdan, bu iş için tasarlanıp izole edilmiş makine dairesinden ulaşabiliyorsunuz. Bu sayede sessiz ve bakım yapması kolay bir tekneniz oluyor. Ayrıca tüm elektriksel kontrol de teknenin beyni olarak nitelendirdiğimiz navigasyon masasında toplanıp oradan dağılıyor. Dolayısıyla elektriksel problemleri teşhis etmek, gerektiğinde sigortalara ulaşmak gibi önemli işler basitleşiyor.
Yedeklilik (redundancy): Sistemler sorunsuz çalışmak üzere tasarlanır ancak deniz ortamında mutlaka bir gün arızalanırlar. Bu yüzden Yelkovan56’da hayati önemi olan tüm sistemlerin bir yedeği var. Elektronik olarak kontrol edilen her şeyin de mutlaka manuel bir alternatifi mevcut.
Korunaklı seyir (protected sailing): Yelkovan56’da hardtop ile kapatılmış korunaklı kokpitinizden çıkmadan her havada yelken yapabiliyorsunuz. Tüm halatlar kokpite geliyor ve tek başınıza tüm yelkenleri kontrol edebiliyorsunuz.
Yelkencinin Gazetesi: Metal yat üretiminde çevresel etkileri azaltmak için ne gibi önlemler alıyorsunuz? Sürdürülebilirlik ile ilgili projeleriniz ve hedefleriniz nelerdir?
Yelkovan Yachts: Kullandığımız metaller, doğası gereği geri dönüştürülebilir malzemeler. Hatta bir istatistik vermek gerekirse, dünyada hali hazırda kullanılan çeliğin beşte ikisi, alüminyumun ise üçte ikisi geri dönüşümden geliyor. Dolayısıyla metal tekneler çevrecilik konusunda büyük bir artıya sahip.
Reçine kullanılmasada yapıştırıcılar ve boyalar için sıkı takip ettiğimiz bir atık sürecimiz var. Artan metal malzemelerin tamamını da geri dönüşüme gönderiyoruz.
Yelkovan Yachts olarak alüminyum olan Yelkovan 50 ve Yelkovan 60 modellerimizde hibrit ve elektrikli seçenekleri de sunuyoruz.
Yelkencinin Gazetesi: Metal yelkenli yat pazarındaki rekabet hakkında ne düşünüyorsunuz? Sektördeki en büyük zorluklar ve fırsatlar nelerdir?
Yelkovan Yachts: Teknede yaşamayı hedefleyen, bağımsızca uzak yerlere seyahat etmek isteyen insanların sayısındaki artışla beraber metal teknelere olan ihtiyaç ve talep de giderek artıyor. Özellikle sürdürülebilirliğe olan algının artması, nesiller boyu yaşayacak deniz araçlarına sahip olma güdüsü metal teknelerin popülaritesini arttıyor.
İklim değişikliği temelli ani hava değişikliklerinin daha sık yaşanması, orka saldırıları gibi olayların artması da güvenli tekneye olan talebi arttırıyor. Evinizde güvende hissetmeniz kadar doğal bir ihtiyaç olamaz ve şüphesiz ki sağlamlığıyla öne çıkan metal tekneler bu talebe karşılık verebilen en ideal tercih.
Zorluklara gelecek olursak, metal gövdeli teknelerin seri imal edilen kompozit gövdeli teknelere göre çok daha karmaşık bir imalat sürecinden geçmesi sürecin başlıca zorluğu olarak tanımlanabilir. Bunun dışında birçok uzmanlık alanı barındıran bu imalat sürecinde, yetişmiş nitelikli iş gücüne erişim zorluğu kapasite artırımını sınırlandırmaktadır.
Yelkencinin Gazetesi: Gelecekte hangi yenilikleri ve projeleri hayata geçirmeyi planlıyorsunuz? Şirketinizin büyüme hedefleri nelerdir?
Yelkovan Yachts: Denizcileri hayal ettikleri her yere güvenlik ve konfordan ödün vermeden götürebilen metal gövdeli teknelerimizle tanınan global bir marka olmak için çalışıyoruz.
Bu yoğun temponuzda bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.
Röportaj: Banu Demir
Fotoğraflar: Yelken Yachts Arşivi
Yayına Hazırlayan: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşudur.