Merhaba dostlar,
Sizlere Şile’nin 150 yıllık denizcilik tarihinden ve kültürel miraslarından ufak ufak bahsetmek istiyorum. Şile’nin merkezinde bulunan görseli ve tarihi dokusu mükemmel olan bu yapı tahlisiye binasıdır.
İngilizler tarafından 1866 yılında inşa edilmiştir. Karadeniz'de Boğaz’ın her iki çıkış tarafına İngilizler tarafından 1866’da yapılan binaları ve eski kurtarma malzemeleri tarihi eser niteliği taşımakta. Daha sonra 1915 yılında Osmanlı yönetimine geçmiştir. Şile merkezdeki istasyon, kayıkhane, koğuş ve roket haneden oluşmaktadır. Günümüzde Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri adını alan teşkilat 1866 yılında Tahlisiye İdaresi adı altında kurulmuştur.
Tahlisiye teşkilatı, Türkiye’de denizcilik alanında en köklü kurumlarımızdan biridir. Şile’nin önemli sembolü haline gelen bu tarihi bina, 2011 yılından sonra aslına uygun bir şekilde restorasyon yapılıp gelecek genç nesillere kültürel miras olarak taşınması sağlanmıştır. Maalesef bu mükemmel tarihi mekan günümüzde denizle bağı kesilmiş durumda… Nedeni ise tahlisiye binasının hemen dışına Şile Yat Limanı yapılmış olması, yanlış anlaşılma olmasın, yat limanına karşı değilim elbet ama projesi çizilirken denizle bağı kesilmeyebilirdi diye düşünüyorum.
Karaburun Tahlisiye Binası; koğuş, gözetleme kulesi ve kayıkhanesi ile halihazırda aktif bir tahlisiye binası olarak kullanılmaktadır.
Kumbaba mevkinde bulunan rokethane binası kullanımda değildir ve koruma altındadır. Kendi imkan ve çabalarıyla kurulan tahlisiye idaresi o zamanın şartlarına uyan ahşap malzemelerle kayıklar yapmıştır. Kayıkların teknik özelliği, alabora olsa dahi batmamalarıdır. Su sızdırmayan kompartımanı, 14 adet hava sızdırmayan sandık ve güverteye giren suyu tasfiye eden sifonlardan oluşur. Bunlara ek olarak kıç tarafında iskele sancak yönleri için kollu dümen ve kürekli ıskarmozlardan oluşuyor.
Bu kayıkların yelkenli olanları da o dönemler de arama - kurtarma çalışmalarında kullanılması için inşa edilmiş. Günümüze kadar ayakta kalmayı başaran bu kayıklar artık yerlerini daha hızlı, daha sağlam günümüz teknolojisine uygun olanlarla yer değiştirmiş durumda. Günümüzde ise tahlisiye teknelerini kabotaj bayramlarında özel gösterilerde görmek hala mümkün. Şile Belediyemizden ricamız; tahlisiye binasının Müh. İlker Meşe Bey’in de köşesinde dediği gibi ''Halkın yakınlaşabileceği kafe, müze tarzı bir mekana dönüşmesi.'' Şile’mizi daha anlamlı kılacaktır.
Fotoğraflar: Şile Belediyesi Arşivi / Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri
Benzer Yazılar
Bu yazıya benzer içerik bulunamadı.