Yıllar önce (2009 yılında) Kurumlar Vergisi kanununun 30. maddesinde bir düzenleme yapıldı. Bu maddeye göre, ülkemizden vergi cenneti olarak adlandırılan ülkelere yapılacak her türlü para transferleri üzerinden %30 oranında kesinti yapılması gerekiyor. Ancak yasaya göre bu ülkelerin hangi ülkeler olduğunu Maliye Bakanlığı tespit edecek, Cumhurbaşkanı’da ilan edecekti. Aradan yıllar geçmesine rağmen vergi cenneti ülkelerine ne Maliye Bakanlığı belirledi nede cumhurbaşkanı ilan etti. Asla da belirlenmeyecek, böyle oluncada 15 yıldır uygulanamayan bir kanun maddemiz oldu.
Mirastan feragatin bedeli…
Atadan kalan mirası paylaşırken mirasçıların bir kısmı isterse mirastan diğer mirasçılar lehine feragat edebilir. İşte bu durumda mirasa konan taraflara ekstra vergiler çıkar.
Örnek: Babanız vefat etti ve altı milyon değerindeki miras kalan daireden iki evlat, anneniz lehine feragat ederek daireyi annenize bıraktınız. Eğer önce yasal veraset işlemlerini yapar daireyi üç mirasçı adına tescil eder sonra diğer iki çocuk annelerine satış yolu ile devrederseniz sadece normal satışlarda ödenmesi gereken tapu harçlarını ödersiniz. Ama doğrudan feragat yolu ile tamamını anneniz üzerine tescil ettirirseniz, anneniz feragat eden hissedarların paylarının % 10’unu intikal vergisi olarak ödemek zorundadır. Bu da altı milyonluk bir dairenin çocuklara kalan %75 hissesinin %10’u yani 450.000 tl intikal vergisi demektir. Yani kanun diyor ki ‘’Ey anne sen ivazsız (karşılıksız) bedava mal edindin, bana bunun %10’unu vergi olarak vermek zorundasın.’’
Gayrimenkul satışlarında vergileme…
Edindiğiniz gayrimenkulünüzü iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmeden satarsanız aradaki farkın değer artış kazancı olarak vergisini vermek zorundasınız. Ancak miras yolu ile size gelen bir gayrimenkulün vergi hesaplamasında size intikal tarihi değil miras bırakan kişiye intikal tarihi esas alınır.
Örnek: Babanızdan miras kalan daireyi eğer babanız beş yıl ve daha önce satın almışsa size intikal ettikten sonra hemen satsanızda değer artış kazancı vergisi ödemezsiniz. Yasa, burada satın alma değil veraset yolu ile intikal olduğu için beş yıllık süre şartını aramamaktadır.
Diğer yandan on yıl önce aldığınız bir tarlayı tapudan cins tahsisi yaptırdınız(otlaktı tarlaya ya da tarlaydı meyve bahçesine ya da sadece tarla idi içinde bağ evi olduğu için bağ evli tarlaya ya da arsa idi, üzerinde gecekondu ev vardı, af çıktı ve tapuda eve çevirttiniz). Cins tahsisi tarihini yeni alım tarihi kabul etmekte ve cins tahsisinden sonra beş yıl geçmeden satarsanız değer artış kazancı ödemek zorundasınız. Yani ben on yıl önce aldım diyemiyorsunuz.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…
Süreyya Özkan
Benzer Yazılar
Bu yazıya benzer içerik bulunamadı.