Yandan Çarklı Uçak Gemileri Olur mu?

Bu soru ilk başta bizlere ters gelsede sorunun cevabı ‘’Evet.’’ Almanların 1 Eylül 1939 da Polanya’yı işgal etmesiyle 2. Dünya Savaşı başladı. Kısa süre içinde Avrupa ülkeleri ve Rusya’da bu savaşa dahil oldu. Amerika ilk başlarda direkt olarak bu savaşın içinde yer almasa bile Almanya’ya karşı savaşan ülkelere malzeme yardımı ile dolaylı olarak dahil oldu. Japonların ‘’Pearl Harbour’’ baskınıyla da Amerika Birleşik Devletleri resmen savaşa girdi.



Savaşlarda silah, malzeme, lojistik önemli olsa da en etken faktör iyi yetiştirilmiş askerdir. 2. Dünya Savaşı sırasında Amerika’nın muhteşem üretim hatları ile malzeme sıkıntısı giderilse de iyi yetişmiş, nitelikli asker, özellikle pilot yetiştirmek zordu. Belli bir eğitimden sonra pilotlar derhal savaşa gönderiliyor ve savaşın içinde gereken tecrübeyi öğreniyorlardı.

 
Yetkililer Amerikan uçak gemilerinde görev yapacak pilotların, gemiye iniş ve kalkış eğitimlerini nasıl verebileceklerini düşünürken akıllarına bir fikir geldi. Birkaç gemiyi acilen uçak gemisi şekline sokarak bu pilotları bunlarda yetiştirmek.



Donanma kısa bir araştırmadan sonra 2 tane eski yandan çarklı gemiyi uçak gemisi olarak kullanabileceklerini hesapladılar. Böylelikle 1942 yılında
Chicago merkezli C&B Transit Company'e ait “Seeandbee” ile “Greater Buffal”   isimli yandan çarklı gemiler Amerikan Hükümeti tarafından satın alındılar. USS Sable (IX-81)  ve  USS Wolverine (IX-64) isimleri verildi.

Seeandbee” savaş öncesinde

 

''USS Sable'' Michigan Gölü'nde

 

''USS Wolverine'' tadilat ile uçak gemisine dönüşüyor.

 

Bu gemiler hızlı bir tadilatdan sonra eğitim uçak gemilerine dönüştürüldü. Hangar güvertesi, asansörleri veya silahları yoktu ve gerçek bir savaş gemisi değildi. Ancak donanma havacılarına uçak gemisi kalkış ve inişlerinde ileri düzey eğitim verdi. Pilotlar, her türlü hava koşulunda haftanın yedi günü eğitim gerçekleştirdi. Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olan George HW Bush da USS Sable üzerinde eğitim alan havacılardan biriydi.

 

''USS Wolverine'' üst ve yan genel görünüm planları

 

 

''USS Wolverine'' Şikago Limanı'nda yapım aşamasında - 1943



USS Sable , 7 Kasım 1945'te hizmet dışı bırakılana kadar Amerika Birleşik Devletlerindeki Büyük Göller bölgesinde görev yaptı. 7 Temmuz 1948'de hurdaya çıkarılmak üzere HH Buncher Company'e satıldı. O ve kardeş gemisi USS Wolverine  ile birlikte 17  binden fazla pilotun, iniş / kalkış sinyal subaylarının ve diğer donanma personelinin eğitimi için kullanıldı. Kömür yakıtlı, yandan çarklı olma özelliğini taşıyan bu gemiler tarihteki yerini alarak görevlerini sonlandırdılar.

Yapılmış Yorumlar (3)

Oktay yaylacikoral
13 Aralık 2022, 10:37

Çok memnun oldum, müthiş bir bilgi,şaşkınlık içerisinde kaldım. Demek ki zor, insanı nerelere itiyor.

Kudret Altınkeser
13 Aralık 2022, 13:11

Evet, yokluklar zoru başarır derler. Yorumunuz için teşekkürler.

Hidayet Saraç
13 Aralık 2022, 20:58

Viasat History ve National Geographic kanallarındaki 2. Dünya harbi ve özellikle deniz savaşlarını hiç kaçırmam ama bu olayı ilk defa okuyorum. O nedenle şaşkınlık ve merakla okudum. Sn. Kudret Altınkeser'e paylaşımı için çook teşekkür ederim. 

Yorum Yap