Ahşap Teknelerinizi Kış Mevsiminde Tuz İle Koruyabilirsiniz

Ahşap teknelerinizi kış mevsiminde karaya çektiğinizde tuz ile koruyabilirsiniz.

Yıllardır karşılaştığım kişilere konu olduğu zaman hep anlatıyorum. Bugüne kadar kaleme almamıştım.

 

İnşaat tekniği klasik ahşap yığma tabir ettiğimiz teknik, şaşırtma inşa tekniği az da olsa 45 derecelik açıyla kaplanmış lamine tekneleri bile etkiliyor. 

 

Ahşap tekneler karada kışlayacağı zaman bulabilirseniz sanayi tuzu yok bulamazsanız bakkalda satılan yemeklik tuzu teknenizin sintinesine pruvadan pupasına kadar omurga hattı gözükmeyecek şekilde dökünüz. 

 

Ahşap tekneleri çürüten; yağmur suyu ve kaptanından gemicisine, mal sahibine kadar hortumu eline alan tarafından tatlı suyla teknelerin yıkanmasıdır.

 

Gazetelerde okuyorsunuz. Ege ve Akdeniz Bölgesi'ndeki çekeklerde GULET, KETCH, TIRHANDİL ve diğer sınıflara ait yaklaşık 4000'e yakın tekne kışın kışlamak için karaya çekiliyor.

Bütün kış yağmur yağ ve kar yağacak. Üzeri kapalı olmayanların bir şekilde bir yerlerden sintinesine su birikti. Teknelerin denize inmesi gecikirse ilkbahar sıcaklarında kaptanı, gemicisi, mal sahibi alacak eline hortumu şehir şebeke suyuyla, kuyu suyuyla teknesini sürekli ıslatacak. 

 

Sonunda sintinelerinde tuz olmadığından istediği kadar kaliteli boyayla boyasınlar, tekneler içten içe çürümeye başlayacak. Mantarlaşmayı yazmıyorum bile. Bir örnek vereyim. Ağabeyim Doğan Gürbüz'ün 6.20mt boyunda kabayole yelkenlisi vardı. Babamız rahatsızlanınca karaya çektik. Teraziye aldık. Sintine tıpasını açtık. Pruvadan pupaya zemin bembeyaz olacak şekilde tuz döktük. Üstünü fotoğrafta görüldüğü gibi önce branda onunda üstünü naylonla örttük. Başkasarasına havalandırma için bir pvc boru koyduk. Tabii bu arada makineye de koruyucu yağ sürdük. 

 

Maalesef babamızın rahatsızlığı 7 sene sürdü ve sonunda hakkın rahmetine kavuştu. 

 

Ben, ağabeyim, kardeşim her yıl ilkbaharda teknenin sintinesine yeniden tuz dökmek için açtığımızda sintinede hiç tuz kalmadığını, eridiğini gözlemledik. Bu işlemi diğer zamanlarda normal kışlamalar dahil sürekli uyguladık.

 

Kabayole 1979 yılı yapımıydı. Karada geçirdiği 7 sene dahil HİÇBİR ZAMAN AÇMA (ARMUZ) YAPMADI. 17 sene kullandık. Türkiye'de yaşayan bir alman talip oldu. Ağabeyim ona sattı. Alman teknenin hiç armuz yapmama nedenini sordu. Bizde anlattık. Doğru olduğunu teyit etti. Çünkü kendisi Türkiye'de yaşamaya başlamadan önce uzun yıllar Tayvan'da ahşap tekne inşa atölyelerinde çalışmış. 

 

Yazıma son verirken ahşap tekne sahipleri; TEKNELERİNİZİ TUZLAMAYI UNUTMAYIN.

 

Çünkü eski çağlardan beri çok dayanıksız olan et ve balıklar halen tuzlanarak korunuyor. 

 

Yazı ve Fotoğraflar: B. Hulusi Gürbüz

Yayına Hazırlayan: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşudur.

Yorum Yap