75592
0
Hepimizin bir nebze de olsa ucundan kıyısından hayatımıza dokunduğu, bazen bir balıkçının denize ağ atmasını seyrettiğimiz, bazen bir kayıkla denizde gezdiğimiz, bazen bir yolcu gemisiyle limana yanaştığımız hayatın içinden birazcık deniz esintisiyle ruhumuzu sarmalayan dolayısıyla da hepimizi içine çeken bir sergi ''LİMAN''
28 Ocak'ta başlayan 19 Temmuz'a kadar sürecek olan sergi İSTANBUL MODERN'de hayat buluyor. Özellikle denizi seven, denizle bir şekilde haşır neşir olan tüm deniz sevdalılarına kapısını açan sergi şu aralar yoğun ilgi görüyor. Aynı zamanda ilk özel modern sanat müzesi olma özelliğini taşıyan İstanbul Modern'in Antrepo 4 binasını uluslararası standartlarda modern bir sanat müzesine kavuşturmadan önceki son sergisi.
Tankerler, denizaltılar, gemiler, limanda çalışan balıkçılar, işçiler, hamallar, dilenciler, tersaneler, balıkçı tekneleri, kayıklar LİMAN sergisinde toplumsal gerçekçiliği tam olarak gözler önüne sererek, o dönemin yaşam tarzını ve işleyişini kimi zaman bir tabloyla, kimi zaman bir gravür ile kimi zaman heykel, eskiz ve fotoğraf çalışmalarıyla anlatan İstanbul'un deniz ve limanlarla ilişkisini vurgulayan bir sergi olma özelliğini taşıyor.
34 sanatçının katılımıyla gerçekleştirilen sergi adını toplumsal gerçekçi anlayışla bir araya gelen bir grup akademili sanatçının 1941 yılında açtığı sergiden alıyor. Kendilerine YENİLER ya da LİMAN GRUBU adı veren bu topluluk toplumsal gerçekçi anlayışı savunan ilk resim topluluğu olarak 2.Dünya Savaşı'nın sürdüğü, savaşa katılmayan ülkeleri bile derinden etkileyen bir ortamda kurulmuştur. YENİLER GRUBU'nun en önemli özelliklerinden biri de açtıkları her sergide farklı bir tema seçmeleri ve seçtikleri temalarda toplumsal konuları ortak bir anlayışla kendi üsluplarıyla resmetmeleridir.
SURİYE YILDIZI - Sergiye özel olarak tasarlanan gemi maketi, kullanılmış tenekelerden üretilmiştir.
DARZANA: İki Tersane, Bir Vasıta
Serginin en çok dikkat çeken yapıtlarından biri de şüphesiz Darzana. ''İki Tersane Bir Vasıta '' projesi kapsamında Haliç Tersanesi'nde üretilen Baştarda adlı tekne ilk olarak Venedik'te sergilenmiş, bienal sonrası İstanbul'a getirilerek İstanbul Modern'in bahçesinde sergideki yerini almıştır.
Sergiye özel olarak belli yaş gruplarındaki çocuklar için de özel etkinlikler mevcut. Etkinliklerin amacı çocukların içinde yaşadıkları bir liman kenti olan İstanbul hakkında bilgi sahibi olmaları, deniz kültürlerini arttırmaları ve kendi yaratıcılıklarını kullanarak kendi limanlarını tasarlamaları, hayal gücünü kullanarak geçmişten ya da geleceğe ait gemilerin çizimlerini kağıtlara aktarmayı sağlıyor. Ayrıca izlemek isteyenler içinde sergiye paralel olarak hazırlanmış bir film programı var. Filmde tutkulu aşklara, vedalara sahne olmuş limanlar sinema gözüyle izleyiciyle buluşuyor.
Liman'a kısa süreliğine de olsa demir atıp o havayı solumak gerekiyor. Kendinizi bazen bir denizin hırçın dalgasında, bazen limana sığınmış bir geminin dinginliğinde bulabilirsiniz.
Düşünce sahiplerini ve emeği geçenleri yürekten kutlarız.
Benzer Yazılar
Bu yazıya benzer içerik bulunamadı.