‘’Wind Of Daphne’’ Kurtarma Operasyonunda

23 Ekim 2022 Pazar günü ünlü yelkenci M. Halit Özdamar, ‘’Wind of Daphne’’ adındaki katamaranı ile ‘’Bodrum Cup’’ dönüşü Bodrum / Yalıkavak’ın Gökçebel (Tilkicik) koyundaki yatma yerinde bulunan şamandıraya bağlanacağı esnada büyük bir gürültü duyar.

Katamaranda eski arkadaşı Veli Ilıkan, Ozan Bey ve yardımcısı Kaptan Tolga Kesgin'de vardır.

Gürültünün sebebi; admiralti deniz haritalarında yer alan fakat çevresinde hiçbir uyarı şamandırası bulunmayan, döküntü olarak tabir edilen deniz seviyesinin altında bulunan kayalığa bir offshore motoryatın çıkmasından kaynaklanmıştır.

‘’Wind Of Daphne’’ de bulunan M. Halit Özdamar’ın yardımcısı Kaptan Tolga Kesgin, katamarana ait botu suya indirerek süratle, kayalığa çıkan offshore tekneye yardıma gidip su alıp almadığını etrafında dolaşarak kontrol eder.

Tolga Kesgin, offshore tekneye yaklaşırken

Tolga Kesgin, bot ile offshore teknenin etrafında kontrol yaparken

 

Offshore teknede bulunan üç kadın ve üç erkekten oluşan altı kişiden iki kadın, bir erkeği şişme bota alarak en yakın sitenin iskelesine çıkartır.

Tolga Kesgin offshore tekneden aldığı kişiler ile tekneden ayrılırken

 

Tolga Kesgin, iskeleye doğru yol alırken

 

Tolga Kaptan, M. Halit Özdamar’ın direktifi ile kurtarma teklif eder. Offshore teknedekiler kurtarmayı reddederler. Civardan olay yerine başka tekneler de gelir.

Offshore teknenin ufak tekneler tarafından döküntü kayalığın üzerinden çekildiği an

 

Bir süre sonra ufak botların yardımıyla offshore tekne, döküntü kayalıkların üzerinden geriye çekilir, fotoğrafta görüldüğü gibi bir deneme turu atar ve olay yerinden uzaklaşır.

Offshore teknenin bölgeden ayrılma hazırlığı

 

En yakın sitenin iskelesine Tolga Kaptan tarafından çıkartılan kişiler ise siteden taksi ile ayrılırlar. 

M. Halit Özdamar, telefon görüşmemiz esnasında bu döküntü kayalıklara bugüne kadar birçok teknenin çıktığını, ölümlü kazalar olmamasına rağmen maddi boyutlu kazaların olduğunu ifade etmiştir. Bodrum Liman Başkanlığı’na bu durumu birçok defa bildirdiğini söyledi. Kendi imkanları ile kayalığın etrafına yeri belirten balık ağı şamandıraları koymasına rağmen zaman içinde şamandıraların yerinde olmadığını fark etmiştir. Muhtemelen ihtiyacı olanlar ağ şamandıralarını almış olabilir.

Bu yazı M. Halit Özdamar’ın tarafıma anlattıklarından derlenerek kaleme alınmıştır.

 

Yazı: B. Hulusi Gürbüz

Fotoğraflar: M. Halit Özdamar - Veli Ilıkan -Tolga Kesgin

Kamera: M. Halit Özdamar - Veli Ilıkan - Tolga Kesgin

Yayına Hazırlayan: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşu

Yorum Yap