Sanal Regatta Yarışı Oyuncusu Doğan Pinhas ile Heyecan Verici Bir Söyleşi

Virtual Regatta’yı hobi edinmiş hayali yelkenli tekne ile Atlantik Okyanusu’nu geçmek olan Doğan Pinhas ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

(Virtual Regatta: Çevrimiçi Tekne Yarışı Simülasyon Uygulaması)


Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1979 İstanbul doğumluyum, Saint Michel, Purdue Üniversitesi İşletme mezunuyum; evliyim ve iki kızım var. Birçok farklı spor dalında derecelerim var. İlk PC (486) kullanıcılarındanım, çizgi roman ve eski kitap koleksiyoneriyim. Birden fazla STK'da aktif rol almaya çalışıyorum. Şu anda Türk Musevileri Müzesi’nde ve Kültürel Mirası Koruma Derneği’nde yönetim kurulundayım. 2022'den beri Letoon - Ksanthos kazılarında bilimsel ekibin içindeyim. Sanatı, okumayı ve bilgisayar oyunlarını seven meraklı bir yapım var. (Dogan Pinhas www.toshiba-turkiye.com)


Yelkene olan ilginiz ne zaman ve nasıl başladı?

Yelkene olan ilgim ilginç bir anı sanırım. Dedem Caddebostan’da otururdu. Hem onu hafta sonlarında görebilmek, hem de vaktimi doğru değerlendirmek için Moda Deniz Kulübünde optimist dersleri almaya başladım. Lise sınıf arkadaşım sevgili Can Ergün'ü de anmadan geçemem, lisedeyken ve üniversitedeyken yelken yarışlarına katılırdı, bana yelkeni benimseten oydu.

  

“Virtual Regatta” nedir? Bize kısaca anlatabilir misiniz?

Virtual Regatta; PC, Android, IOS tabanlarında gerçek zamanlı, gerçek insanlara karşı oynanan basit bir tekne yarış oyunu. Inshore ve Offshore olarak iki yarış tipi mevcut.  

“Virtual Regatta” platformunun avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Pilotlar için olan uçuş simülasyonu varsa, yelkenciler için neden olmasın? Varış noktasına en iyi rotayı; rüzgâr için en doğru açıyı bulmak, en doğru zamanda tramolayı yapmış mıyım gibi soruları test edebilmek gibi unsurlarla beraber tekneyi dünyanın farklı yerlerinde kullanabilmek veya dünya turu yapmak, sanal olarak burada mümkün.  

Dezavantaj? Dezavantajı olduğunu düşünmüyorum, eğer çaba / zaman ilişkisinde doğru yerdeyseniz. Ben hızlı öğrenemedim açıkçası. Denemedim ama gerçekte yelkenli teknenizi bu açılarla kullanabilmeyi deneyip, kendinizi fırtına ile boğuşulan heyecanlı zamanlarda bulmak olabilir:)

Virtual Regatta platformunu kullanmak ve E-Sailing etkinliklerini organize etmek için Türkiye Yelken Federasyonu tarafından bir el kitabı yayınlandı. Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Avrupa Birliği’nin de katkısıyla E-Sailing'in Türkiye'de yaygınlaşması için dediğiniz gibi bir kitapçık yayınlandı. Ben de görünce hem şaşırdım hem de sevindim. Bu kitapçığın yayınlanmasında evvelde VR E-Sailing platformunda çok başarılı yarışçılarımız vardı ve varlar. Ama toplam Türkiye’den katılımcı sayısı azlığından genel sıralamada bir yer edinmemiz mümkün değildi. Umarım bu değişir. Mesela biz Offshore Türkiye Yelken Federasyonu takımı için 12 kişiyi bulabildik.


Tekne sahibi olmak isteyenlere ilk tavsiyeniz ne olur?

Tekne sahibi olmak, çıkabilecek tüm sorunları çözebilme yetisi ve bunun getirdiği finansal yükü karşılayabildikten sonra teknenizi en iyi nasıl değerlendireceğiniz hakkında fikir sahibi olmayı gerektirir.


Kendi tekneniz ile yaptığınız en uzun süreli seyir rotaları nereler oldu?

Teknemle en uzun seyrim 2004 yılındaki Marsilya-Korsika-Messina-Ios-Bodrum olmuştu, 16 gün süren bir yolculuktu.


Bundan sonra tekneniz ile gerçekleştirmeyi düşündüğünüz hayallerinizi öğrenebilir miyiz?

Teknemle ilgili tam olmasa da yelkenle Atlantik Okyanusu’nu geçmek hayalimdir. İki defa fırsat ayağıma gelmiş olsa da maalesef zamansal olarak planlayamadım. Kısmet olursa hayalim şu anda budur.


Bu yoğun temponuzda bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.


Röportaj: Banu Demir

Fotoğraflar: Doğan Pinhas Arşivi

Yayına Hazırlayan: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşudur.

Yorum Yap