Şile, Karadeniz’e açılan bir kapı gibi karşılar insanları. Bazen mavi bazen lacivert bazen de turkuaz renklere bürünen değişken bir denize ve iklime sahiptir. Hava açık, deniz kaymak gibi sakinken bile bir, iki dakika içinde fırtınalar çıkabilir. Uçsuz bucaksız uzanan kumsallarında mis kokulu kum zambakları karşılar sizleri.
Türkiye’deki kum zambakları koruma altındadır, koparılması durumunda büyük miktarlarda cezai işlem uygulanır. Buraya dipnot düşelim.
İlçemizde yaşam belirtileri çok eskilere dayanır, yapılan araştırmalara göre Şile ve çevresi tarih öncesi (Cilalı Taş Devri) dönemlerinde dahi yerleşim göstermekte, bu insanların denizci kavimler olduğu söylenmektedir.
1401 senesinde resmi olarak Osmanlı topraklarına katılan Şile, 500 yıl boyunca Osmanlı'ya ait kalmış ve I. Dünya Savaşı esnasında, 1920 senesinde Mondros Mütarekesi ile İngilizlerin kontrolüne geçmiştir. 1922 senesinde düşmandan arındırılan Şile'de 1923 senesinde Cumhuriyet'in ilk belediyelerinden biri kurulmuş olur.
Bu güzel inci gibi parlayan ilçemizde öyle bir yapı var ki 1859 yılından bu yana ilçenin en önemli kültür hazinelerinden biri olarak günümüze kadar denizcilerin can dostu, yol göstereni olmuş. Türkiye’nin en büyük deniz feneri Şile’de bulunmaktadır. Açık havada 35 mil’den bile rahatlıkla görülebilen fener, denizden tam 60 metre yükseklikte ve kule boyu 19 metre yüksekliğindedir.
İlk dönemler üç fitilli gaz lambası şeklinde çalışan fener, 1968 yılında elektrikliye çevrilmiştir. Şile Deniz Feneri’nin tarihi değeri oldukça büyüktür. Kırım harbinde Karadeniz’den İstanbul Boğazı’na girecek gemilerin yollarını bulabilmeleri için yapılmış olan Şile Feneri bu amaçla boğazlar civarında 1856’da yapılan Anadolu Feneri’nden sonra faaliyete girmiştir. 1859-1860 yıllarında Fransız Fenerler İdaresi tarafından yapılmış olup, fener cihazının büyüklüğü bakımından Türkiye’nin en büyük deniz feneridir. Yakın zamanda restorasyon çalışması bitmiş, açılışı Ulaştırma Bakanı tarafından yapılmıştır.
Günümüzde müzeye çevrilen fener insanların yoğun bir şekilde ilgisini çekmekte, ziyaretçilerini en güzel şekilde ağırlamaktadır.
Deniz sever dostlarımızı bu kültürel miraslarımızı ziyaret etmelerini bekliyoruz. Şile Limanı’na ücretsiz demirleyebilir ya da alargada kalabilirsiniz. Birbirinden nezih ve muhteşem manzaraya sahip restoranlarından, enfes balık ürünlerinden faydalanabilir çarşısındaki dükkan ve mağazalarından alışveriş yapabilirsiniz. Marmara’dan biraz olsun uzaklaşmak isteyenler için Şile LimanI emin olun sizleri en güzel şekilde ağırlayacaktır.
Fotoğraflar: Şile Belediye Arşivi
Benzer Yazılar
Bu yazıya benzer içerik bulunamadı.