İstanbul Yelken Kulübü'nde ''Çanakkale Savaşı Sergisi''

Bu gezeceğiniz Çanakkale Savaşı Sergisi farklı bir sergi. Bu sergide düşman kesinlikle yok. Anafartalar Komutanı Mustafa Kemal Paşa’nın savaş sonrası yazdığı bir mektup bu sergimizin ana fikridir.

Büyük Önder bu mektubunda yabancı ülkelerin şehitlerinin annelerine aşağıdaki cümleyi yazar.

 “Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır”

Bu savaş dünyayı değiştirmiş bize Atatürk’ümüzü ve Kurtuluş Savaşı kahramanlarımızı, İngiliz ve Fransız kolonilerinde yaşayan halklara ise kimliklerini kazandırmış bir savaştır. Bu savaştan sonra “ben İngilizim” diyen Avusturalyalı ve “ben Fransızım” diyen Cezayirli sayısı çok azalmıştır.

Bu savaş dünyanın gördüğü, gerçek askerlerin savaştığı son centilmenler savaşıdır. Son savaşlarda gördüğümüz gibi sivil yerler bombalanmamış, şehirlere bombalar düşmesin diye aşırı özen gösterilmiştir. Düşmana büyük saygı duyulmuş, yaralılar beraber toplanmıştır. Siperden sipere tütün, çikolata atılmış. Ölen bir şehidin üstünden çıkan bir kadın, yaşlı bir insan veya bir çocuk resmi herkesin gözlerini nemlendirmiştir.

 

Sergimizde kolay sunum için bölümler yaptık. Başlangıçta savaşan ülkelere, komutanlara, savaş gemilerine, esirlere ait kartpostal ve resimleri paylaştık. Sonra fazla bilinmeyen öykülere sıra geldi. Bombacı Ali Çavuş’u, büyük Fizikçi Moseley’i, İngiliz şair Rupert Brook’u, Churchill’in ünlü yelkenci, balıkçı ve denizci birliği Hood’u, Bouvet zırhlısının 3 dakikada sulara gömülmesini sunduk. Sonra bugüne kadar hiç yazılmayan savaşta bombayla ölen balıkların toplanıp yenilmesini ve Fransız subayların yaptığı tarihi eser kaçakçılığını anlattık.

 

İstanbul Yelken Kulübü ile Çanakkale arasında köklü bir bağ vardır. Başkanlarımızdan Süleyman Dirvana’nın teknesinin adı Seddülbahir, ünlü hocamız Orhan Akra'nın teknesinin adı Kilitbahir’di. Başkanımız Süleyman Dirvana kendi arzusu ile Seddülbahir'e gömülmüştür.

 

Son söz olarak yine tekrarlamak isteriz, biz bu sergide kimseyi düşman olarak görmedik.

Yazı ve Fotoğraflar: İstanbul Yelken Kulübü

Yayına Hazırlayan: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşudur.

Yorum Yap