Fotoğraf: Selahattin Bilbey
Yelkencilik Kurallarının kolay anlaşılabilir, en temel olanlarını ve açıklamalı olarak burada bulacaksınız.
1) Farklı Kontralarda Seyir Eden Yelkenliler;
KURAL; İskele kontrada seyir eden yelkenli sancak kontrada seyir eden yelkenliye yol verecektir.
KURAL AÇIKLAMASI;
Bu açıklamaların ikisinde de, aynı kural değişik sözlerle verilmiştir. Dilediğiniz bir tanesini aklınızda tutunuz.
1a) Yelkenliniz rüzgarı soldan alarak seyir ediyorsa, rüzgarı sağdan alan teknelere yol vermek, onlara engel olmamak zorundasınız.
1b) Yelkenlinizin ana yelkeni teknenin gidiş yönüne göre sağda ise, ana yelkeni (gidiş yönlerine göre) sol tarafta seyir eden teknelere yol vermek, engel olmamak zorundasınız.
2) Aynı Kontralarda Seyir Eden Yelkenliler;
KURAL;
2.1 Rüzgarüstündeki yelkenli rüzgaraltındaki yelkenliye yol verecektir. (Bu kural start anında geçersiz kalır. Bkz. Kural 7
2.2 Açık-gerideki yelkenli Açık-öndeki yelkenliye yol verecektir.
KURAL AÇIKLAMASI;
2.1 Her iki tekne rüzgarı aynı yönden alarak seyir ediyorlar ise, rüzgarın estiği tarafta buluna yelkenli diğerine engel olmayacaktır.
2.2 Açık-geride yelkenli açık-önde yelkenliye çarpmamaya çalışacak, öndeki teknenin yön değiştirmelerine uyacak ve ona engel olmayacaktır. (öndeki tekne yalnız tramola veya kavança yapamaz. Bkz. Kural 3)
3) Kontra Değiştirmek;
KURAL; Tramola ya da kavança yapan bir yelkenli herhangi bir kontrada seyir etmekte olan yelkenliden uzak kalacaktır.
KURAL AÇIKLAMASI;
Diğer tekneler ile çatışmadan seyir etmekte iken, tramola veya kavança atarak diğer teknelerin yoluna düşmeye ve onları yön değiştirmeğe zorlamaya hakkınız yoktur.
4) Start Almak
KURAL; Bir yelkenlinin donanımının veya gövdesinin herhangi bir bölümü, start verildikten sonra, start hattını, ilk dönüş şamandırası yönüne doğru geçerse, bu yelkenli doğru start almış olur.
5) Yarışı Bitirmek
KURAL; Eğer bir yelkenli, tüm ceza dönüşlerini doğru olarak tamamlar ve gövdesinin veya donanımının herhangi bir bölümü start hattını istenen yönde tam olarak ve bitiş hattını belirleyen şamandıralara çarpadan geçer ise, doğru olarak yarışı bitirmiş sayılır.
6) Orsalatma Hakları
KURAL; Yelkenliler start aldıktan ve start hattını geçtikten sonra, açık-öndeki veya rüzgaraltındaki yelkenli, rüzgarüstündeki yelkenliyi (bunun direği kendi kıçı ile aynı hizada veya daha önde oluncaya kadar) orsalatabilir.
7) Start Sırasında
KURAL;
7a) Herhangi bir engeli olmayan rüzgaraltı tekne, bir start şamandırasının rüzgaraltı tarafına geçmek isteyen rüzgarüstü tekneye yer açacaktır.
7b) Hatalı (erken) çıkış yapan yelkenli tekrar start hattına dönerken, start almakta olan veya doğru start almış diğer teknelere engel olmayacaktır.
KURAL AÇIKLAMASI:
7b) Yanlış start alınan yelkenli için hakem; "XX'numaralı yelkenli hatalı çıkış (Fodepar)" şeklinde uyarı yapar. Bu yelkenli diğer, doğru start almış veya çıkış yapan teknelere engel olmayacak şekilde yön değiştirir veya durur. Start şamandıralarından birinin dışından dolaşarak yeniden start alır.
8) İşaret Şamandıralarını Dönüş,
KURAL;
8a) Dıştaki bir yelkenli, içteki bütün kapatmalı yelkenlilere, (kapatmanın, dıştaki yatın burnunun şamandıraya 4 tekne boyu yarıçaplı alan içinde iken oluşması durumunda,) şamandırayı dönmesi veya geçmesi için yer açacaktır.
8b) Farklı kontralarda seyir eden iki yelkenli, orsa şamandırasında karşılaştıklarında 1. KURAL 8a) kuralının önüne geçer.
8c) Açık-gerideki yelkenli açık-öndeki yelkenliden uzak kalacaktır.
KURAL AÇIKLAMASI:
8a) 4 tekne boyu mesafeye ulaşıncaya kadar, arkadan yetişmeye çalışan yelkenlileri, yön değiştirmeye zorlayabilirsiniz. Bu alana girdikten sonra, sizinle kapatmalı olarak bu alana giren veya girdikten sonra kapatmalı duruma geçen yelkenlilere yer açmak zorundasınız.
9) Şamandıraya Çarpma Durumunda Cezalar;
KURAL; Şamandıraya çarpan yelkenli, ilk fırsatta, iki tramola ve iki kavança içeren iki adet 360o dönüş yaparak kendini cezalandıracaktır.
10) Bir Engel İle Karşılaşıldığında, Yer İstemek Üzere Seslenmek,
KURAL; Orsa seyir eden iki tekneden rüzgaraltında olan, bir engel ile karşılaştığı için tramola atması gerekirse ve bunu diğer tekneyi engellemeden yapamayacak ise, "Tramola için yer aç" şeklinde seslenecektir. Bu durumda rüzgarüstü takne ya, hemen yer açmak için tramola atacak veya "sen tramola at" diye seslenecek ve o yelkenli tramolasını tamamlayıncaya kadar ondan uzak kalacaktır.
11) Bir Geçiş Üstünlüğü Kuralına Aykırı Davranılması Durumunda;
KURAL; Herhangi bir geçiş üstünlüğü kuralını ihlal eden yelkenli, ilk fırsatta, iki tramola ve iki kavança içeren iki adet 360o derecelik dönüş yaparak kendini cezalandıracaktır.
not: Bu kuralların (yani, 1,2,3,5,6,7,10) ihlali, yelkenliler birbirlerine dokunmamışlarsa da gerçekleşebilir.
12) Yarışan Yelkenlilerin Teması;
KURAL: Yelkenliler birbirlerine temas eder ve hiçbiri ceza dönüşünü kabul edip yapmazsa herikisi de diskalifiye edilirler.
13) Kural 4,9, ve 11 'e Aykırı Davranan Yelkenliler,