Su Altında Dikkat Edilmesi Gereken Canlılar ve Tedavi Şekilleri

Aslan Balığı

 Aslan balığı (Pterois miles)

 

Ülkemizde iki tür aslan balığı yaşar (Pterois miles ve pterois volitans)

Pterois miles türünün boyu ortalama 15-35 cm kadardır. Vücudunda kırmızı, beyaz ve siyah renkli bantlar vardır. Fotoğraf üzerinde iki türü ayırt etmek zordur. Aralarındaki temel fark yüzgeç sayısıdır, miles türün ’de 10 tane sırt 6 tanede anal yüzgeç bulunur. Volitansta ise 11 tane sırt 7 tanede anal yüzgeç bulunur. Tek ya da grup halinde avlanırlar, genelde bir yerde sabit durur yakınlarından gecen küçük balığa hızlıca saldırıp ağzını açar ve balığı yutar. 

 

Akdeniz’deki başka hiçbir türe benzemeyen bir vücut yapıları vardır. Dikenleri çok zehirlidir, sokarsa mutlaka hastaneye gidilmelidir. Üst kısımlarında bulunan iğnelerin insan ile teması sonucunda birkaç gün süren yanma, terleme ve solunum zorluğu görülebilir, hatta ölüme bile neden olabilir. Aslan balığının dikeni battığı zaman yapılması gereken; ilk olarak o bölgeyi sıcak suya tutmak. Bu suda yaklaşık 30-60 dakika arasında beklettiğimiz zaman zehrin etkisi azalıyor. Daha sonra kişide ortaya çıkan belirtilere göre tıbbi tedavi de gerekebilir ama ilk yardımda yapılması gereken sıcak suda bekletmek.

 

Sayıları çok hızlı bir şekilde artmaktadır ve istilacı bir tür olarak adlandırabiliriz doğal düşmanı yok denecek kadar azdır bu yüzden avcılığına teşvik edilmelidir.                                                           

 

Yapılmış Yorumlar (1)

Yasemin ddk
02 Şubat 2024, 21:59

👏👏

Yorum Yap