''Türkiye’den Uzakta Yelkenlide Yaşayan Türkler ''5. Bölüm

Türkiye’den Uzakta Yelkenlide YaşayanTürkler ‘’Atilla & Ayben Yüksel’’ çifti Meksika’ da

Uzunca bir aradan sonra tekrar Atilla & Ayben çifti ile beraberiz. Daha önceki yazılarımızdan hatırlarsanız çiftimizin hikayesi 2015 yılında bir Beneteau Oceanis Clipper 473 olan P’Ati teknelerini satın almak ile başlamıştı. Tekneyi satın aldıktan kısa bir süre sonra İstanbul’daki evlerini kapatıp teknede yaşamaya başlayan çiftimiz Temmuz 2017’de Türkiye’den ayrılarak denizde daha ekonomik bir şekilde yaşayabilecekleri yerlere doğru gitmek üzere yelken açmışlardı.

Rio Dulce’nin eşsiz doğası


Rio Dulce güzellikleri


Rio Dulce’den ayrılırken son anılar


Çoğunluğu Bocas Del Toro ve Rio Dulce’de geçen yedi senenin sonuna doğru yer değiştiren çiftimiz şu sıralar Meksika’da bulunmaktalar.

Ocak ayında Rio Dulce’den ayrılan Atilla Kaptan, içlerinde Küba’nın da dahil olduğu bir gezi planı yaparak yola çıkıyor. İlk durağı Meksika’nın turistik kıyılarından biri olan ve Yucatan Yarımadası’nın kuzeydoğu ucunda bulunan Cancun.

Cancun, yılda yaklaşık 20-30 milyon Amerikalı turistin ziyaret ettiği bir sahil cenneti. Aşırı kalabalık olduğu için kaptanımız sahilin yaklaşık 3-4 mil açığında bulunan Mujeres Adası’nın kıyılarında demirlemeyi tercih ediyor.


Mujeres Adası belediye binası önünde Ayben

Meksika oldukça ucuz bir yermiş. Burada, uzun zamandan beri eksik olan dişlerini tamamlıyor Atilla kaptanımız. Sonrasında aküleri arızalanınca yenilerini temin edene kadar yine beklemek zorunda kalıyor ve havaların elvermemesi nedeni ile Küba’ya devam edemiyor.

Akü hikayesi de ilginç… Gerçi aküleri ekonomik ömürlerini doldurmuş ama problemin asıl nedeni Guatemala’dan ayrılmadan önce yaptığı akü bakımında kullandığı “saf” su. Akülerin eksilen suyunu tamamlamak için saf diye aldığı su aslında o kadar da saf değilmiş. Aküler arızalandıktan sonra suyun saflığını ölçen Atilla kaptan, teknedeki su yapıcının ürettiği suyun 3-4 kat daha saf olduğunu söylüyor.

Bölgedeki havaların değişkenliğini ve Küba’ya gitmek için uygun havanın gelmesini beklediğini anlatan Atilla kaptan, tam uygun havanın geldiği anda akülerin arızalandığını ve yola çıkamadığını söylüyor. Aküleri yeniledikten sonra da bir daha uygun hava gelmemiş ne yazık ki!

Atilla kaptan Meksika’da

Doğudan gelen rüzgar ile güneyden gelen akıntı ile gidebilecekleri tek yerin yine güney olduğunu belirten Atilla kaptan orada bulunan 20 -30 kadar teknenin de mecburen Guatemala’ya gideceklerini söylüyor.

Dostlar alışverişte görsün

Peki neden planlar gerçekleşmedi? Aslında Ocak ayında da geç çıkmışlar yola. Daha erken çıkmaları gerekiyorken yan tekneye düşen bir yıldırım P’ati’nin seyir elektroniklerini bozmuş olduğundan bir süre bunların temini için beklemişler. Hatta bir ara Ayben ile mesajlaşırken Amerika’da olduğunu ve seyir elektronikleri satın aldığını söylemişti.

Mujeres Adası

Bu arada Atilla kaptan kolunu biraz incitmiş, pek iş yapmadan yatar dururmuş. E tabi yaşlanıyoruz artık falan derken sohbeti orada keseyim bari dedim, öncelikle olguyu hazmetmem gerekiyor:)

Kaptanımıza geçmiş olsun, çiftimize de güzel seyirler dileklerimizle tekrar buluşmak üzere hoşçakalın.

Yazı: Fatih Şenyüz

Fotoğraflar: Atilla & Ayben Yüksel

Yayına Hazırlayan: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşudur.

Yorum Yap