Lüks Değil, Yaşam Tarzı: İki Mühendisin Yelkenli Serüveni

Herkese merhaba! Biz Aslı ve Çağatay ve patili kızımız Arya, dünyayı gezme hayaliyle yanıp tutuşan iki mühendisiz. Emekliliği beklemeden bu hayallerimizi gerçekleştirmeye karar verdik ve yurt dışında yaşarken tam zamanlı işlerimizi bırakarak yelkenli tekne arayışına çıktık.

Çevremizden sıkça kariyerlerimizi bırakmanın geleceğimizi riske atacağı ve ileride problem yaşayacağımız yönünde tepkiler aldık. Ancak biz bu algıya katılmıyoruz. Alternatif yaşam seçeneklerinin var olduğuna, paranın sadece bir araç olduğuna ve kazanmanın tek bir yolu olmadığına inanıyoruz. Kariyer ve ofis hayatına her zaman geri dönebilecekken genç yaşta yüksek enerjimizle deneyimler edinmenin önemli olduğunu düşünüyoruz.

Bir diğer aldığımız tepki ise yelkenciliğin çok para gerektirdiği ve bu yaşam tarzını nasıl finanse ettiğimiz üzerineydi. Her gün aynı saatte / ofiste çalışmak yerine ihtiyaç duydukça çalıştığımız bir düzene geçiş yaptık. Daha önce sıfırdan kendi karavanımızı inşa etme tecrübemiz olduğu için tanıştığımız yelkenci bir çiftin bimini'lerini diktik, Çağatay ise bir teknenin elektrik sistemini kurdu.

Bu projeler hem deneyim hanemize yazılıyor hem de bize büyük keyif veriyor. Para kazanmanın tek yolunun mesleğimizden geçmediğini, çalışmaya hevesli olduktan sonra birçok yöntemi olduğunu görüyoruz.

Teknemizi anlatacak olursak İspanya'nın Porto Cristo kasabasında Nola'yı bulduk ve ilk görüşte "İşte bu bizim olmalı!" dedik. Nola, 1994 model Benetau Oceanis 400. Mutfakta lezzetli yemekler yapmayı çok sevdiğimiz için geniş bir mutfağa sahip olmasını istedik ve 2 kamaralı versiyonu bizim için ideal seçimdi. Eksikleriyle, fazlalıklarıyla bize tam anlamıyla hitap ediyor. Hedefimiz okyanusları aşmak için üzerinde yapılması gereken pek çok iş var ama bu konuda kendimize güveniyoruz ve hemen kolları sıvadık!

Geçtiğimiz aylarda yaptığımız projeleri ve yenilemeleri şöyle özetleyebiliriz:

  1. Çok fonksiyonlu chart plotter ve gösterge ekranlarını sisteme ekledik.
  2. Navigasyon enstrümanlarını entegre ettik.
  3. Transdüser (derinlik sensörü), speed sensor (hız sensörü), gps (konum belirleme sistemi), rüzgar sensörü, AIS ve pusula sistemlerini ekledik.
  4. Otopilot ve radar sistemlerini ekledik.
  5. Motor ve gövde bakımlarımızı tamamladık.
  6. Dümen ve rudder (direksiyon ve kıç dümen) kontrollerini yaptık ve onardık.
  7. Lityum hücrelerden kendimiz için yeni bir servis aküsü yaptık.
  8. 2 kw inverter ve 1260 watt güneş paneli ekledik.
  9. Güneş panellerimiz için bir taşıma kemeri tasarladık, ürettik ve elektrik sistemimizi inşa ettik.
  10. Yelkenlerimizi onardık.
  11. Kokpitteki ahşap tikler zımparalandı, yeniden silikonlandı ve cilalandı.
  12. Eski ve paslanmış zincirimizi değiştirdik.
  13. Deniz suyundan su yapıcı sistemimizi kurduk.
  14. Perdelerimizi diktik.

Şubat 2024'ten beri süren çalışmalarımızı bitirdikten ve deniz testlerimizi yaptıktan sonra nihayet Haziran ayında Akdeniz'i keşfetmeye başladık. İspanya'nın Mallorca ve Menorca adalarının turkuaz sularının keyfini çıkardık. Daha sonra kalan işlerimizi bitirmek için 26 saat süren ilk gece seyrimizi Menorca Adası'ndan Barselona'ya yaptık. Bu seyrimizin detayları için Instagram sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın! Hedefimiz, 2024'ü Akdeniz'in güzel kıyılarını keşfederek geçirmek ve daha sonrasında Atlas Okyanusu'nu aşarak Karayiplere ulaşmak.

Buraya kadar okuduğunuz için çok teşekkürler, sevgiler ve selamlar! Maceralarımızı ve projelerimizi paylaştığımız @windwhiskers_ Instagram hesabımızı takipte kalın!


Konuk Yazarlar: Aslı Özgüç - Çağatay Özgüç

Fotoğraflar: Aslı Özgüç - Çağatay Özgüç

Yayına Hazırlayan: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşudur.

Yorum Yap