Yelkenli... Ünlü Modelcinin Son Eseri

Bu manşetimizde ünlü gemi modelcisi Metin Gürkan'ın son eserini sizlere tanıtıyoruz. Kendisi işçilik kalitesi ve yaptığı modellerde ki detaylarıyla bilinir. Yarışmaların vazgeçilmez jüri üyesidir. Sizlere Metin Gürkan'ın ağzından yeni yaptığı model ile ilgili beyanını aktarıyoruz. 

İskele Tarafından Görünüş

 

''Bavaria 45'i yapmış olduğum ölçek 1/35 dir. Dolayısı ile model boyu 47 cm'dir. Diyebilirim ki  Türkiye'de yapılan diorama modelleri takip ettiğimde en büyük model 20 -25 cm civarında. 

45 cm'lik diorama model şimdiye kadar yapılmadı zannediyorum. Ayrıca bu modelde olduğu gibi bütün modellerimde bilhassa puntellerde '''asit indirme'' metodunu kullanıyorum. Şunu belirtmeliyim ki; hem çok zahmetli bir o kadar da pahalı bir yöntem ve yine öyle tahmin ediyorum ki Türkiye'de benden başka hiçbir modelci bu yöntemi kullanmıyor. Nitekim  gerçek ölçüsünde bir geminin puntelleri 30 mm çapındadır yani 3 cm. Modelin 1/100 ölçekli yapıldığını düşünürsek  puntellerin çapının  0.30 mm olması gerekir. Asit indirme metodu ile 0.30 mm kalınlığında pirinç levhaya 0.30 mm çizgi kalınlığı olan punteller için film yaptırılıp bu film özel emisyonlarla pirince aktarmak için ultraviyole ışığı kullanılarak aktarılıp asit ile eritilince 0.30 mm kalınlığında, 0.30 mm çizgileri olan punteller elde ediliyor. Sonrada boyanıp modele monte edilyor. Modelci arkadaşlar bu puntelleri 1 mm kalınlığında çizip 1 mm pleksiglas malzemeden CNC'de kestiriyor ve modeline takıyor. Dolayısı ile modeldeki puntellerin kalınlığı 1 mm oluyor. 1/100 ölçekle çarptığımızda karşımıza punteller 100 mm yani 10 cm çıkıyor. Dünyada hiçbir geminin punteli 10 cm değildir.''
 
Pruvadan Görünüş
 
 
Pupadan Görünüş  
 
 
Metin Gürkan'a erişim bilgisi aşağıdadır.
 
Gemi  Model Malzeme ve Plan ihtiyaçlarınız için, her tip model yapım siparişleriniz için (klasik,modern ticaret gemisi, savaş gemisi, yat, kotra) iletişim adresimiz:

http://www.profesyonelgemimodelciligi.com/ 
gsm: 0532 321 27 56 
mail: info@profesyonelgemimodelciligi.com  

Yorum Yap