EAYK Kış Trofesi 3. Ayak Yarışları

EAYK Kış Trofesi 3. Ayak Yarışları 9-10 Mart 2024 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Marmaris yarışlarımız bitti. Rotamız Çeşme’de yapılmakta olan EAYK Kış Trofesi’nin 3. ayağı idi.

Burak Algon yarışlar boyunca ara ara hava tahminlerini takip ediyordu. Marmaris -Çeşme rotası toplam 180 deniz mili. Bunu üçe bölüp 60’ar deniz millik rotalar ile yorulmadan hedefe varmayı planlıyor. Tabi her zaman evde yapılan hesap çarşıya uymayacağından dolayı tek seferde Bodrum’a girip normalden 6-7 saat önce gelen Lodos fırtınasının geçmesini bekleyip tekrar yola koyularak 20 saat 42 dakika ile teknemiz Çeşme’ye 7 Mart 2024 Perşembe günü giriş yaptı.

Bu hafta ki ekibimiz yeni oluşan tekneye ilk kez binen arkadaşlarımızdan oluşuyor. Bu yüzden yeni ekip arkadaşlarımız, Burak ile beraber Cuma günü 4 saatlik bir kara dersi ve üzerine teknemizi tanımak amaçlı tekne üzerinde tekne ile tanışma zamanı geçirdiler. Arkasından tekne boşaltılması ve yarışa hazırlıklar yapıldı.

9 Mart 2024 Cumartesi sabahı tüm ekip saat 09.00’da teknede buluştu ve her zamanki gibi rutin son yarış hazırlıkları yapıldıktan sonra saat 10.30’da ki brifing’e geçtik. Brifing’de o günün hava raporlarına göre yapılması planlanan rotalar başhakemimiz tarafından anlatıldı. Tabi brifing başlayana kadar bütün yarışçılar birbirleri ile özlem giderip şakalaşmayı da unutmadılar.

9 Mart Cumartesi günü sabahtan tatlı bir kuzeyli rüzgâr ve öğleden sonra batılı düşük bir hava bekleniyordu. Bu yüzden çok fazla uzun olmayan bir orsa - pupa şamandıra yarışı ve arkasından da bir coğrafi rota planlanmıştı. Biz de havanın düşük olacağını gördüğümüz için tüm ayarlarımızı ona göre yapmıştık. Denize çıktığımızda havanın değiştiğini ve sağanaklarda 20-22 knot’lara çıktığını görünce hemen light genoa’mızı kaldırıp yerine medium genoa’mızı hazırlayıp, direk ayarımızı da değiştirdik. Komite de ilk yarış olarak planladığı orsa - pupa parkuru kurdu.

Cumartesi günü teknede kokpitte yarıştım. Genoa ve balon trim’deydim. Planlanan saatte - 12.00’de - turuncu bayrak basıldı ve start hattı açılıp yarış hazırlıkları başladı. 5 dakika, 4 dakika, 3 dakika, 2 dakika derken o en çok sevdiğim start’a son 1 dakika ya girdik ve tüm stres ve adrenalin her zamanki gibi tavan yapıp herkes birbirini kollayarak en temiz havayı yakalayarak start etmeye çalışırken ORSA, YOL, HAYIR KAPATMA YOK diye bağrışmalar başladı. Kokpitte trimler’de çalışırken insan hem tam nasıl start ettiğini anlamıyor hem de rüzgâr altında elini uzatsan değecekmiş gibi olan tekneleri gördükçe daha çok adrenalin doluyor.

Güzel bir start, orsa şamandırasını 1. olarak döndükten sonra yakın olan diğer grup tekneleri ile pupa balon kapışmaları başladı. Ekibimiz yeni olduğundan hepimiz elinden geleni yaptı ve 2 orsa, bir uzun bir kısa pupa, 2 broştan sonra grubumuzda 4. olarak yarışı sağ salim bitirdik.

Tüm teknelerin bitirmesini beklerken meyve ve biraz yemek takviyesinden sonra hakemlerimiz güzel havayı bulmuşken coğrafi rota yerine gene teknik yarış hareketleri fazla olan orsa – pupa aynı rotayı yapacağımızı anons etti. Gene hızlı bir adrenalin dolu güzel bir start ile başlayan yarışta hava biraz daha artarak devam etti. Son finiş’e giderken iyice artan ve ekibimize balonda biraz fazla geleceğini düşünen Burak kaptanımız balon bastırmadı ve finiş hattını ayı bacağı genoa ile kestik. Bir kez daha yarışta önce can sonra canan olduğunu anladık.

Akşam Çeşme’nin her zamanki güzel kokteyli ve bir önceki ayağın kupa töreni vardı. Tüm ekipler gerek günün kritiğini gerek ertesi günün tahminlerini bir arada, birbirlerini kızdırarak, gülüşerek güzel sohbetlerin yanında kupalarını alarak töreni bitirdiler.

10 Mart Pazar sabahı brifing’de günün rotasının coğrafi olduğu açıklandı. Rotamız; Alev Adası, kardinaller ve sancakta, kardinaller iskelede, Alev Adası iskelede ve finiş olarak yapılacaktı.

Start arkasından biz ve iki tekne uzun olan orsa kolunda rotanın sancak tarafı, sahil tarafını tercih ettik. İskeleden tazelenen havanın etkisi ile uzun adaları grubumuzun sonlarında döndük. 70-80 derecelik bir apaz kolunda kardinallere kadar asimetrik balonumuzu bastık ve yer yer önce ana yelken sonra gerektiği zamanlarda balonumuzu boşlayarak 1 saatlik bir seyrimiz oldu. Balon trim’inde olduğumdan dolayı tekne yattıkça rüzgar üstünde ayakta hem kendime hakim olmak hem de teknenin performansını düşürmeden trim yapmak biraz yorucu ve zor oldu. Kardinallerin arkasında uzun bir pupa seyri bizi karşıladı. Grubun arkasında olduğumuzdan kaptanımız riske girerek ön tarafı yakalamak için çok farklı bir rota yapsa da bizim grupta olmayanları geçebildik. Haftayı grup 4’üncüsü olarak bitirdik.

Her yarış hepimize birçok öğreti bırakıyor. Bu haftaki öğretimiz biraz acılı oldu. Teknede kokpit tabanına açılmamış su şişesi bırakmamayı öğrendik. Kavança ve tramola esnasında hepimiz yelkenlere ve yaptığımız işlere baktığımızdan dolayı üzerine basıp düşebiliriz. Nitekim kavança esansında Burak arka kokpite yere bırakılan açılmamış bir su şişesine basarak kayıp kokpit ile güverte birleşim yerine bacağını vurdu ve bayağı hasar aldı.

Teknemiz toplanıp transfer moduna geciktikten sonra havanın müsait olması ile beraber Bodrum trofesine, oradan Çeşme trofesine, arkasından Marmaris trofesine gitmeye ve bize daha güzel anlar yaşatmak için Ege Denizi’nde  gezinmeye devam edecek….

 Denizi, yelkeni ve teknemizi seviyoruz.

Yazı: İlke Kardelen

Kamera ve Fotoğraflar: İlke Kardelen Arşivi

Yayına Hazırlayan: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşudur.

Yorum Yap