Küçükyalı Limanında bir Denizkızı

Kadına yönelik şiddete ve şiddetin her türlüsüne karşı meydan okuyan İrem Sönmez, aralıksız 24 saat yüzerek bir rekor kırdı.

Suadiye Bükü Yüzücülerinden (https://www.instagram.com/suadiye_buku/) İrem Sönmez, Maltepe Belediyesinin de destekleriyle, 21 Eylül saat 17:05’de başlayıp 22 Eylül 17:05’te bitirdiği 24 saat aralıksız yüzme rekor denemesini başarı ile tamamlamış oldu.

Sizler için Yelkencinin Gazetesi adına bu insanüstü çabayı başından sonuna dek aralıklarla izleyip heyecana ortak olduk.

İrem Sönmez yüzmeye başlamadan önce mesajını veriyor. 21 Eylül saat 16:30

İrem Hanım bu deneme için şartların en uygun olduğu Maltepe’deki Orhangazi Şehir Parkının mendirekle açık denize kapalı 500 metrelik bir alanı seçmiş. Saat 16:00 gibi alanda son kontrollerini yaptıktan sonra, karaya çıkıp kadına yönelik ve her türlü şiddete karşı  mesajını verip fotoğraflar çektirdi.

İrem Sönmez yüzme kıyafeti ile. 21 Eylül saat 16:45

İrem Hanımı desteklemeye gelen ailesi ve yüzme arkadaşlarından oluşan kalabalık bir grup da vardı. Maltepe Belediyesi de gerek lojistik gerekse moral desteğini büyük bir heyecan ve şevkle yerine getirdi.

İrem Sönmez ve destekçileri. 21 Eylül saat 16:50

Bu arada dikkatimi çeken bir şey vardı. Bir insan suya girecek ve 24 saat aralıksız yüzecek. Son bir hadi bilemedin yarım saatini sükunet içinde, hatta meditasyon yaparak geçireceğini tahmin ettiğim deniz kızı, parmak uçlarında zıp zıp oradan oraya koşturuyor ve her soruya cevap vermeye çalışıyordu. Belli çok heyecanlıydı tabi de bu heyecan acaba bu zorlu sınavda onun biraz daha zorlanmasına neden olmaz mı diye aklımdan geçirdim. Tam 24 saat sonra memnuniyetle yanıldığımı gördüm.

Hedefe doğru, emin adımlarla. 21 Eylül saat 16:55

Alkışlar ve coşkulu tezahürat eşliğinde İrem Sönmez, saat 16:55’te suya atlamak üzere iskeleye yürüdü, son hazırlıklarını tamamladı ve saat tam 17:00da suya girdi. İki şamandıra ile işaretlenmiş 500 metrelik parkurunun batı ucundaki şamandıraya yüzdü ve saat 17:05’te kronometresini çalıştırıp ilk kulaçlarını atmaya başladı.

 

İrem Sönmez destekçilerine selam verip 24 saatlik maratonuna başlıyor. 21 Eylül saat 17:05

Ertesi günü tekrar gelmek üzere ben de oradan ayrıldım. Gece, kendisi sıkı bir yelkenci olan liman komşum sevgili Giray Başkır ile konuştum. Giray da Suadiye Bükü yüzücülerinden ve bu etkinliği de bana o bildirmişti. İrem Hanım'ın ilk 3 saat tek başına yüzeceğini, ondan sonra her iki saatte bir, gruptan bir yüzücünün ona bir saatliğine eşlik edeceğini anlattı. 22 Eylül 07:00 – 08:00 vardiyasının kendisinde olduğunu söyledi. 22 Eylül saat 06:30’da limana geri döndüm ve Giray’la, sile ve yakın dostlarından oluşan destekçilerinin olduğu ve parkura hakim gulette buluştum.

İrem Sönmez ise sabahın o ilk saatlerinde yüzmeye devam ediyordu. 13.5 saat olmuştu ve sol kolu artık çalışmıyordu. Tek koluyla sırt üstü yüzmeye devam ediyordu. Oradakilerden aldığım bilgiye göre sol omzu çok fazla ağrıdığı için o kolunu kullanmadan yüzmesine devam ediyordu. An itibarı ile 30 kilometre de geride kalmıştı. Giray’la buluşmadan önce destekçilerinin olduğu tekneye doğru yaklaştı ve gündüz yüzünün yanacağını düşündüğünden güneş kremini istedi. Neredeyse 14 saat yüzmüş, bir kolunu da kullanamaz hale gelmiş bir insana göre oldukça enerjik ve neşeliydi.

Saat 07:00 civarı İrem Hanım parkurun batı ucuna geldiğinde Giray suya atladı ve onunla birlikte yüzmeye başladı.

Giray, İrem’le 1 saatlik yüzmeye doğru kulaç atıyor. 22 Eylül saat 07:00

Sabahın sessizliğinde limanda yankılanan seslerden anlaşılacağı üzere 1 saat boyunca iki arkadaş hem yüzecek hem de sohbet edeceklerdi. Güle oynaya neşe içinde geçen 1 saatin sonunda Giray sudan çıktı. Elbisesiz olduğu ve yavaş yüzdüğü için oldukça üşümüştü.

Bu arada İrem Hanım’ın destekçilerinden de söz edelim. Ailesi ve yakın dostları kendisine destek olabilmek için 24 saat boyunca gözlerini kırpmadılar. Deniz kızımız parkura hakim guletin önünden her geçişinde coşkuyla tezahürat yapmaya devam ettiler. 24 saat içinde  88 kere tezahürat demekti bu.

Bir de yüzmenin tamamını gözlemleyen, gerekli taktikleri veren ve yüzmeyi titizlikle kayıt altına alan Ahmet Tekkeşin vardı. O da o da 24 saat boyunca gözünü kırpmadan büyük bir heyecanla İrem’i izledi ve gerekli kayıtları yaptı.

Diğer bir ekip ise sürekli suda bir botla yüzücümüzün yanında oldu. Zaman zaman da olsa parkura giren kürekçileri ve tekneleri uyarıp gerekeli güvenlik önlemlerini almış oldu. Ayrıca yüzücünün ihtiyacı olan su ve gıdayı yüzücüye temin etme görevi de bu bottaki arkadaşlardaydı.

Ve tabi ki Port Küçükyalı Ailesi de ellerinde gelen her türlü yardımı yaparak bu büyük başarıya katkıda bulunmayı ihmal etmedi. Bu ailenin bir parçası olduğum için mutluyum, gururluyum.

 

Destek ekibi

 

İrem Sönmez’in mentoru Ahmet Tekkeşin

Destek botu

 

İrem Sönmez destekçilerini selamlıyor

Sabah ayrılıp öğleden sonra saat 13:00 sularında tekrar parkura döndüm. İrem Hanım’ın maşallahı vardı. Sadece sağ kolunu kullanarak kah sırtüstü kah serbest stilde yüzmesine devam ediyordu. Destekçileri iyice coşmuşlar ve “24 yetmez 30” diye bağırmaya başlamışlardı. Çok şaşırdım ama hemen de bunun İrem Hanım ile annesi arasında gelişen bir şakalaşma olduğunu da öğrenmiş oldum. 

Saat 16:00 civarı etraf yeniden kalabalıklaşmaya başladı. Bu muhteşem denemenin finalinde orada olmak isteyen basın mensupları ve ilgilenen herkes yavaş yavaş toplanmaya başladı.

Alkışlar, sevgi ve tebrik nidaları arasında 22 Eylül saat 17:05’te İrem sönmez sudan çıktı.

Ve mutlu son. 22 Eylül saat 17:05

11 saati tek kolla olmak üzere tam 24 saat yüzen İrem Sönmez, 50 km olarak koyduğu mesafe hedefini 44 km olarak tamamladı. Kıyıya çıktığında yine neşeli, yine cıvıl cıvıl ve yine zıp zıptı. O kadar yorgunluğa ve acısına rağmen başarmanın mutluğu ve sevinci her halinden belli oluyordu. Aslında burada sözle anlatamayacaklarımızı buyurun final videomuzdan izleyelim.

Sevinmeye hasret kaldığımız bu günlerde, özellikle kadınlarımızdan gelen bu başarı hikayelerinin devam etmesi diliyor, İrem Sönmez’e bize bu heyecanı ve sevinci yaşattığı için çok çok teşekkür ediyoruz.

Yazı - Fotoğraf - Film: Fatih Şenyüz

Yayına Hazırlayan: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşudur.

Yorum Yap