Kdv kanununa göre aldığınız bir mal, hizmet, demirbaş, eşya vb. ödediğiniz kdv’yi mükellefiyetiniz devam ettiği sürece, süre sınırı olmadan indirim konusu yapabiliyor, sattığınız mal veya hizmet için hesapladığınız kdv’den mahsup edebiliyordunuz.
Yasada yapılan değişiklikle bir malı / eşyayı alırken ödediğiniz kdv’yi beş yıl içinde mahsup yolu ile indirim yapamadınızsa kayıtlardan çıkarmak ve bir daha indirim konusu edemezsiniz. O malın / eşyanın satılmamış, duruyor olmasının hiçbir anlamı yok.
Basit bir dille anlatırsak, aldığınız mal / eşya, vb. beş yıl geçmesine rağmen deponuzda, işyerinizde, rafınızda duruyor, satamadınız. İşte yeni uygulama ile sattığınız tarihte beş yıllık süre dolduğu için alırken ödediğiniz kdv’yi yok sayacak, kayıtlardan çıkaracak, indirim konusu yapamayacaksınız. Eğer diğer aldığınız mallardan dolayı indirilecek kdv varsa onu mahsup edip kdv ödemeyeceksiniz (tabi bu durumda bu sefer elinizdeki malı sattığınızda aynı sorun çıkacak), indirilecek kdv’niz yoksa malı alırken ödediğiniz kdv, beş yıl geçtiği ve yok sayıldığı için düzenlediğiniz faturadaki kdv’nin tamamını ödeyeceksiniz. Nasıl ama… Bunun mantığını, adaletini, vicdanını kabul eden bir tane kafa çıkar mı? Çıkmaz! Ama bunun yasası çıktı ve uygulamaya girdi.
Bunun sonuçlarını 2030 yılından itibaren görmeye başlayacağımız için her zaman olduğu gibi nasılsa bugün için sıkıntı yok deyip kimse sesini çıkarmıyor.
İnternet Üzerinden Sunulan Hizmetler Geliştiriciliği Kazancında Tuhaf Bir Vergilendirme
- Sosyal içerik üreticiliği, internet üzerinden sunulan hizmetler geliştiriciliği kazanç sahibi iseniz 10 tl’lik bir fark yüzünden 532.000 tl fazla vergi ödeyebilirsiniz. Bu tür kazançlar %15 stopaja tabi ve 3 milyon tl yi geçmeyen kazançlarda stopaj kesintisi nihai vergilendirmedir. Ama diyelim ki 3.000.010 tl kazandı iseniz gelir vergisi beyanı vermek ve vergi dilimlerine göre vergisini hesaplayıp ödemek zorundasınız.
Yani 3 milyon ve altına ise ödediğiniz 450.000 tl stopaj vergisi ile kurtulursunuz. 3.000.010 tl ise 982.000 tl vergi çıkar 450.000 tl si stopaj yolu ile ödendiği için aradaki fark 532.000 tl yi nakit olarak ödemek zorundasınız.
Kanun koyucu diyorki ‘’Bu tür gelirlerin varsa ne yap ne et 3 milyonu geçirme.’’ Güler misin ağlar mısın…
E-Haciz Uygulamasında Bankalarının Gereksiz Ve Tuhaf Israrı
-Vergi borcu olan mükellefler bilir. E-haciz denen bir uygulama vardır, vergi dairesi, sgk vb. devlet kurumları borcunuz varsa banka hesabınıza e-haciz koyar. Bankalarda bunu bahane ederek, borcunuzu ödemeden işlem yapamayız derler. Hesabınızda borcun on katı parada olsa ne e- haciz borcunu ödeyip hesabı kullanıma açar, ne de borç kadar kısmı teminata alıp kalan parayı çözer, ilgili daireye borcu öde e-hacizi kaldırt der.
Oysaki banka hesapda para varsa e-hacizdeki borç kadar kısmı bloke etmek ve kalan kısmı serbest bırakmak zorundadır. Ayrıca e- haciz sadece anlık hacizdir, işlemin yapıldığı dakikada, saniyede hesapda olan para için geçerlidir, beş dakika sonra hesabınıza yatan para e-haciz kapsamında değildir, bloke edilemez. Bu konu ile ilgili Maliye Bakanlığı bankalar birliğine e-haciz konduğu andaki hesap bakiyesi ile ve borç miktarı ile sınırlıdır diye yazı göndermesine rağmen bankalar halen e-haciz uygulandığı anda hesapta ne kadar para olursa olsun bloke etmekte ve ilgili kurumdan e-haciz kaldırıldı yazısı gelmeden blokeyi kaldırmamaktadır.
Bedeli Banka ya da Finans Kurumları Aracılığı İle Ödenme Zorunlulu Sınırı Değişti
-Yıllardır tevsik kapsamı zorunluluğunda olan 7.000 tl sınır, nihayet 30.000 tl ye çıkarıldı.. Artık sıradan basit bir mutfak ofis eşyasının bile 10.000 tl nin üzerinde olduğu ekonomi şartlarında 7.000 tl ve üzeri harcamanın ödemesini kredi kartı ya da banka yolu ile ödeme zorunluluğu çok tuhaf bir hale gelmişti. Nihayet Maliye Bakanlığı bu tutarı 30.000 tl ye yükseltti.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…
Süreyya Özkan
Benzer Yazılar
Bu yazıya benzer içerik bulunamadı.