Yelkenlisini Sattırdı

Fuat Akdoğan ile dostluğumuz, arkadaşlığımız çok eski yıllara dayanıyor. Kendisi Bursa’da çok sevilen, arkadaş toplantılarında aranılan bir isimdir. Yıllarca turizm ile uğraşmış ve emekli olmuştur.

Fuat, tanıştığımız yıllardan beri her fırsatta denize çıkmaktadır, önceden motoryat kullanıyordu sonra eniştesi ile birlikte ortak bir yelkenli aldı. Daha sonra kendine ait bir yelkenlisi oldu ve yelken sevgisi çok ağır bastı.

En son yelkenlisi, Beneteau 38.1 tipinde 2019 modeldi. İsmi SHIRAZ’dı. SHIRAZ genelde kış mevsiminde Mudanya – Trilye limanında yatardı. Yaz gelince Fuat, sevgili dostu Yogi ile enginlere açılarak Ege Denizi’ni dolaşır Akdeniz’e kadar giderdi. Ege Denizi’nde neredeyse girmediği koy kalmamıştır.


Fuat’ın denizcilik bilgisi son derece yeterli olduğu için yıllarca seyahat ederken yanına ikinci bir kişi almadı. Bütün yolculuklarında yanında sadece çok sevdiği bir dostu vardı ''‘Yogi’’.

Yıllar hızla ilerlerken bu yelken seyirleri esnasında gitgide sevgili dostu Yogi’nin çok rahatsız olduğunu fark etmiş. Bir seferinde Karacasöğüt’ten yola çıkarak Yunan adalarının batısından geçerek sadece bir gece Samos’da koyda, bir gece de Sigri’de koyda kalarak geceli gündüzlü çok sert havada dört günde Trilye’ye varmış, bu yolculuk esnasında Yogi sert havadan çok etkilenmiş.

Yelkenli sancak veya iskeleye yattığı zaman Yogi’nin ayakta durabilmek için çok çaba sarf ettiğini fark etmiş ve Yogi’nin tekne hayatına alışamayacağına karar vermiş. Bunun üzerine çok sevdiği yelkenlisinden sevgili dostu Yogi için vazgeçmiş. Daha açık tabiri ile hayvan sevgisinden dolayı yelkenlisi SHIRAZ’ı bir süre önce sattı.

Yogi ile yolculuklarına devam edebilmek için her ikisine de uygun olan bir karavan satın aldı ve ilk seyahatlerinde Yogi’nin oldukça mutlu olduğunu gördü.

Bugüne kadar arkadaşlarımın yelkenlilerinde gördüğüm köpekler tekne hayatına son derece uyum sağlamışlardı. Fakat Yogi yelkenliyi sevmemişti. Fuat Akdoğan’ın ise hayvan sevgisi yelken sevgisinden çok daha ağır bastı. 


Yazı: B. Hulusi Gürbüz / Genel Yayın Yönetmeni

Fotoğraflar: Fuat Akdoğan Arşivi

Yayına Hazırlayan: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşudur.

Yorum Yap