Schüco Bayk Kış Trofesi 3. Ayak Yarışları

Schüco Türkiye ana sponsorluğunda Bodrum Açıkdeniz Spor Kulübü'nün düzenlediği yarışların 3. ayağı 24-25 Şubat 2024 tarihlerinde gerçekleştirildi.

 

23 Şubat Cuma akşamından teknemizin transferini Turgut Reis’ten Milta marinaya, bizi şaşırtacak kadar ılık ve hafif bir havada, yıldızları seyrederek motor seyriyle yaptık. Sabah ekiple buluşup hazırlıklara başladık. Bu yarış, ekibimize ODTÜ yelkenden ögrenci bir misafirimiz katılmıştı.

10:00’da ki brifing'te, baş hakemimiz havanın düşük olduğunu ama her şekilde IRC ve destek  gruplarina en az 1 yarış yaptırmayı planladıklarını, rotalarla ilgili planlamaları, protesto geçerlilik şartlarını anlatarak bizi bilgilendirdi.

Yeni bir yarışın heyecanıyla teknemize dönüp son kontrollerimizi yaptıktan sonra hakem botunun toka ettiği lima bayragı ile start hattına doğru onu takip etmeye başladık. Pırıl pırıl bir gökyüzü, beyaz pamuk şekerler gibi top top bulutlar, masmavi bir deniz üzerinde süzülen yelkenliler yine muhteşem bir manzara yaratmışlardı.

Bu ayaktaki müzik konseptimiz bachata ile kimse yerinde duramıyor, denizin güneşin tutkulu latin melodileri arasında yarışın başlamasını bekliyorduk. Sonunda uygun bir hava, kısmen stabil bir rüzgar bulundu ve komite telsizle rotamızı açıkladı.

Bugün öncelikle destek grubu için start verilecek olup, destek grubu için rota 17 uygulanacaktı. Hemen rota kartlarını incelemeye başladık.

IRC A ve B grupları için ise  deniz üstünde ilan edilen rota; starttan sonra ilk kırmızı şamandıra sancak, köçek iskele, kargı iskele ve bulunduğumuz noktada finiş olarak açıklandı.

Start sıralaması ilk sırada destek - IRC A - IRC B şeklinde verildi.

Starta 10 dakika kala hatta paralel yerimizi aldık. Havanın sakinliğinin tersine tüm tekneler ve ekipler telaş ve heyecan içinde starttan iyi çıkış yapabilmek için birbirini izliyordu.

Harika bir start ile yarışa başladık. Kısa bir süre sonra tüm tekneler farklı yönlere doğru ilerleyerek rotayı en kısa zamanda tamamlamak için rüzgarı kovalamaya başladı. Alışık olduğumuz sert havaya göre bu daha sakin havada yarışmak biz ve ekibimiz için ayrı bir tecrübe oldu.

2. gün biraz daha hareketli geçti. Komite rotayı, IRC A ve IRC B sınıfları için Rota 14 uygulanacak ve destek sınıfları komite botunun batı tarafına atılan sarı şamandıra ve komite botu arasından start alacak sonrasında karaada iskele, yassı kaya iskele ve start hattı noktasında finiş olarak verdi. İkinci günün start sıralaması IRC B - IRC A ve destek şeklinde olacaktı.

 

IRC sınıflarının, start hattında kendilerine yer açmak ve önde başlamak için yaptıkları manevralar ile son 5 dakikanın  heyecanı ve sonunda start herkesi büyülemiş, tamamen onlara kitlenmiş izlerken kendi start hazırlıklarımızı unutmuştuk.

IRC A sınıflarının ardından start alarak Karaada’ya doğru orsa seyri ile ilerlemeye başladık. Stabil olmayan, zaman zaman kalan hava ile sağnakları takip ederek adayı dönmeye çalışan tekneler, etrafa saçılmış renkli şekerler gibi deniz üzerinde dağılmış, tazeleyen havayı yakalamaya çalışıyordu.

Tahmin ettiğimiz gibi tam adanın arkasında kaldık. Hızımız sıfır, kayalara yakınız, ayıbacağı dahil olabilecek tüm yelken olasılıklarını denesek de ilerleyemiyoruz hatta adaya doğru sürükleniyoruz yavaş yavaş…

 

Kaptanımız bizi ve teknemizi tehlikeye atmamak için 4/5 sn motor çalıştırarak kayalardan uzaklaştı, köşeyi döndük ve hemen balon bastık. Mavinin farklı tonlarındaki kocaman balonumuz olmayan havada bile bize biraz ivme kazandırmış, kavança ve tramolalar ile sonunda adadan uzaklaşıp finişe doğru yol almaya başlamıştık.

İlk fırsatta komiteye, yazılı ve telsiz anonsu ile durumumuzu anlatıp tehlike anında risk almamak için zorunlu olarak 4/5 sn motor çalıştırdığımızı, yarış sırasında kaydettiğimiz rota takip uygulamasından da göstererek bildirdik. Komite, dürüstlüğümüzden dolayı bize teşekkür edip durumu inceleyeceklerini ve kararlarını daha sonra bildireceklerini, normal şartlarda yasak olan bu durumun, acil durumlarda, kalp krizi, hayati tehlike, teknik problemler vs. nedenlerle ancak komiteye bildirilmek koşuluyla ceza süresi verilerek sonuçlanabileceğini anlattı.

 

Ödül töreninde heyecanlı kalabalık, yarışla ilgili kritikler, sohbet, muhabbet, bira, cips ve müzik eşliğinde, kupa alan ekiplerin sahneye çağırılıp aldıkları kupa ile fotoğraf çektirmeleri ile renkli dakikalar yaşandı.

Biz grubumuzda 3. olduk ve bu trofenin 3. ayağında 3. kupamızı aldık. Ankara Yelken ekibi de evlerine kupa ile döndüler. 

Yaklaşan fırtınaya yakalanmamak için teknemizin Milta Marina’dan Turgutreis Marina’ya transferine yola koyulduk.

Yeni bir yarışta buluşmak üzere…

 

Yazı: İlke Kardelen

Kamera ve Fotoğraflar: İlke Kardelen Arşivi

Yayına Hazırlayan: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşudur. 

Yorum Yap