‘Marintürk İstanbul City Port’ Pendik Marinada ki Güzel Kız

Duyar gibi oluyorum; Yelkencinin Gazetesi’nde niçin klasik motoryat?

Ben sizlerinde bu güzel kızı tanımanızı istedim.

İstanbul / Tuzla’da faaliyet gösteren Taka Yatçılık Ltd. Şti sahibi Gemi İnşa Yüksek Mühendisi O. Tanju Kalaycıoğlu ile uzun yıllara dayanan bir dostluğumuz var. Fotoğrafını gördüğünüz güzel kıza 14 Kasım 2022 tarihinde Pendik marinadaki ‘’Cryptom Bosphorus Boat Show’’ fuarını Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Özge Durmuş ile beraber gezerken A iskelesinde rastladık.

Aşağıda izleyeceğiniz video’yu Marintürk çekek sahasındaki görevli, değerli dostumuz Nurettin Sukes gönderdi. Bende kareleri sizler için birleştirdim.

 

 ‘’LARIMAR’’ isimli klasik motoryatın tasarım ve projesini O. Tanju Kalaycıoğlu çizdi. Teknenin boyu 24 metre. 2011 yılında Yener Tekne’nin sahibi Nurettin Yener tarafından ahşap lamine epoksi tekniğiyle Lale Atman için inşa edildi. (Lale Atman, yatçılık ve atçılık konusunda çok tanınan merhum Özdemir Atman’ın kızı) LARIMAR karaya çekildiği zaman halen üzerinde 2011 yılında atılan boya orjinal olarak duruyordu.

‘’LARIMAR’’ inşa edilirken Lale Atman ile birlikte Ömer Pekman bilfiil LARIMAR’IN inşasında görev yaptılar. Daha sonra Ömer Tekman hakkın rahmetine kavuştu. 

Gelelim güzel kız konusuna…

Birçok konuda toplumumuzun örnek aldığı yabancılar tekneyi dişi, denizi erkek kabul ederler. Fakat bizde sadece yatların değil gemilerin bile birçoğunun ismi erkek adı ve soyadıdır.

Fotoğraf: Doğan Gürbüz / Rıhtımda solda annemiz Gül Kamer Gürbüz

Yıllar önce benim tasarımım olan, ağabeyim Doğan Gürbüz’ün 1979 yılında İzmit / Halıdere'de Hüsnü Altınbilek atölyesinde yaptırdığı 6.20 m boyundaki 6 hp lombardini makineye sahip olan Yole yelkenlinin adı ‘’Gürbüz’’ idi. 

Fotoğraf: B. Hulusi Gürbüz

 

Sonra ağabeyimin büyük oğlu dünyaya gelince merhum babam Bekir Gürbüz’ün direktifi ile - emir demiri keser misali - Yole yelkenlinin adı ‘’Fatih Gürbüz’’ olmuştu.

Fotoğraf: B. Hulusi Gürbüz / S. Servet Gürbüz benim bulunduğum tekneye teğet geçerken

 

Yıllarca yole yelkenliyi kullandık. Yole’nin en önemli özelliklerinden biri baş kasara ve kıç kasaradaki ‘’teak’’ağaçları ‘’TCG B 70 Yavuz’’ kruvazörüne aitti. 1985 yılında satılığa çıkarttık.

Fotoğraf: B. Hulusi Gürbüz / Rıhtımdaki çıpa resmi bağlama yerini ifade eder. Kardeşim S. Servet Gürbüz tarafından çizilmiştir. 

 

Yurdumuzda kimseye beğendiremedik. O esnada Türkiye’de bulunan gemi inşa mühendisi bir Alman satın aldı. Değerini o anladı. Yoleyi kullanarak İstanbul / Avcılar’a gitti. Bir sefer Avcılar önlerinde gördüm. Bir daha yoleye rastlamadım. Muhtemelen Yavuz’un teak’lerinden dolayı Almanya’ya götürmüştür. 

 

Yazı: B. Hulusi Gürbüz

Kapak Fotoğrafı ve Kamera: Nurettin Sukes

Yayına Hazırlayan: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşu

Yorum Yap