Mevzuatımızdan Önemli Noktalar

Sevgili okurlar bu yazımızda sizlere bazı önemli konuları  kısa kısa hatırlatmak istiyorum.

 

1. Sgk mevzuatımıza göre, sigortalı olduktan sonra mahkeme kararı ile yapılan yaş düzeltmeleri sigortalının emeklilik hesaplamasında dikkate alınmamakta ve sigortalı olduğu tarihte nüfus kayıtlarında yazılı olan doğum tarihi esas alınmaktadır. Bu nedenle çocuklarınızın doğum tarihlerinde yanlışlık varsa sigortalı işe girişi yapılmadan düzeltilmesinde fayda vardır.

Staj sigortası sigortalılıktan sayılmaz, çünkü staj süresince sadece sağlık ve iş kazası primi ödenir, emeklilik primi ödenmez. Bu nedenle öğrencilerin staja başladığında verilen sigorta numarası ve işe giriş bildirgesi emeklilik hesaplamasında dikkate alınmaz.

Nüfus kaydında doğum tarihi sadece yıl olarak yazıyorsa doğum tarihi 1 temmuz kabul edilir ve emeklilik hesaplamasında bu tarih esas alınır.

Nüfus kaydında doğum tarihi ay ve yıl olarak yazılmış ise, yazılı ayın 1.günü doğum tarihi kabul edilir ve emeklilikte bu tarih esas alınır.

 

2.Anayasa mahkemesi 30.06.2021 tarih 2021/110 K. Sayılı kararında T.T.K.’daki Anonim şirketlerin avukat bulundurma zorunluluğu hükmünün anayasaya aykırı olmadığı kararına varmıştır.

Yani Asgari sermayenin beş katı ve daha fazla sermayesi olan ( 250.000 TL)  anonim şirketler avukatlarla yıllık sözleşme yapmak ve sözleşmeli avukat bulundurmak zorundadır. Buda bir anonim şirket için yıllık 100.000 tl civarında bir maliyet demektir. Avukat bulundurmayan anonim şirketler için  yıllık 240.192. TL ceza kesilebilecektir..

Bu asgari sermaye miktarı acilen değiştirilmeli, ya asgari sermayenin 40-50 katı şartı aranmalı yada anonim şirketlerde asgari sermaye 1.000.000 tl civarına çıkarılmalıdır.

Zaten günümüzdeki mevzuata göre limited şirket kurmak için 10.000 tl, anonim şirket kurmak için 50.000 tl sermaye yeterli görülmektedir. Oysaki bu sermaye bırakın ticari faliyeti, şirketin kuruluş masraflarına bile yetmemektedir. Enflasyonun olduğu bizim gibi ülkelerde bu tutarlar ya her yıl otomatik enflasyon oranı/ yeniden değerleme oranı vb. kriterlere göre güncellenmeli yada 2-3 yılda bir yasanın ilgili maddesinde artış sağlanmalıdır. Aksi takdirde şirketler komik ve acınacak cezalarla muhatap olabilirler.

 

3.Yargıtay hukuk genel kurulu 28.01.2018 tarih ve 2018/99 K. Sayılı kararında işçinin onayı olmadan işyerinde işçinin kullanımına özgülenen ofis, masa, dolap gibi alanların işveren tarafından aranmasını işçinin özel yaşamına yönelik müdahale saymıştır.

Yani Yargıtay diyorki; işçiye tahsis ettiğiniz masa, dolap, ofis, çekmece vb. yerleri işçinin onayı olmadan yada mahkeme kararı olmadan arayamazsınız. Bunu yaparsanız işçinin özel yaşamına müdahale etmiş olursunuz ve suçlu duruma düşersiniz.

 

4. SGK kurumundan aldığınız sigortalı çalışma günlerinizi gösteren dökümlerde  bazı aylarda  S-K-Ş harfleri varsa sigortalılığınız ile ilgili sorun var emekliliğiniz tehlikeye girebilir hemen müdahale etmeniz gerekir demektir.

  • S harfi varsa işyeri sahte demektir ve emeklilik müracaatınızda bu prim günleri dikkate alınmayacaktır.
  • K harfi varsa kontrollü işyeri demektir ve emeklilik müracaatınızda bu prim günleri dikkate alınmayacaktır.
  • Ş harfi  varsa şüpheli iş yeri demektir.  Emeklilik müracatında prim günleri dikkate alınmakla birlikte inceleme sonucunda  sahte işyeri raporu çıkarsa  Ş kodlu prim günleri iptal edilecek, ya emekliliğiniz iptal edileceği gibi aldığınız emekli maaşlarıda faiziyle birlikte geri istenecek yada emekli maaşınız yeniden hesaplanacak ve fazla ödenen maaşlar faiziyle geri istenecektir.

Bu nedenle 2-3 yılda bir e-devlet üzerinden sgk prim gün dökümü alarak kontrol etmekte fayda zardır.

 

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere hoşçakalın..

Yorum Yap