Birçok Deniz Subayı İlk Yelkenciliğe ‘’REİS’’te Adım Attı

Ünlü tekne inşacısı ve tasarımcısı ve Mimar Sinan Üniversitesi hocalarından Prof. Dr. Fatih Gorbon’un babası, Aziz Gorbon’un amcası, Burak Gorbon’un dedesi Prof. Dr. Rebii Gorbon’a (1909-1993) ait olan ‘’DESTUR’’ yelkenlisi, yelken yarışlarında birçok başarı elde edince bu başarılar Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın gözünden kaçmamış ve DESTUR, Prof. Dr. Rebii Gorbon’dan satın alınmıştır. ‘’REİS’’ adıyla Deniz Harp Okulu öğrencilerinin yelken eğitimine sunulmuştur.

Prof. Dr. Rebii Gorbon;1960-1979 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi mimarlık bölümünde öğretim üyeliği yapmıştır. Ayrıca 1974-1984 yılları arasında Milli Olimpiyat Komitesi’nde Yelken Federasyonu temsilciliği görevinde bulunmuştur.

 

 ‘’Ex REİS’’ yelkenlisinin Teknik Bilgileri:

İnşa yılı: 1976

İnşa yeri: Gümüş Tekne Atölyesi (Kartal / İstanbul)

İnşa edenler: İsmail Gümüş, İbrahim Gümüş, Lütfü Çakar

İnşa tekniği ahşap (su kontrplağı) olup postalar çelik takviyelerle güçlendirilmiştir.

Boy: 11.60m

Su Hattı: 8.40m

En: 3.65m

Çektiği su: 1.86m

Deplasman: 7.510

Salma: kurşun

 

REİS, yıllarca Deniz Harp Okulu bünyesinde birçok deniz subayının yelkenle tanışmasına vesile olmuştur. Hatta öyle ki yıllar önce REİS’te yelken zevkine varanlar bugün yelken turizmi ile meşgul olmaktadır. Bunların içinde arkadaşlarımız vardır. 

REİS, yıllar sonra emekliye ayrılmıştır. Tüm resmi kurumların malzeme ve taşıtlarının gönderildiği eski adıyla MKE, şimdiki adıyla Hurdasan’a gönderilmiş ve ihaleye çıkarılmıştır. İhaleye birçok firma katılmış fakat o günün şartlarında ki en yüksek teklifi Genta Denizcilik A.Ş / Arif Ertik vermiştir ve ihale Genta Denizcilik A.Ş’de kalmıştır. Arkadaşım Arif Ertik, REİS’i alınca Deniz Harp Okulu yetkililerinin ‘’REİS adı bizde kalsın’’ ricalarını kırmamış ve tekrar ilk adı olan  DESTUR adını vermiştir.

Arif Ertik, DESTUR’u a’dan z’ye yenilemiş olup yıllarca kullanmış daha sonra yakın arkadaşı Bülent Bozkurt’a satmıştır.

Bülent Bozkurt, DESTUR ile Marmara ve Ege Denizi’nde çok seyahatler yapmıştır. Yakın zamanda DESTUR’u Türkiye’de Akdeniz Bölgesi’nde ikamet eden bir Rus iş adamına satmıştır. Bülent Bozkurt’un  DESTUR ile irtibatı artık kesilmiştir.

 

Bülent Bozkurt, günümüzde BAU IDEA’nın en üst katındaki kafeyi işletmektedir.

 

BAU IDEA

Müeyyetzade Mah. Lüleci Hendek Caddesi

No:60

Beyoğlu / İstanbul

www.bauidea.com

 

Yazı: B. Hulusi Gürbüz / Genel Yayın Yönetmeni

Fotoğraflar ve Film: Bülent Bozkurt

Evrak arşiv: Genta Denizcilik A.Ş / Arif Ertik

Yayına Hazırlayan: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşu

Yorum Yap