Kim Korkar Asimetrik Balondan?
Asimetrik Spinnaker (Gennaker, Asimetrik Balon veya Blister diye de isimlendirilir), son zamanlarda yelkenciler arasında oldukça popüler olmaya başladı.
Yelkenciler, onu daha çok tanımaya ve nasıl kullanılacağını da öğrenmeye çalışırken, dikkat çekici renkleri ile kullanıcıları cezbediyorlar..
Şüphesiz, hali hazırda, Asimetrik Balonların birçok çeşidi var ve yelken yapımcıları, sürekli yeni modelleri, değişik form ve ölçülerde deneyerek, bütün deniz ve seyir koşullarına uygun yeni modeller geliştirmeye çalışıyorlar.
İmkansız diyemesek de, rekabet halindeki değişik yelken firmaları arasında, doğru şekil ve ölçü hakkında konsensüs oluşturmak oldukça zordur. Yine de uzun bir süredir bu konuyu incelediğim, dizayn ve imalatını yaptığım için elimde sizin ile paylaşabileceğim epeyce sonuç var.
Modern asimetrik balonların ilk öncüllerinden bazıları, baş istralyaya tutturulmuş, basitçe büyük, derin, hafif inşa edilmiş, naylon kumaştan yapılmış baş yelkenlerdi. Bu "şişman sürükleyiciler" bir tekneyi rüzgar yönünde şaşırtıcı derecede iyi bir şekilde çekmeyi başardılar ve kurulumu ve kullanımı çok kolay olduğundan, özellikle gezici denizciler arasında kısa zamanda popüler hale geldiler. “Cruising Shot” terimini kullanan kimse kaldı mı bu yüz yılda bilmiyorum fakat 80’li yıllarda bu terim oldukça popülerdi. Konsept yavaş yavaş gelişti ve orsa yakası baş istralyadan serbest bırakıldığında, yelken gerçek bir "uçan" yelken haline geldi; baş yelkenden çok, balon gibi bir yelken.
Asimetrik balonların kullanıcıyı cezbeden en başlıca özellikleri kullanım kolaylığıdır. Simetrik balonlara göre daha az personel ve daha az ekipman gerekir ve bu yüzden daha sık kullanılır. Apaz ve Pupa seyirlerinin daha eğlenceli, her zaman hızlı olmasa da çok yönlü olmasını, dar açılarda da kullanılabilirliği ile sağlar.
Daha sonra daha etkili bir boyut ve şekil arayışı geldi. En iyi boyut ve şeklin, kullanım amacı ile çok ilgisi vardır. Yarış tekneleri, farklı rüzgar açıları ve rüzgar hızları için farklı boyutlarda, şekillerde ve malzemelerden oluşan birkaç farklı asimetrik balona ve belki simetrik balona da sahip olacaktır. Ancak çok yönlü kullanım açısından, pek çok yelken yapımcısının artık “Çok Amaçlı” (All Purpose veya AP) iyi bir asimetrik balonun, rüzgar yokken sönmüş halde, eteğini denize kaptırmayacak kadar, mümkün olduğu kadar uzun bir orsa yakası “SLU” uzunluğuna sahip olması gerektiği konusunda hemfikir olacağını düşünüyorum.
Alt Yaka uzunluğu “SFL” hep tartışma konusu olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Birçok yelken üreticisi, alt yaka uzunluğunun, teknenin J ölçümünün yaklaşık %160’ı olduğu, “All Purpose” asimetrik balon tasarımını pazarlamıştır. Modern (biraz daha düz) kesit şekline sahip bu yelkenlerin, tıpkı geleneksel Simetrik Spinnaker’ler gibi, J'nin %180’i kadar bir alt yaka uzunluğuyla çok iyi çalıştığını biliyoruz. Daha geniş olan asimetrik balonun hafif havalarda çökme veya zor uçma eğilimi olmakla birlikte, daha dar olanların performansı da size daha yetersiz gelebilir elbette.
Asimetrik balonun yarı yüksekliğindeki kesit de (SHW) önemli bir değişkendir. OneDesign yarışları için tasarlanan asimetrik balonlar veya geniş açı için simetrik balon yerine kullanılacak asimetrik balonlar, genellikle alt yaka ölçüsünden çok daha büyük bir orta kesite sahiptir. Ancak ortaya çıkan şeklin ne kadar abartılabileceğine dair birtakım sınırlamaları vardır. Gerçek şu ki, orta kesiti ne kadar fazla büyütmeye çalışırsanız, bu omuzları desteklemek için o kadar fazla kamber (Tor)(derinlik) gerekir, dolayısıyla "geniş kesitli" bir asimetrik balon genellikle esen havalarda veya rüzgar açısı daraldıkça, kullanması zor, biraz abartılı bir yelken haline gelir.
En iyi performans beklenen bir AP asimetrik balon için genel olarak farklı şekil ve boyutlarda olsalar dahi, orsa yakası maksimum ölçüsünde ve alt yaka uzunluğu J'nin %180’i ve orta kesiti alt yaka ile aynı genişlikte veya biraz daha dar olması şaşırtıcı derecede iyi çalışıyor. İlk bakışta böyle bir yelkenin orta kısmı biraz dar görünebilir ancak bu, kontrol etmesini güçleştirecek kadar büyük "omuzlar" taşımadığı anlamına gelir. Daha dar açılarda yelken daha gergin, daha düz bir orsa yakası olacak şekilde trim edilebilir ve kesit şekli buna bağlı olarak düzleşebilir. Bu yelkenlerin etkili bir şekilde trim edilebilmesi ve gerektiği zamanlarda yükseltilerek daha geniş açılarda koşarken omuzların hava şartlarına göre dışarıya doğru çıkabilmesi harika bir durumdur.
Gezi amacı ile kullanılan ve yüksek performans beklentisinden çok, az sayıda personel ile güvenli kullanım beklenen Asimetrik balonlar için durum biraz daha farklı. Alt yaka uzunluğunun J’nin %160’ı ve orta kesitin alt yakanın %95’i kadar olması, gerçekte yelken alanını orantısal olarak çok düşürmese de biraz performanstan ödün vererek tekneyi daha stabil ve hata kaldırır duruma getirecektir.
Iskota köşesi (Clew) yüksekliği başka bir değişkendir. Iskota gevşetildikçe güngörmez yakası “SLE” gerginliği azalır ve yelken güngörmez yakası rüzgar altına doğru kıvrılır. Bu durum performans kaybı yaratır. Güngörmez yakası üzerindeki "aşağı" çekişi etkili bir şekilde korumanın iyi bir yolu, ıskota köşesinin oldukça yüksekte (tipik olarak bumba yüksekliğinde veya buna yakın) kesilmesidir.
Bu temel parametreleri güzel yapılmış bir yelken formu ile birleştirirseniz, rüzgarı aldığınız açıya bağlı olarak şaşırtıcı derecede geniş bir yelpazede trim yapılabilen bir yelkene sahip olursunuz. Karula yüksekliği, Orsa yakası gerginliği, Iskota halatı gerginliği ve twist, ortaya çıkan yelken formu üzerinde önemli etkiye sahiptir.
Tri-Radial panel düzeni, bu yelkenlerin farklı koşullar altında üzerine binecek çok çeşitli yükleri karşılamaya yardımcı olacaktır.
Hafif hava için elbette 0,5 oz’luk Asimetrik Spinnaker daha çabuk dolacak ve kolayca uçacaktır, fakat farklı hava koşullarında kullanım için 0,75- 0,90 oz veya 1,5 oz (tekne boyutuna bağlı olarak tabi) zor koşulları daha fazla tolere edebilecek, daha sağlam bir yelken sunar. (1 sm oz= 42.83 gr/m2)
Asimetrik balon için bir soket (bazıları sock, snuffer veya çorap diye bilir) de edinebilirsiniz. Bu, az sayıda personel ile asimetrik balon kullanırken denize düşürmeden, endişelenmeden, ekibe fazla bağırmadan toplamanıza yardım edebilir. Şimdi tek yapmanız gereken, ıskota halatlarınızı içeriden mi yoksa dışarıdan mı kavança edecek şekilde donatacağınıza karar vermek!
Yeni asimetrik balonunuz teslim edildi. Büyük olasılıkla, soket ile birlikte hem de. Asimetrik balonu basmaya hazırsınız.
Durun, durun. İlk önce ayarlamanız gereken birkaç şey var.
Teknenize geldiniz, gerekli birkaç ekipmanı hazırlarken yelken çantasını baş güverteye bırakın. Her biri teknenizin uzunluğunun yaklaşık iki katı kadar olan en az bir veya iki Iskota Halatına ihtiyacınız olacak. Elinizde rahat oturan ve
a) İyi bir kavrama sağlayacak.
b) Iskota vinci üzerinde yeterli tutuşa sahip olacak kadar kalın bir halat seçin.
Ancak çok da kalın olmasın çünkü asimetrik balonun hafif esintilerde de uçabilmesini istiyorsunuz. Bu yüzden suyu emmeyen ve çok da ağır olmayan bir ıskota halatı tercih edin.
Iskota Halatlarını yelkenin ıskota Köşesine bağlayın. Yelken, sokete önceden takılmış durumdayken, tüm ünitenin üst bağlantısını, Soketin ağzından sarkan Tack ve Clew diye açıkça işaretlenmiş karula ve ıskota köşelerini kolayca tanımlayabilirsiniz.
İki ıskota kullanmayı tercih ederseniz, tekneyi dönüşte yönlendirirken, bir ıskotayı gevşetip diğerini gererek, tıpkı ön yelkende olduğu gibi yelkeni kavança edebileceksiniz. Bazı denizciler hava durumuna da bağlı olarak yalnızca bir ıskota halatı kullanmayı tercih ederler ve kavança ederken yelkeni söndürürler sonra ileri giderek tek ıskotayı Baş istralyanın etrafında yürütürler, onu yeni rüzgar altı tarafındaki ıskota makarasından geçirip vince doğru yönlendirirler ve sonra yelkeni tekrar doldururlar. Belki de uzun bir okyanus etabındaysanız ve uzun süre yalnızca bir kez ve hafif esintilerde kullanacaksanız veya hava hafif olduğunda yelkenin kolayca uçması için boştaki ıskota halatının ağırlığını taşımasını istemiyorsanız bu sorun değil. Şahsen ben, çoğu durumda iki ıskota kullanmayı ve her ikisinin de teknenin her iki yanında kendi ıskota makaralarından geçirilmiş olmasını tercih ederim.
Ayrıca bir "Tack Line" halatı da gerekiyor. Bu, yaklaşık olarak ıskotalarınızla aynı çapta olabilir ve yelkenin Karula köşesinden (Tack), pruva üzerinde alabildiğiniz kadar ilerideki bir bloktan veya belki Baston (Bowspirit)’dan geçerek kokpite geri dönecek kadar uzun olmalıdır. Yük altında çekebileceğiniz bir donanıma da (belki vinç veya makara sistemi) sahip olmalıdır.
Yelkenin karula köşesini mümkün olduğu kadar ileri bir noktadan bağlamak isteriz, böylece yelkeni arma ve donanımın tamamından ve eğer varsa pulpit den de uzaklaştırmış oluyoruz. Bazı durumlarda, bu bir baston marifeti ile de olabilir. Tack halatını Tack makarasından kıça doğru yönlendirmeden önce yelkenin Karula köşesinden başlayarak, her şeyin üzerinden ve dışından geçirdiğinizden emin olun. Balon halatlarını donatırken, Karula ve Iskota köşelerinden gelen halatların nereye gitmesi gerektiğini, yelken "uçan durumdayken" hayal etmek, muhtemel karışıklığı önlemek bakımından da yardımcı olacaktır.
Tack Line halatını yelkenin karula köşesine bağlayın. Onu karula makarasından geçirip baş istralyanın sancağından veya iskelesinden donatarak güverte üzerinden kokpite kadar götürün.
Tack Line halatını baş istralyanın hangi tarafından kurduysanız yelkeni basmayı, baş istralyanın aynı tarafından planlamanız işinizi kolaylaştırır. Tack Line halatını, asimetrik balonun pruvadan birkaç metre yüksekte uçabilmesine yetecek kadar gevşek bağlayın.
Şimdi balon mandarınızı bulun ve onu yelkenin tepesine bağlayın. Birden fazla balon mandarınız varsa, Tack Line halatını yönlendirdiğiniz tarafındaki mandarı seçin. Yukarıya bakın ve mandarın, yelkenin başına doğru giderken, ön istralyanın etrafında dolanmadığından emin olun.
Tamam, epeyce ilerleme kaydettik. Şimdi, tıpkı simetrik bir balon için normal ıskotalarda olduğu gibi, ıskotalarınızı ilgili ıskota makaralarına geçirin; bunlar kıç tarafa doğru oldukça geride olmalıdır. Her iki ıskotanın da her şeyin dışında olduğundan emin olun. Basit anlatımla, bir ıskotanın doğrudan kıç taraftaki ıskota makarasına doğru uzanacak, diğeri ise teknenin diğer tarafındaki ıskota makarasına gitmeden önce, baş istralyanın önünden dönerek ondan sonra arkadaki ıskota makarasına gitmesi gerekecektir
Eğer bunu doğru yapmazsanız, işleri karıştırmaya başlayacağınız yer burasıdır. Baş istralyanın Tack Line halatı ile aynı tarafında olacak aktif Iskota halatınızı seçin. Bu ıskotayı, yelkenin Iskota köşesinden başlayarak çarmık tellerinin dışından, vardevela tellerinin üstünden ve en dışından, ıskota makarasına kadar geriye götürün, içinden geçirin ve sonra kullanacağınız vince doğru götürün.
Şimdi boştaki (Tembel) Iskotanızı nasıl yöneteceğinizi seçmelisiniz. İki yöntem var.
(1) Tack Line halatının arkasından, baş istralyanın önünden ve teknenin diğer tarafından arkaya doğru yönlendirilebilir ya da...
(2) Tack Line halatının ve baş istralyanın önünden ve teknenin diğer tarafından arkaya doğru yönlendirilebilirsiniz.
Çok büyük bir fark gibi görünmese de epeyce fark var. İlk durumda, boştaki ıskota uçmaya başladığında yelkenin içinde (rüzgar üstü tarafında) olacak. İkinci durumda ise boştaki ıskota yelkenin dışında (rüzgar altında) olacak. Buradaki fark, kavança zamanı geldiğinde yelkenin ve ıskotanın nasıl kontrol edileceğini belirler. Her iki sistemin de artıları ve eksileri mevcut.
Boştaki ıskota yelkenin iç tarafından donatıldığında, yelkeni, yelkenin orsa kısmı ile baş istralya arasındaki, görece dar boşluktan geçirmeniz gerekecektir. Bu, yelkenin üzerindeki yükün boşaldığı kavança anında, biraz antrenmanlı olmayı ve iyi bir zamanlama yapmayı gerektirebilir. Zamanlama doğru olmazsa birtakım zorluklar oluşabilir, ıskotalar içeriden donatıldığı için başka bir alternatifiniz yoktur. Yelkenin illa ki o boşluktan, doğru zamanlama ile geçmesi gerekecektir!
Yelkenin dışından dönen boştaki ıskota ile kavança tekniğiniz biraz farklıdır. Bu durumda, tam rüzgarı tam iğnecikten aldığınızda (180 derece), ıskotayı tamamen boşlarsınız, böylece yelken bir bayrak gibi rüzgar yönünde düz bir şekilde uçar. Daha sonra dönüşünüzü tamamlar ve yeni ıskotayı doldurmaya başlarsınız. Kulağa basit geliyor değil mi? Gerçekten de basit, yeter ki bunu gevşek ıskotayı denize düşürüp teknenin altında bir yerlere takılmadan yapmayı başarın. Seçim sizin, ben rüzgar şiddeti ve personelin yetenekleri doğrultusunda bazen “içeriden” bazen de “dışarıdan” kavança etmeyi tercih edebiliyorum.
***
Tamam, Asimetrik balonunuzu donattınız. İlk denemelerinizde hafif veya orta -hafif bir bir havada denize çıkmayı tercih edin. Varsayalım ki Tack Line halatınızı baş istralyanın iskele tarafından donattınız ve yelkeni sancak kontra seyir yaparken basacaksınız. Neta hale geldikten sonra, biraz rüzgâr altına doğru rotanızı düşürün, rüzgarı sağ omzunuzun üzerinden geldiğini hissedeceğiniz şekilde bir rota tutun (sancak kontra için). Ana yelkeni de rotanıza uygun şekilde boşlayıp trim yapın. Bırakın dümeni de başkası devralsın (veya otomatik pilot da olur). Asimetrik balonu basmadan önce, Balon soketinin ağzından sarkan halatın halkasını bulun. Bu sonsuz düzenek soket halatıdır. Yani bir uçtan çekince soketi yükseltir, balonu serbest bırakır, diğer taraftan çekince soketi aşağıya çeker ve balonu toplar. Asimetrik balon basılınca bu halatı bağlayabileceğiniz bir yer seçtiğinizden emin olun (mesela direkteki bir koç boynuzu), böylece toplama halatı her zaman elinizin altında olur.
Şimdi asimetrik balonu mandarına bağlayıp basın. Artık soket uzun, gevşek bir sosis gibi dümdüz aşağı sarkacak. Rüzgar altı ıskotasının vince kadar serbest ve her şeyden uzak bir şekilde donatıldığını kontrol edin. Tack Line halatında bir metre kadar boşluk olmalı ve sabitlenmelidir. Şimdi Soketi kaldıran soket halatını çekin. Yelkeni tamamen serbest bırakacak şekilde soket ağzını gidebildiği kadar yukarı kaldırın. Ancak yukarıya bakın ve soket ağzının direk ile baş istralya arasına sıkışmadığından emin olun. Bunu önlemek için soketi birkaç santim indirmeniz sorun olmaz.
Asimetrik balon artık serbestçe dalgalanacak ve siz rüzgâr altı ıskotasını doldurana kadar yapraklanmaya devam edecektir. Yelkenin yapraklanması durana kadar ıskotayı doldurun. Aynı Genoa trimi yapar gibi. Dümene döndüğünüzde, yelkenin tekneyi çok fazla yatırmadan fark edilir ölçüde yürütmeye başladığını göreceksiniz. Çok güzel, işte yüzünüze tebessümün yerleştiği an bu!
Peki ya şu Tack Line halatı ne olacak? Yelkenin orsa yakasının boyu öyle ayarlanmıştır ki:
a) Yelken dümdüz duruyor olsa bile (rüzgâr yokken!) karula köşesi denize ulaşmamalıdır ve
b) Karula köşesi, orsa yakasını germek, daha dar açıya göre trim yapmak için bodoslamaya kadar (veya bastonun ucuna kadar) gerebilecek şekilde çekilebilmelidir.
Peki ne kadar sıkı veya gevşek? Açınızı rüzgar kıç omuzluktan gelene kadar düşürün, bu şekilde beklenmedik şekilde kavança atmazsınız. Iskotanızı, yelkenin orsa yakası tersleyene kadar hafifçe boşlayın. Tersleme başladığı anda ıskotayı biraz doldurun hemen ve sonra ıskotayı kilitleyin. Sonra Tack Line halatını yavaşça gevşetin. Bu noktada Yelkenin Karula köşesinin hareketini dikkatli izleyin.
Köşe düz yukarıya mı, yukarıya ve biraz rüzgar altına mı, yoksa yukarıya ve rüzgar üstüne doğru mu hareket ettiğine dikkat edin.
Yelken düz yukarı hareket ederse, Tack Line halatını boşlamak ve yelkenin daha yükseğe uçmasını sağlamak işe yarayacaktır, bu da yelkenin torlanmasına ve daha fazla rüzgâr yakalamasına olanak sağlayacaktır.
Yukarı doğru ve rüzgar üstüne doğru hareket ederse, bu, tam pupa noktasına çok yakın olduğunuz anlamına gelir ve yine yelkenin rüzgâr üstüne doğru daha fazla dönmesine ve daha fazla alanı rüzgar üstüne çıkarmasına izin vermek için Tack Line halatını gevşetmenin faydası olacaktır.
Yelken yukarıya ve rüzgar altına doğru hareket ediyorsa, açınız biraz dar demektir ve teknenizin boyutuna bağlı olarak muhtemelen Karula köşesini bodoslamanın 1 veya 1,5 metre yukarısında uçarken bırakmalısınız. Daha da dar açıya giriyorsanız, yelkenin Karula köşesini bodoslamadan yaklaşık 60 cm- 1 metre civarında yukarıda olacak şekilde Tack Line halatını çekin. Peki ne kadar gevşeteceğiz veya gereceğiz? Bunun kesin bir formülü yok. Yelken şeklini ayarlamak için sadece Karula yüksekliğini kullanın. Karula köşesi ne kadar alçak olursa, yelkenin orsa yakası o kadar düz olur ve yelken şekliniz o kadar Genoa şekline yaklaşır (Dar açılar için daha iyidir). Karula köşesi ne kadar yüksek olursa, yelkeniniz o kadar geniş uçar (geniş açılar için daha iyidir). Her ikisinin de fazlası başınızı belaya sokmaz, ancak teknenin hızını düşürebilir. Her rüzgar açısı için optimum karula yüksekliğini bulana kadar biraz deneme yapmanız gerekebilir. Yelkenciliği basit tutmayı sevenler için başka bir seçenek de karula köşesinin yüksekliğini ortalama bir yüksekliğe ayarlamak ve sonra onu orada bırakmaktır. Fazladan bir trim ihtiyacı olmadan da yelkenin oldukça iyi çalıştığını (fakat en iyi şekilde değil) göreceksiniz.
Şimdi sıra ilk kavançamıza geldi! Tıpkı simetrik bir balonla (veya genoa ile) yaptığınız gibi, kavança yaparken bir ıskotanızı boşlayıp, diğerini çekebilir, yelkeni tamamen söndürebilir, Genoa’nın önünden geçirip kavança edip tekrar doldurabilirsiniz Seçiminiz, önemli ölçüde size yardımcı olacak ekibinizin olup olmamasına bağlı olacaktır. En başta, Asimetrik balonun ıskota halatlarını donatırken, ekip durumuna da bağlı olarak, boştaki ıskotayı Tack Line halatının dışından mı yoksa içinden mi geçireceğiniz kararınızı vermiş olmalısınız.
Yelkeni hazırlarken boştaki ıskotayı Tack Line halatının dışından geçirdiyseniz, dışarıdan bir kavançaya hazırsınız demektir. Bu boştaki ıskotanın Asimetrik balonun tamamen rüzgâr altından dolaştığı durumdur. Bu tür kavança için, rüzgâr tam pupadan gelene kadar rotanızı düşürün. Aktif ıskotayı tamamen gevşetin, böylece yelkenin ıskota köşesi teknenin önünde bir bayrak gibi rüzgâr yönünde düz bir şekilde uçar. Bu ıskotaların neden bu kadar uzun olması gerektiğini şimdi anladınız sanırım.
Şimdi, kavançayı yavaş yavaş tamamlarken, yelken dolana ve artık ön yaka yapraklanması durana kadar yeni ıskotayı hızla çekin. Oldukça basit değil mi? Fakat, eğer boştaki ıskota halatını sudan uzak tutmaya dikkat etmezseniz, sorun yaşayabileceğinizi biliyorsunuz. Bu şekilde kavança atmanın muhtemel tek dezavantajı budur.
Bazı asimetrik balonlarda resimdeki gibi boynuz benzeri bir detay bulunur. Bu balonun dışından gelen boştaki ıskotanın takılarak, denize düşmesini engeller. Fakat bıştaki ıskotanın bir talihsizlik eseri boynuza takılmayacağı ihtimalini göz önünde bulundurarak, yine de dikkatli olmak gerekir.
Kavançanın diğer türü “içeriden kavança”, boştaki iskotanın Tack Line halatının içinden, yelkenin rüzgar üstünden donatılmasıdır. Bu tür kavança için, rüzgâr tam pupadan gelene kadar rotanızı düşürün, bu arada aktif ıskotayı yavaşça gevşetin ancak yelkeni dolu tutun. Belli bir noktada asimetrik balon ana yelken tarafından örtülerek sönmeye başlayacak. Bu noktada, kavançayı tamamlarken, aktif ıskotayı tamamen gevşetin ve yeni ıskotayı mümkün olduğunca hızlı bir şekilde çekin. Yelkeni kendi orsa yakası ile baş istralyanız arasındaki boşluktan hızla çekmek zorundasınız. Bu aşamada ıskota köşesinin diğer tarafa kolayca geçmesi için bir kişinin el ile yardım etmesi de gerekebilir.
Dışarıdan kavança ile bunun arasındaki fark, bu kavançada boştaki iskotayı denize düşürme riskinin olmamasıdır, ancak yelkeni bu boşluktan geçirip tekrar doldurup düzeltmek bir zamanlama ve pratik meselesidir.
Tıpkı Genoa ve Jib yelkenlerde olduğu gibi, yelkenin orsa kısmına doğru düzenli aralıklarla rüzgar tüyleri eklemek yararlı olabilir. Bun tüyler size, yelkenin trimi bozulmadan çok önce ıskotanın gevşetilmesi ya da gerilmesi gerektiğini size gösterecektir.
Ayrıca asimetrik balonun formunun, tıpkı ön yelken gibi, ıskotadaki değişikliklere tepki vereceğini de göreceksiniz. Normalde asimetrik balonlar, uçarken yelkenin uygun şekilde (ancak aşırı derecede değil) bükülmesini sağlamak için yaklaşık bumba yüksekliğinde bir ıskota köşesi olacak şekilde tasarlanmıştır.
Iskotalar normalde kıç tarafa yakın bir yerde konumlanmış ıskota makaralarına yönlendirilir (simetrik bir balonun ıskotaları gibi). Ancak genellikle geniş açılarda (veya yelkenin tasarımına da bağlı olabilir), yelkenin güngörmez yakasının aşırı derecede rüzgâr altına doğru kavislendiğini ve güç kaybettiğini görebilirsiniz. Bu yelkenin kesimine bağlı olacaktır. Bu durumda, yelkenciler ıskota halatlarına birtakım düzelticiler (veya "Barber Hauler) donatmayı tercih edebilirler. Bunlar, her bir ıskota halatının üzerinde hareket eden küçük bir makaraya bağlanmış ekstra, hafif halatlardır. Yaklaşık teknenin ortalarında, küpeşte rayına veya bir mapaya tutturulan makaradan geçirilerek, kolay ayar yapabilmek için kokpit civarında bulunan bir kilide yönlendirilir.
Aktif rüzgar altı ıskotanıza bağlı Barber Hauler’ı gerdiğinizde, sanki ıskota makarasını ileriye doğru hareket ettirmişsiniz gibi, ıskota çekiş açısını etkili bir şekilde değiştirebilirsiniz. Barber Hauler’ı boşlayacak olursanız balonun güngörmez yakasındaki gerginliği azaltıp mesela ana yelkene gelen ters rüzgâr etkisini veya teknenin fazla yatmasını azaltmak gibi bir faydalar sağlayabilirsiniz.
Evet, hepsi bu kadar. Şimdi denize çıkıp asimetrik balon ile oynama zamanı.
Asimetrik balon trimi ile ilgili önemli temel noktalar şunlardır:
1) Yelken orsa yakası tersleyene kadar ıskotayı yavaşça boşlayın ve ardından terslemenin durmasına yetecek kadar yeniden çekin.
2) Karula köşesi yüksekliğini, dar açılar için düzleştirilecek (Tack aşağıdayken daha dar açı) veya geniş açı için derinleştirilecek (Tack köşesi, yukarıdayken, daha geniş açı) şekilde ayarlayın.
Rotanızı sabitlemeniz gereken kesin bir hedef noktanız olmadığı sürece, yelkeni teknenizin seyir açısına en uygun pozisyona kolayca ayarlayıp, ardından ıskotayı kilitleyebileceğinizi ve tıpkı bir genoa gibi rüzgâr tüylerine bakarak teknenize yön verebileceğinizi de keşfedeceksiniz.
Daha anlatılabilecek çok teknik ve taktik detay var ama, başta söylediğim gibi, yeni başlayanlar için asimetrik balonlar... İleride daha fazla detaya gireriz.
İyi eğlenceler!
Yazı-Fotoğraflar-Teknik Çizimler-Kamera: Mehmet Ali Yelkenbiçer
Yapılmış Yorumlar (4)
Mehmet Ali, fevkalade faydalı, çok güzel bilgiler vermişsin, teşekkürler. Rüzgarın kolayına olsun !.
Çok teşekkür ederim.
Çok detay ve bilgiyi nispeten kolay anlaşılır hale getirmek hiç de kolay değil. Eline sağlık Mehmet Ali'cim bilgilendirmen için.
Çok teşekkür ederim.