Şile’nin en bilinen suretlerinden biri de Ocaklı Adası’nda bulunan Şile Kalesi ya da Ocaklı Ada Kalesi diye adlandırılan yapı yer alır. Şile Kalesi 2015 yılında Kocaeli Üniversitesi ile ortak yapılan çalışma sonrasında restorasyon yapılarak yeni görünümlü halini alsada insanlar tarafından çok fazla eleştirinin odağı olmuş durumda. Sünger Bob’a (Sünger Bob: Nickelodeon kablolu TV şirketi için Stephen Hillenburg tarafından yaratılmış bir çizgi dizidir.) benzediği tarzında eleştirilerin yanı sıra tarihi dokusunun yok olduğu yönünde de çok fazla tepki aldığı bir gerçek. Bize bu eleştirileri yorumlamak ya da eleştirmek düşmez. Bu uzmanların işi, biz daha çok tarihteki yeri ve günümüzdeki önemine değinmek istiyoruz.
Şile Kalesi
Meşhur Tarihi Şile Kalesinin Özellikleri:
Şile Kalesi, 100 metrekarelik bir alana adadan çıkarılan kireç taşlarıyla inşa edilmiş olup kalenin yüksekliği yaklaşık olarak 12 metre civarındadır. Şile Kalesi, dört katlı bir yapıdadır. Yapımı sırasında beyaz renkli kireç taşlarının kullanıldığı ilgili kaynaklarda belirtilmektedir. Şile Kalesi'nin ilk katı kiler olarak kullanılmış. Diğer katlarının ise askeri birliklerin barınması amacı ile tasarlandığı bilinmektedir. Bu katlarda yirmi kişilik bir askeri birliğin rahatlıkla barınabildiği ifade edilir.
Şile Kalesi saldırı amaçlı değil tam tersi denizden gelebilecek saldırılara karşı hem savunma hem de gözetleme amacıyla yapılmıştır. Geçmişten günümüze Bizanslılar ve Osmanlı imparatorluğu tarafından birer kere restorasyon yapılmış ve definecilerin hırsları yüzünden çok fazla tahrip edilmiştir. Denizden gelebilecek tehlikeler için aynı görevi yapabilecek Cumhuriyet tarihi boyunca da sahillere belirli aralıklarla kumlara gizlenmiş gözetleme sığınakları yapılmış bulunmaktadır. Şile sahillerinde bu sığınaklar ile sıkça karşılaşabilirsiniz. Günümüzün modern teknolojisi bu sığınakları da emekliye ayırmış atıl durumda kalmıştır. Şile ve Ağva köyleri büyük bir yüz ölçümüne sahip yer olduğu için içerisinde Şile Kalesi’nin dışında 3 tarihi kale daha barındırıyor.
Heciz Kalesi
İlçemizin Kalealtı Mahallesi yakınlarında bir tepe üzerine Ahmetli kireç taşlarından inşa edilen Heciz Kalesine 100 metrelik bir tırmanış yolu ile ulaşılmaktadır.
Eski Şile-İstanbul yolu üzerinde 15’inci kilometresinde bulunan Heciz Kalesi’nin yapımı Bizans dönemine aittir. Dairesel 3 kuleye ve surlara sahip olan kalenin güneyinde yine su sarnıcı inşa edilmiştir.
İlçemizin eski bir yerleşim yeri olduğuna dair en güzel öreklerinden birini sunan Heciz Kalesi ziyaretçilerini bekliyor.
Sarı Kavak Kalesi
Şile merkeze 28 km uzaklıkta bulunan Sarı Kavak Kalesi, Hasanlı Köyü’nde yer almaktadır. Bizanslılar tarafından yapılan kale, tepe konumundadır. Kaleye ait dört kule bulunmaktadır.
Kalenin geçmişte bulunan önemli bir antik yolun kontrol edilmesi amacıyla inşa edildiği tahmin edilmektedir ve oval bir plana sahiptir.
Kalem Kalesi
İlçe merkezinin 39 km doğusundaki Kalem Köyü’nde yer almaktadır. Çevreye hakim bir tepede inşa edilmiş olan kalenin surları tamamen yıkılmış olup günümüze sadece temel kalıntıları gözlemlenebilir.
Diğer Şile kaleleri gibi 14.yy'a kadar kullanılmış bir Bizans kalesi olduğu düşünülebilir.
Ağva, Şile'ye bağlı bir semttir. Hititler, Frigler, Romalılar ve Osmanlılar gibi birçok uygarlığın geçiş yeri olmuş bir belde. M.Ö. 7’inci yüzyıla uzanan tarihin kalıntılarına Ağva'ya bağlı civar köylerde rastlamak mümkün. Kalem Köy’de Romalılara ait kilise kalıntıları ve mezar taşları, Hacılı Köyü'nde, 3’üncü yüzyıl sonu – 4’üncü yüzyıl başlarında bulunan Gürlek Mağarası, Hisar Tepe'de bulunan kale kalıntısı, Sungurlu Mahallesi’ndeki dağ değirmeni önemli buluntular. Ağva'ya 14’üncü yüzyılın ikinci yarısında Konya, Karaman ve Balıkesir'den gelen Türkmen boyları yerleşmiş.
Kaynakça: Şile Belediyesi
Fotoğraf: Şile Belediyesi Arşivi ve Sertan Sayın Arşivi
Benzer Yazılar
Bu yazıya benzer içerik bulunamadı.